IT界討論區:(38)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
fresh grad 冇耐 呢兩份工你地會點揀?
1. vendor perm, BA role, 咩business sector 既project 都會接觸到
2. bank工, 唔係BA role但做既野有啲似, IT成份好少(屬於business dept), 主要同corporate客同IT dept打交道, 大機率出offer但未知perm定contract

兩份人工相若 OT程度都差唔多
如果你諗住係銀行界長做 點都係2好過1
Thanks, 其實我主要有兩個concern:
1. 第2份工我都知道之後無論係做BA定做返類似既role應該都係搵銀行工多, 但局死起銀行之間跳黎跳去會唔會冇咁多choice難啲搵到工? 畢竟第一份工咩project都接(banking project都有) 日後可能好多sector既工都岩做?

2. 我IT background出身, banking knowledge 少之又少, 做呢份business knowledge 成份咁重既工有少少擔心會handle唔黎

毒撚放假諗唔到有咩做
gym,跑步
EU (邊個國家都得)
有offer未
on9 IT專心練一飯夠
做保險/NGO/工程/銀行都夠你一世
On9 打曲會毀你前途
BA起圍差少少, 後面舒服好多
有啲道理
做什麼vendor接唔同sector project
係世紀大騙局, 不要做
到頭來你發覺你換來禿頭跟滿頭白髮
想問下2) 係跟咩system?
呢幾範都正路,好過vendor浮浮沉沉
咁你做緊邊範先

工程IT其實係點 未聽過
有D做D infra野
拉幾多個port 線點走
hardline softline呢D

program就睇你個site有咩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞