[你問我答/分享]同韓國女仔拍緊拖

269 回覆
42 Like 9 Dislike
你地咩語言溝通?
點搵機票錢?

用英文,但我學緊韓文,同時佢又識日文(N1)我有時都會用下日文(N5 )同佢傾計
機票我用國泰學生飛都係$2000來回

仲要n1日文...

韓文同日文文法好似(一開始直程係95%相同)
而且日文既音簡單好多,所以韓國人學日文係好容易

但同理香港人學韓文其實都易
最主要係因為有超過7成漢字詞+讀音似
韓文有入聲字所以漢字發音同廣東話極為相似
你地咩語言溝通?
點搵機票錢?

用英文,但我學緊韓文,同時佢又識日文(N1)我有時都會用下日文(N5 )同佢傾計

仲要n1日文...

但d符號字好難睇
其實係香港嘅男人太慘,被港女欺壓

成個東亞黎講我敢講香港男仔最高質

毒撚亦係最恐怖

還可以
我反而覺得日本最恐怖

講開又講,韓國有個論壇係仇女仇到痴線
當女人係豬,會將自己女友/媽媽/家姐細妹既裸照上傳比人睇
又會真係做好多事去踩低女性
甚至會有人因為依個論壇而殺女人
香港女仔係韓仔韓妹眼中係點
覺得韓國人有啲崇香港

我同我女朋友講過香港女仔既野
佢話絕對係韓國係想像唔到
只有最「泡菜妹」(意思同港女差不多)既可以同香港女仔可以鬥

至於韓國男仔對香港女仔既睇法係...
可食不可娶
香港女仔鍾意韓國男仔所以韓國人要食香港女仔好易
但因為香港女仔太唔似「女人」所以通常唔會考慮娶佢地

香港女仔接唔接受到自己好似個妹仔咁
係屋企打理哂所有野、服侍埋男性朋友/上司?
根本冇可能

至於崇港..韓國人係好崇港
因為東亞國家之中唯一同韓國冇咩交惡既就係香港
而且香港係佢地眼中係天堂,富有、美食、自由既集中地

唔難睇得出香港好多韓國旅客、好多韓國學生
甚至係咁多個少數民族當中,同香港人通婚最多既一群

香港人成為覺我垃圾既教育制度、公司文化係佢地眼中係天堂...
佢地會覺得香港讀書壓力好細、公司好自由好正

真係諷刺
真係一山還有一山低
當香港人覺得香港係地獄既時候
韓國人覺得香港係天堂

睇黎韓國自殺率高企唔係冇原因
當我地覺得香港打工係做狗既時候竟然泡菜人覺得係天堂
唔敢想像去韓國做野會點
睇黎亞洲區打工都係伏

係韓國exchange 啲韓國frd話 佢地既工作文化係 入唔到大企業就唔做其他工 直到入到為止 入大企業前就part time 費是整醜份cv
入到大企都唔好咁開心 升職要計埋年齡 唔係單計contribution
即係無了期既等待 有料過老屎忽都要俾佢騎幾十年
所以佢地覺得香港係天堂既其中一個原因係 職場階級尊卑文化無咁重
聽聞韓妹唔用套
你地咩語言溝通?
點搵機票錢?

仲要n1日文...

但d符號字好難睇

韓文字母可以話好有系統,但同時真係好睇死人
甚至韓國人自己都唔可以好快同準確咁睇韓文文章
閱讀速度同中文人睇中文文章差好遠
韓國
d階級觀念
Btw,巴打你真係好了解韓國,我睇咗好多本書先知道曬你這個有關韓國文化的留言
你地咩語言溝通?
點搵機票錢?

仲要n1日文...

但d符號字好難睇

韓文字母可以話好有系統,但同時真係好睇死人
甚至韓國人自己都唔可以好快同準確咁睇韓文文章
閱讀速度同中文人睇中文文章差好遠

所以真係無諗過學

日文反而有諗過
點睇矮拎想識韓妹
韓國
d階級觀念

中港日韓台算啦

係韓國exchange 啲韓國frd話 佢地既工作文化係 入唔到大企業就唔做其他工 直到入到為止 入大企業前就part time 費是整醜份cv
入到大企都唔好咁開心 升職要計埋年齡 唔係單計contribution
所以佢地覺得香港係天堂既其中一個原因係 職場階級尊卑文化無咁重

香港直程冇咩階級尊卑文化
你唔會真係需要好尊敬個老闆,最多咪禮貌少少
但韓國真係要做到出面,要做到自己真係下等人咁款

韓國男人本身已經因為軍訓遲其他國家既男人好多做野
又因為依種要入大公司既文化,好多人20到尾都冇正職
所以韓國年青人係極度辛苦

佢地眼中香港做野係好幸福所以年年都一車車韓國人入黎讀大學希望可以係香港做野
唔知其他大學啦,但hku、cu真係好多韓國人(唔係exchange)
咩Apps 我想學外文
點睇矮拎想識韓妹

1米六幾都唔少
咩Apps 我想學外文

追左po 已知

香港直程冇咩階級尊卑文化
你唔會真係需要好尊敬個老闆,最多咪禮貌少少
但韓國真係要做到出面,要做到自己真係下等人咁款

韓國男人本身已經因為軍訓遲其他國家既男人好多做野
又因為依種要入大公司既文化,好多人20到尾都冇正職
所以韓國年青人係極度辛苦

佢地眼中香港做野係好幸福所以年年都一車車韓國人入黎讀大學希望可以係香港做野
唔知其他大學啦,但hku、cu真係好多韓國人(唔係exchange)

exact7ly 最體驗到佢地階級文化係 年紀細既要幫年紀大既倒酒 一個一個咁樣黎 傳統女人要另轉面飲酒
燒肉都係 年齡細既燒 大既負責食
好似好正

不過一陣一定有人入嚟酸你
做陣心理準備

我又何嘗未試過酸人呀
不過機會係自己爭取
可能有d人對韓國女人冇好感,但其實香港男人係佢地眼中係好正

根本韓國人就係崇拜香港
馬來西亞妹子都係
只有同港相輕
只有同港相輕

除咗支那同新加坡以及部分台仔
最睇唔起香港嘅就係香港人
我去讀書時識左班韓國仔女 都唔知香港 講廣東話 同 正體字
覺得只係中國一個城市
只有同港相輕

除咗支那同新加坡以及部分台仔
最睇唔起香港嘅就係香港人

台妹都喜歡港仔,不過好撚大話,隨時帽你一帽
聽聞韓妹唔用套

佢地文化問題
但其他近幾年都開始會用
韓國
d階級觀念

細過人就要敬語...
而且佢地唔係就咁講,而係真係有個種心態
香港唔係架嘛,我地對長輩係有禮貌D但唔會真係「尊敬」
Btw,巴打你真係好了解韓國,我睇咗好多本書先知道曬你這個有關韓國文化的留言

識個度D人永遠係最易學習佢地文化
但我都只係識少少 一齊努力下如果有興趣知道他國文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞