IT界討論區:(35) IT狗圍爐之吹奏人工鼓吹入行

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
如果我in 人一定問higher order function
唔識請番歸
我都唔係好識個原理
用到就得啦
8k
btw加密做乜鳩
哇正,即APPLY先
我發現唔見咗P字頭個位巴打
之前聽佢講又晚晚OT到8-9點 ,會唔會猝死咗?

P巴打
乜都唔識 + (非IT)u grad : ??k
做幾多帛金好
原理唔洗識呢,每種language都唔同原理。

出面有多好多人係唔識用
其實係未同WTT既HR傾啲detail嘢,屋企人覺得大公司好啲,我自己就唔知點揀
玩弄syntax唔有意義。Functional programming或者新d java 都一大堆同樣歷史悠久ga concept
條 team 幾大先
大公司唔= IT TEAM 大
失策,冇問到 不過應該都係大team, 因為好似係佢地主要既project,不過聽個header講佢地流失率都幾高
如果我想問嘢,又有個head既卡片,我應該打電話/WhatsApp/email問比較好
WTT寫乜先
如果係java果D咪無咩所謂,出面大把人請
同埋有咩福利先
咁咪仆街囉
openbox as function

function_list = [win_a_prize,no_prize]

function win_a_prize(user){
msgbox('you win a prize')
user.money += 100
}

function no_prize(user){
msgbox('no prize')
}

openbox = random.select(function_list)
openbox(user)

好簡單既functional programming

有咩好處?如果我想加一個behavior
我只要加個function

function penalty(user){
msgbox('penalty')
user.money -= 100
}

改一改
function_list = [win_a_prize,no_prize,penalty]

唔洗一大抽 if then
pure functional programming d function 要冇 side effect
我個例子有side effect
準IT狗留名,仲搵緊工
N展仔有學過program,唔喺cs出身
覺得自己好撚廢,好似咩都唔識咁
明堆code做緊乜但冇研究functional programming都係唔明有乜分別

functional programming唔係不嬲都係咁用架乜?

利申: 對fp零認識,要用就google返黎用,知可以咁用但唔知有乜分別
我嘅認知就係fp嘅function可以當係個obj咁睇同咁pass咁ref
但唔知個正確concept應該係點
Faas趁勢,精通一隻fp 冇死錯人
遲吓學python先
btw難得有人認真討論 求教
冇side effect前題下,可以將一個func扔去另一個server run scale到極點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞