IT界討論區:(35) IT狗圍爐之吹奏人工鼓吹入行

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
其實睇錢好 or 睇公司好
未接offer
啱啱in完就收到第二間公司18k*13+bonus+overtime pay+其他福利,不過間公司就中規模,但工作環境好好,而且係用好新但主流之一既tech and language

WTT好似就17*12+bonus+其他福利,同埋係大band
請唔請人
一定係睇錢 我會做18k*13啦 多咁多
轉工會睇你current人工,講自己幾勁係冇用
ionic加main人地code真係玩撚死人
加個plugin炒左個ios版app(Android好正常)
搞唔掂
請呀 咪就係問你地有冇人做
https://t.me/Blueblue21
聽到php立即打左個冷震
agger 怕撚咗

請睇置頂
ionic debug好撚痛苦
一向覺得最易 main 係 native
一定係第二間

1) 人工多,轉工主要靠你current人工
2) WTT肯撚定用舊tech, 你第二間用新野自然學到野
3) 大公司隨時玩扮工室政治玩到冇做過實事,乜都學唔到
重寫可能重快
玩hybrid app其實真係切忌玩native feature
鑊鑊都奶野
整得有咁簡單得咁簡單
玩過啲係 hybrid 上面加多層嚟用
更加想死
寫webapp 用webview包住算鳩數啦
今日in左間vendor,話外判落客做,未有offer。 有無巴打有經驗,是否狗也不屌?
programmer位
學辦公室生存之道夠哂啦
其實做vendor真係睇你想做啲賣自己product嘅vendor定賣人頭客到嘅vendor
比較少聽到p賣人頭,support就聽過,怕瀬野。
係撚 好多都係
老實講冇話伏唔伏
要睇客睇人工睇唔同factor
當然有啲人個人preference就乞食都唔做賣人頭嘅
唔通我以前個同事嚟
成日一味講 skill, framework
基本功廢到 on9
勁基本 multiple thread 都唔識
我都唔識multi threading 現實冇用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞