IT界討論區:(35) IT狗圍爐之吹奏人工鼓吹入行

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
contract有兩種

你同agent公司簽約基本上一定係secondment,因為佢係賣個人頭俾第二間公司用

你同vendor公司簽嘅多數係同間vendor嘅direct contract
佢只係派你去個客到跟project
少到冇
飲啲酒咪夠
酒係純kcal
唔係fat
人係需要fat先得架嘛
做secondment 就算入到銀行,果D經驗係咪都係廢?
咁又唔係
只係secondment一般都西
inhouse啲人好多時會俾哂黑鑊你揹

通常secondment都係俾啲老油條玩
又或者你真係好想搏入去做

我自己就覺得只有ibank嘅secondment先做得過
發覺成日同同事飲酒又少運動,開始有個肚腩仔
咁social因住俾人追擊你係偽毒

我決定下個post名叫IT狗圍爐減肚腩
secondment 係咪一定冇保障?
要你死就死。
人工包埋,所以傾人工要mark up
當然
首先你要知secondment係點黎
佢嘅出現就係啲公司唔肯開新headcount請人但又要人做野
有可能係冇budget
有可能係project太西冇perm肯掂

要慳錢咪搵外勞
隨時唔要人都唔關佢事
係你同agent公司嘅事
咁而家個agent 話幫我搵緊幾間適合我能力GE 公司,我係咪應該及早抽身?
之所以話secondment唔啱fg 主要係老油條玩
就係因為你冇經驗根本唔會叫得高價

secondment一般都至少要比perm高三成人工以上先合理
其實你可以同佢講明唔做二手飯
想問埋各位,黎緊小弟返學想買部notebook做下功課/睇notes/文書處理。有無推介?買dell定asus好?
推 好危險
你得閒嘅話不妨in多幾間

interview係好好嘅經歷黎
了解到唔到公司係點
更重要係學到職場講野技巧同presentation skill

我fg嗰陣都曾經係一個failed嘅interview到學到好多野
感激萬分,另一個問題 it security ,係咪考左cert先有機會?
食咁少
你幾重
其實咩工都係mark up左先傾好
74-76kg
唔係
正常公司唔expect fg乜都識
有cert只係bonus
一般係你左去先考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞