做sales 嘅你 有無諗過轉行

214 回覆
68 Like 11 Dislike
中心聲 舊客都好現實 急起上黎邊度有貨折好就買
係 老細一句cut 人 唔理咩理由 班掃把最危 做得掃把都中年
到時再搵返相關行業 由期事錶依行 圈子唔大
做返錶都要睇有無職位俾你
中年人舒服慣 做其他辛苦嘅 無氣無力 未必習慣
又無乜學歷 通常最後一步 會考慮做老九
水電
以前做過幾個月sales
完全覺得浪費人生
可以咁講 香港3年摺3間cut 人係事實 就算銷售有回升 老細都唔敢開鋪 就算開又係睇啲偏位
Swatch group gp 就係話個位偏 開左3個月戶口即斬攬
所以咪扔晒啲平價牌子俾方向 依家方向順應市場賣平野 高檔牌子相對入貨小 所以啲香港人入黎搵指定錶
例如iw 377714 全公司無貨 但看地球有貨仲有折
個客就咁流失左 推其他款反俾人屌你9唔搭八 都唔易做架
我白紙一張
可唔可以tg你傾下了解下?
有無detail d?
例如點入番office
Office咩做起?
都想行呢條路
隨便
公司錫撚住個荷包 賣晒啲舊野先入新貨 緊係無貨啦 其他公司肯入貨 啲客自然去有貨地方買
所以跑輸人地幾條街
個老人家啲經營手段遲早自己食自已
等電話 ups 試左車 見埋hr
電話一到就遞信
到目前坐係度 開左單
25 做左2年半賣衫sale
唔刷鞋唔突出 升又升唔到
入地盤做左一年 裸辭左
依家無業兩個月 下年年中要結婚
無方向 唔知做咩好 唔想搵完做做下唔做
巴打你都係 希望你脫苦海 搵到自己目標

今日目標 開左單 6點半點完數等收工
戇尻尻又一日 今日出糧望下糧單
仲要結婚 會唔會有壓力
或者咁 你俾個方向自己 要養家 所以你要有份穩定職業 時間無多 結婚下下都係錢 盡快搵錢完成自己夢想
之前都係做左3年幾鐘錶sales
頂唔順工時長同人事
下定決心唔再做sales
但因學歷唔夠見親office都唔請
最後好彩轉左去boutique 做service
環境同工時比以前好好多
由12hr 到 9hr
假期仲要差唔多
緊係有壓力 一黎黎緊要用好多錢
二黎屋企人女友會點睇(女友屋企人以為我重有開工)
咁落去keep住比家用無收入都好傷

我想搵d工係學到門手藝,將來可以創到業/唔休無工開
唔似之前番sale摺下衫收銀/汁倉咁

睇d學徒工,得1萬頭做10,11個鐘又搵得太少
會考無分 無進修過選擇嘅工唔多
最幣個人無方向無目標
係瑞士做開 做左3年幾,平均月入6萬左右。
但瑞士生活好苦悶,有d想番黎做, 而家港澳地搵唔搵到3萬左右? 搵到我都會番。
我係你就keep住做,香港經濟開始差
某d boutique sales 有30k嘅
等你想返黎再睇下
做sales有30k要跑數跑到狗咁,香港又多西客
收入同工作量唔成正比,唔好做傻事呀巴打
但係又無可能留係瑞士一世,屋企人都開始老,想番去陪下佢地。
我既行業, 算半專業, 都要SELL野..再加賣時間咁...
自己就平均搵40k-80k一個月....
但係一日可以返11, 12個鐘
但跑唔到既同事, 就可能得10k-20k, 都要返10個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞