做sales 嘅你 有無諗過轉行

214 回覆
68 Like 11 Dislike
話說小弟28歲 中五廢青 做左而行都3年
銷售早幾年仲叫好搵 依家好似等死咁
其實小弟賣錶 搵得個萬幾蚊
好似今日咁 做高級看更 坐係度出post

上兩個月有個40歲senior sales無神神俾人雞
到依家仲未搵到sale 錶嘅工 都假假地都做左10幾年
錶而個行頭唔大 轉黎轉去都係個幾間 職位都唔多 除非有人唔撈 諗緊佢40歲人 又無乜專業技能 可以做到啲乜
點解要雞佢 我諗係成本問題

一路諗緊 無乜技能又過晒讀書時期 死靜把口
唔通真係成世做sales ?眾巴打一定話唔係 仲有選擇 如果轉行 自己諗緊會唔會浪費左工作經驗
有人做sales 搵好多 有人搵好少 好多時睇條命好唔好
好搵嘅位大把人爭入 入到叫好命 例如R仔專門店
其他命賤嘅自然搵得少 考慮埋經濟因素 我自己就覺得班支那人愈黎愈窮 愈黎愈低質 買平價野多
(買隻撈都可以問係咪幾千蚊

我目標30歲結婚 諗日後有機會養家 搵得個萬幾蚊生個仔出黎除時養唔掂 或者叫啱啱好 眼見同事公一份婆一份 算頂到

小弟2016年開始甩p 1.2牌 見ups 做司機收派都2萬蚊 計埋ot 仲多啲 係辛苦工 涼慣有冷氣工作嘅我跳出去做收派 由朝返到晚 除時收11點 都咪話唔辛苦 所以諗緊轉唔轉工好
有無巴打做過速遞 分享下點工作

記得有巴打叫 「觸手之子」都係做錶
唔知你而家點環境

打左咁多字 一個客都無入過黎 名副其實做高級看更 講出黎個心舒服啲 暫時個人仲諗得開 有時諗諗下都幾灰 好想砍掉重練
可以做保安
轉賣其他野
想問你平均一個月大約搵幾多 好景個陣
舊時好景都有2
而家
咁我建意你去考紀律部隊
賣到隻勞有幾多傭金?
我個間計大數架咋 賣舊貨先有幾舊水執下
有Fashion retail由
PT 到 store mgr做左幾年

慢慢轉型上office 學marketing/ buyer
去銀行sell野
地盤啦仲諗
揸地鐵
邊間行? 我果間長期唔夠人
高級看更
我做保安都搵得多過你
你自己撈唔掂都唔好踩其他行業
去左老電office做,
18K又多假期
樓主係咪唔夠學歷/英文唔好無得升果d來?
方向個間 巴打邊間
係呀 做保安除時搵得多過我
旺季時又除時搵得多個保安
每個人條命都唔同 無得咁計
夠學歷都唔做sales 啦
英文一般 升同語言唔相關 除非做bouitque
英文唔好有咩選擇
轉做b2b sales
英文唔好都好多選擇 只係英文好有更多選擇
有咩選擇
看地球個間
中學可做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞