[玄幻武俠][觀察者系列]《混沌虛無》(2)

1001 回覆
644 Like 5 Dislike
應該劇透嫁啦
姐係滅完世仲要魔王之間互片爭能量超脫
未至於劇透,單純推理應該都知
佢都係問一問確認
嗯,共識,有能者居之
然後第三世代開波😂
無間好可憐
七大魔王有冇女人
其實當係故發展囉,唔明點解要嘈
無人知子爭點諗,當係故事發展唔得咩
江河喺齒輪兄弟會系列出場
江河憑神明四階之力比駱嘉怡更早脫離system
武林域啲位階真係好難認
仲要每個位階分一至九
好似成世都上唔到半神咁
之前我笑鳩江河係垃圾個留言好多人正評 但係其實我都係對比返先生咁屈先玩下野笑下佢廢 我由你第一篇放上網既文已經開始睇 唔係想扮老屎忽 但自問都睇左你好耐 係你筆下所有角色都真係好有靈魂 你都識講 你對佢有感情 咁點解你覺得睇既人會冇 好似睇住佢大咁 我相信呢度好多笑鳩佢既巴打都只係當推post玩下野 冇諗過你會搞到要del埋呢個故 其實問心啦 江河由一個凡人去到依家咁既水準 係因為係先生呢個王道屈機人物對比下佢先顯得低微 但我覺得真係唔少讀者對佢有感情同唔捨得 成個故咁樣一野當冇左件事 真係自問接受唔到
第一個子爭故就係 九域
我就冇話江河廢嘅,只係我鍾意丹青多啲
好多嘢都係玩玩吓就真
人生如戲,戲如人生
我決定當無睇過個亂之章
你寫完第一世代先算
幾年之後可能已經唔流行王道主角
好可惜
同意
以江河性格佢會唔忍心跟住出返黎救世
伏線黎㗎
由嗜血者開始睇你,睇甜故變魔王,之後睇短故,慢慢個世界觀開始建立咗,一邊魔王一邊救世主,而先生係超脫system而會有限度控制世界嘅事情發展。

我諗呢啲都係你喺嗜血者之前已經有個大綱,當然細節未定但係大致都諗好個plan。好似力量體系、九域、神階、先生李懷個啲第一世代嘅關係,呢啲你一早已經計劃好晒,我唔知你幾時開始設定江河係救世主,但係心智未成熟,無目標,去到後期江河成熟咗,有保護家人朋友嘅心。我眼見嘅江河的確係一步一步喺先生嘅計劃到成長,咁事實上佢同先生對比個陣就會顯得明顯嘅弱,對比魔王就更加見到個問題。單春係靠自己想變強嘅慾望同先生嘅幫助先變到咁,而江河其實作為一個普通中學生一開始渾渾噩噩,後期為家人朋友變強,其實合理,只係因為故事焦點同成長嘅不同,先顯得江河好弱好廢。

如果照你嘅計劃繼續去寫,我諗江河會繼續變強,亦喺之後變得更成熟,更有上面有巴打所言嘅霸氣。咁只係依家的確未成長夠,心態同兩個長故主角單春先生好大分別,先顯得江河係廢啲。子爭,睇返九域爭霸,江河的確好少越級挑戰,用腦嘅翔醒過佢太多,戰鬥嘅去畫又係好過佢,大部分時間佢都只係打同lvl (otto打得好辛苦)或者低lvl,的確係無先生強悍嘅救世主霸氣。不過呢個係你嘅計劃,你既然計劃得先生嘅性格同江河有咁大分別,而江河嘅心態的確會顯示到佢嘅不足,但係呢個先係江河嘛,係你計劃過嘅江河,既然有此分別,讀者覺得江河廢又唔係無稽之談。當然有巴打覺得係開玩笑,日日講唔怕你嬲,但係佢地的確講得唔係錯晒,江河以九域爭霸嘅內容嚟睇,心理、能力都係唔夠班。咁但係江河嘅成長唔會停落嚟,而會係終極一戰成長到擔當得起嘅救世主。故事嘅長短重心各有不同,成長程度當然有不同,我希望子爭你明白巴打所謂嘅垃圾、廢都係出自真心,對現時嘅江河最直接嘅睇法。如果我話江河好勁好叻,你真係會開心咩?現時睇到嘅江河唔夠班,咁係之後嘅故事,你繼續交待佢嘅成長咪得。

我唔知第二次終極一戰會係邊個贏,可能救世一邊因為江河軟弱嘅心態而輸,從來都無話救世定滅世會贏,點解啲巴打會成日話江河廢啫?對佢有期望,覺得佢會帶領到救世陣營贏場戰爭,江河依家嘅能力,啲巴打覺得恨鐵不成鋼咪屌佢話佢廢。期望越高失望越大,咪一班巴打睇完九域得出嘅後果,對救世主江河期望大,見到佢嘅成長自然失望越大。與其選擇以呢種方式解決江河,點解唔可以等待,等佢之後嘅故事寫佢嘅成長呢?你要寫到江河係失敗嘅救世主我無異議,因為呢個係你嘅寫作世界。你係絕對唔應該為讀者意願睇法而賭氣一怒之下就抹寫成個故事,係應該堅持江河嘅故事,因為呢個先係江河同埋九域爭霸。

我絕對接受唔到你為咗阻止江河被人欺凌,而選擇重新寫過。江河現階段對比之下係廢過其他主要角色,畀人話廢又點?你堅持到,江河自然會因為你嘅計劃變強或者成為失敗嘅救世主。

好似我唔太鍾意命運籃球,一)我對籃球無興趣、二)我覺得籃球同魔王好夾硬嚟好勉強。只係我都有睇,有討論劇情。我從來無表示過我唔鍾意呢個故事,因為都係你嘅故事。如果我地大部分持續話呢個故事好差好普通,你會唔會放棄?定係盡力寫好佢?

一切取決你,你要因為讀者難聽嘅說話去放棄寫咗一年嘅故事,放棄一個有血有肉嘅角色?定係依照原本計劃,堅持信念,保留角色,等待佢成長?

無名佚
上面爸打
只希望呢個決定唔係一個會令你放棄原有構思嘅決定。
我好記得先生係有話過佢係呢個世代入面,留有好多引導去佢想發生嘅結果嘅一啲做法,仲話今次係佢算計沙利葉。
幫到江河神四都或者係先生其中一步,反正終戰結果,先生唔在乎,先生只係想令佢珍視嘅人脫離system。

如果子爭巴,你真係好在意我地話江河廢,甚至係因為咁而抹殺佢,我打從心底向你,向江河道歉。 對唔住。
雖然我唔知其他巴打點諗,至少我係其中一個有份話江河。
想正皮無限次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞