[玄幻武俠][觀察者系列]《混沌虛無》(2)

1001 回覆
644 Like 5 Dislike
英靈殿即係冷宮,江河已成condom,未用既condom
痴線 江河好撚慘
知你咁寫最傷心一定係自己
唯有期待新世界線
睇到果下真係好震撼
成功引到好多好耐無留言既巴打出黎
你係失序世界後記講過, "讓讀者能夠覺得故事中的世界是真實存在", 冇呢班角色, 就冇呢個世界。就算係好係壞, 佢都應該係呢個世界既一份子, 而唔係比人話佢廢就抽走佢, 就算你話另有安排, 想佢享受佢應得嘅結果, 咁又點? 呢一刻佢受既結果就係比你抽走。有邊個投入呢個世界既人會願意、接受一個故事既主角咁樣「死」得不明不白

就算比你抽走, 你開一個新既大千世界比佢, 只要佢係叫江河, 有心搞事既人一樣會話佢

就算要佢死, 我都寧願佢係苦戰戰死, 起碼都叫死得好好睇睇, 而唔係而家咁樣被抹除, 仲要荻野千尋同試身室陪葬
死仆街連登仔,為反而反。江河係我眼中真係一啲都唔廢,佢救法里路個幕型到黐線,係九域我最中意嘅情節。有讀者真係好令人反感,唔知由幾時開始討厭江河就係識貨,踩低佢就係威。希望大家唔好再盲反,我地愈欣賞作者筆下嘅角色,子爭先愈有動力繼續寫落去。如果唔係嘅話,成個故咁長,真係分分鐘會棄筆唔再寫落去,到時大家就無文睇嫁啦。
最慘係連累咗梁去畫
到頭來江河都冇得掌控自己人生
咩都被人安排晒
子爭你今次真係錯la, 其實只有極少數既讀者係唔鍾意江河,你淨係放大佢地既聲音真係好無謂。你咁寫好對唔住支持左你同江河既讀者,最重要係九域入面既角色
翡翠
呢家我地講咩都冇用
唯有靠子爭女朋友出聲
淑盈唔洗死都係因為佢,靠你啦子爭女朋友

留意返, 除左《九域爭霸》之外, 仲有《賑早見琥珀主與荻野千尋》同《你有冇諗過,你用緊嗰間試身室其實係一間炮房》一同被抹除
其實覺得江河先似係一個有血有肉嘅角色,子爭寫出佢作為一個平常人嘅感覺,冇諗過做英雄,冇諗過要加入啲咩大戰,只係想同愛人生活落去。但就無啦啦比人拉左落水,做埋啲會害死自己嘅試煉,不斷提升能力,不斷擁有自己唔追求嘅力量,到最後升到神四,被催眠到由唔想變下定決心要救世。
其實呢啲角色真係好難寫,子爭都寫得算幾好,始終因為好多人都中意睇大路嘅王道角色,主角光環由頭爆到尾。冇錯呢啲故係睇得好過癮好爽,但如果好似子爭咁要寫一個世界觀嘅故事,就一定會有唔同類型角色,讀者都要接受唔同能力同性格嘅角色。如果個個故都係先生呢類天才,每次都換湯唔換藥,讀者又會中意睇咩?
我覺得江河呢類角色係一種necessary evil, 如果子爭要繼續寫同一個世界觀嘅故事,之後一樣會出現更多嘅「江河」,我尊重作者嘅考慮同決定,但我希望子爭好好珍惜自己筆下嘅角色,要創造一個角色唔係一件易事,好壞係由作者自己定奪,如果你自己都唔中意呢個角色,永遠都唔會寫得好寫得真
加油呀子爭巴
大家快D集氣復活江河
李懷要推翻先生個決定啊

平日話江河廢都係用嚟推post
我錯啦
雖然我係其中一個笑江河廢嘅讀者,不過我覺得佢仲有好大空間係之後嘅故事改變大部分人對佢嘅睇法,例子係哈利波特嘅奈威,佢去到後期先開始威,令讀者對佢改觀,頭2集咪一樣比人笑佢on9肥仔。

點解我覺得江河廢,其實好大原因係覺得先生做得太多,雖然先生要做力量回饋,但係救世陣營唔洗架嘛,洗唔洗幫到神四咁盡呢,魔王都係幫到半神,可能其他有幫到上神啦,但係出左嘅故見到對比太大啦。比起先生,沙利葉更加係做到不干預事態發展。

江河就算係弱,但未到終戰,都仲有好大空間去改變佢係讀者心中弱嘅感覺,包括佢靠自己上到神5,雖然我唔知子爭巴你會唔會咁寫,但都係一個改變讀者對江河觀感嘅方法。
江河嘅勁,可能我真係未見到,但係咁樣完,更加改變唔到覺得江河廢嘅讀者,包括我。
仲有翔
子爭呢下打江河入冷宮出奇不意,勁,再見江河,期待互動而生眾望所歸的救世主,可以係修真妹。
混沌虛無追到live再睇返九域,我覺得個問題反而係江河同先生有太多地方相似,但係衰就衰在先生係完全體嘅江河,令到讀者覺得江河唔吸引,但冷靜d咁諗下,而家嘅先生又何嘗唔係俾人操縱住。反而覺得子爭要諗返點解一開頭會想寫九域先,仲要用咁長篇幅寫一個魅力冇咁出眾嘅主角,我覺得每個角色都有存在嘅意義,咁樣成條時間先唔要係咪真係好?
當然江河呢個角色嘅設定係靠朋友係睇得出嘅,佢同惠儀同翔同去畫嗰啲情節真係寫得好嘅。
炮房唔係魔王咩 點解要抹除
子爭巴寫返system認江河係救世主然後再由重置時間練功變強啦或者江河同翔唔認命突破英靈殿去救世
唔想無咗呢條線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞