[玄幻武俠][觀察者系列]《混沌虛無》(2)

1001 回覆
644 Like 5 Dislike
「如果我可以重生嘅話,我會做乜?」

「不過已經再無機會……」

『假若給你一次機會,你會如何?』

一把壯嚴而沒有情感的聲音在他腦海中出現。

「機會?我會把握機會,我一定要變得更加強,強大可以到保護好珍重嘅人!」

『不過如此?』

「無錯。」

江河的唯一野心,就是跟珍重之人永遠在一起,大家都能夠健康快樂地生活。

僅此而已。

『守護的心……那麼你要好好珍惜機會。』

雙目無神的江河,眼神回復澄明,他大口吸氣,仰天長嘯,洶湧的神階威壓在他身上爆發。

「我……我無死到?」

他右手握著一本書,「依本係咩嚟?探天卷?」
.........................................

廖遠吉站於虛空,他看著眼前投影,是世界號內的情況。

「江河透過鳳凰一族的重生而突破了神階,《探天卷》竟然在這個時候選擇了他為持有人。」

駱許情笑著說:「那不是很好嗎?整件事都按照計劃進行。」

廖遠吉搖頭道:「不是,並不是計劃之內,江河成為了『持有人』反而會令到我的計劃受阻。

「怎說?」

「暫不可說。」廖遠吉

自江河得到《探天卷》起,三千世界內的因果變得混濁不清,沒有人知道接下來會發生甚麼事,沒有人可以推算出未來的畫面,哪怕是廖遠吉本人亦只不過可以看到一點零碎畫面。

................................................

先生收江河同救世陣營嘅人係英靈殿做乜?

如果要重置,點解唔抹殺埋佢地?

佢地拎左system咁多能量又唔抹殺,

咁咪無能量再出救世主?探天卷仲係江

河度,咁係咪即係無救世主等含包散?
wiki話重置等於冇發生過,但又保留左江河神4,唔知點玩
先生話時間倒流就倒流,咁二戰打輸左再倒流都得啦,打鬼吖?
滅世>倒流=無滅世,完
大家都係心痛江河所以激動左

應該之後大把bug

1: 補償江河被當成救世主
2: 重置係修正「創造救世主計劃」
3: 主要力量透過九域吸收自遠吉大千世界
4: 探天卷唔係下一任救世主條件,故事中後期先生經李懷口中已確定
5: 會唔會有救世主無人知,不過暫時局勢係李懷方面唔可以插手,先生陣營全線退出,七罪魔王已覺醒,救世主從缺
二戰邊個陣營贏輸,一直唔係先生陣營關注點
咁甜網講得啱喎
無bug,戰局邊個勝邊個負對先生嚟講唔重要,故事入面都有提及過
但如果system被滅世成功,先生又何必用自己大千世界保護佢,何必要阻止啟入侵?
唔係話要幫許情超脫於system咩
大家對事不對人,讀者係鐘意個故先會投入,至於對角色嘅定義,每個人都唔同,大家就算鐘唔鐘意個角色,都唔至於要話人仆街,呢個係我嘅睇法。所以大家其實都係同一派,就係唔想影響子爭巴個時間線同構思
但事實係,如果唔係下下話佢廢,佢唔洗被抹除
有幾個點係我自己追完live嘅睇法
1.
先生一直嘅計劃都係要佢珍重嘅人回歸返自己嘅三千世界,子爭兄同埋先生喺故都講過 二戰結果對佢嚟講都唔重要。
2.
而啟,我唔知我miss左定點,但係之前先生喺九域有講過進攻係最好嘅防守。而佢有次見到有隻八爪魚入侵到佢/System嘅三千世界嗰時已經搵李懷傾,而且都有講過怕自己都會有唔夠打嘅一日,如果人地可以禁住佢地兩個再入侵咁點算。所以先會有齒輪兄弟嘅出現。(其實齒輪兄弟成日出現都係為左修正,唔知亂之章個齒輪係咪咁得出嚟嫁呢?)

Sorry for 1999, btw 子爭兄加油!
由舊登追到依嫁,真係好好追

wiki話重置等於冇發生過,但又保留左江河神4,唔知點玩

時間線性進行,不可逆轉,世界觀設定之一

假設一條直線時間線經歷ABCDEF點,去到F點時將時空跳到同C點一樣嘅狀態,即係會變成ABCDEF(C2)

而喺C2依點嘅時空將會同C1一樣

至於江河等人個人時間軸被保留,只係佢哋所經歷過嘅空間都會跳到C2,而佢哋就保留住過往記憶同所有嘢

而係C2上嘅生物係經歷過ABCDEFC2 而唔係單純ABC2,不過其他人將會唔自覺經歷過DEF,而且身心都會跳到C2點

亦會有部分生物察覺到問題,例如高位階生物,本身對四維空間好敏感嘅生物

另外一個大規模時間節點逆轉會產生好大量因果,所以要用先生一早留低嘅陣式加埋「異能」嘅控制因果能力將因果由施術者駱許情身上直接施加到「無間」身上,用「無間」嘅特別體質吸收過剩因果
System滅世成功,大陰、大陽、始動都唔會受影響,世界只會重組,所存在嘅力量都唔會被破壞

依個setting 應該係故入面講過?所以七美德毫不在意,因為生滅係必經之事,係一重法則
Yes,計劃仍在進行
1,我知,我嘅意思唔係呢樣,而係遠吉大千世界係以膜臟保護system大千世界,如果當system大千世界比魔王吸收左力量,咁遠吉大千世界嘅保護就冇意義
正解
啟無miss,佢算係齒輪嘅故,不過時間線橫跨咗二戰咁解
時間係邊個位reboot?
吸咗佢哋都係system內,能量依舊在存係閉合空間內
懶惰歸位
我都有一個疑問,魔王比人滅左就淨係夠先生超脫,不過就要做能量回饋先可以真正超脫。咁如果魔王滅左世,咁。。
1.
夠唔夠咁多個魔王超脫?
2.
係唔係都要好似先生咁做返回饋?
3.
其實每次嘅回饋會唔會令system嘅能量又多啲?
1: 唔夠
2: 如果成功就要
3: 單純回饋大致上係回復原狀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞