有無d工你長期係見到長期jobsdb係請人

417 回覆
185 Like 6 Dislike
咩軟件?
介紹下
睇到啦 thanks !
More
想去interview學下野
某報長期請編輯,大學畢業得10k,好恐怖。
convoy 出事之前
其實唔可以盡信
有d公司都會每年俾舊錢出黎jobsdb 放廣告請人
即使請左人但俾左舊錢唔通收廣告咩
某沙田醫院 長期請designer
Agent 叫去Interview, 語氣好似我同佢乞咁 :「啦,xx人工(只同依家平手,朝九晚六,五日半(非長短週),7日假,銀行假。啦,包lunch,你好彩啦。你arm 就幫你約聽日見ceo. 」

咁冇野做咪話好囉。

佢send 份form 比我,問曬我咁多間公司全部褔利details, 包括有冇top up mpf, 根本想攞料。

1個鐘後,我估佢約好曬人,我就打去話唔見啦,褔利太差啦。唔知佢會唔會比人小呢?
其實長出ad 重有一個原因,就係個位內定左比個非香港永久居民或係香港留學生。公司要price 比入境署睇點解唔請香港人,所以公司要做場大龍鳳。

申:做過
見工見左super 好nice. 大公司出身。hr 都好nice.

2nd in 見老闆,佢2個直頭教我點答答老闆d 問題,咁我就知大伏啦,而我亦冇就住答,當然冇請我。

而個super 原來只係到任1-2個月,佢都係3個月内走左。
見過,佢基本係套料。我未見過老闆做interviewer. 抄野抄到好似番學抄notes 咁
IT: 🍒
熟人介紹個價都靚好多
會唔會做樣叫埋人上去in
懷疑見過一間就係咁
會見,唔係入境署問起好大獲

另外,好多公司都係咁做,中資特別多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞