日本自駕遊問路+討論區

293 回覆
2 Like 0 Dislike
東北高速渣到140-150都比人推

日本都有人推

我係湯布院往湯平方向條山路都俾架貨車推,仲b我 山路我已經揸到60-70,因為窄窄地我唔想太快

佢地d貨車等於我香港d泥鬼,渣得勁快
東北高速渣到140-150都比人推

日本都有人推

仲會閃你添
不過如果有警車,啲人又會行返安全車速,慢線拉龍,中快線冇曬車
巴打們
想問如果我租呢隻RV系列既車種
夠唔夠4人 + 4個喼

租toyota prius a
油電,坐位又闊,坐五人,兩大兩細都仲有位剩

但prius 唔會好貴 ?

記住係 prius a!
七人車,拆左後面兩座位的版本
你可以上toyota car官網睇下啲demo
我每次租車都會search下車款 睇下個size同啲基本配備

prius alpha有分5座7座,5座四個人應該好好用。
我次次都2大人1BB,有2大1小gip再加BB車
所以一定要1500cc以上先夠大架
Btw上次租架1.8prius,又幾好揸喎衰鬼

最新嗰代我唔建議,後排head room唔夠,老婆屌晒鬼。
租過10次車到, 主要係7人車.

Toyota Alphrad
Nissan Elgrand
Nissan Serena
Honda Stepwgn

所以大概幾人幾行李要咩車擺得落, 都會大概知既, 有需要可以問

6人6大gip租咩車好?

無車會得. 一定要2架. 所有7人車都係得3排位. 你坐得6個人, 即係坐晒三排, 仲邊有位擺喼

唔識唔好亂講啦
6人n件行李
係日本中部玩左十幾日
Alphard Hybrid輕鬆
中排前少少,後排前少少
都坐得好舒服
佢要六個大喼
最多咪放一個係中排

老實你咁擺, 我真係唔識.

我就咁睇, 有30吋大既"大急", 你係約3個度. 你要擺6個咁樣既size 係車, 我其實唔知你點攪. 同埋, 實會買野, 女人會有手袋, 男仔會有背包. 你咁質法, 仲話擺多個急係前面, 老實, 我諗攞車個日本仔見到都 O 嘴.

根本就夾硬喇,你冬天去行李大件衫又厚,迫到hihi

尋晚霧島行山路,無燈無乜車,好在四個人一齊,唔係真係幾驚下

尋晚霧島行山路,無燈無乜車,好在四個人一齊,唔係真係幾驚下

係香港揸慣度度都有街燈
去到日本冇街燈,對頭高燈係幾影響
一個人去東京係咪唔洗諗自駕?

一個人揸無問題
但你又唔講揸去邊

利申:一個人揸,經過都內都覺得痴撚線

一個人揸無問題
但你又唔講揸去邊

我咩都未plan
淨係買左機票咋
一條友揸一日四圍兜好唔好呢

一個人揸無問題
但你又唔講揸去邊

我咩都未plan
淨係買左機票咋

唔好渣 成撚日塞車
Btw上邊個班話比人推嘅仆街就死返入慢線啦,唔好阻撚住晒

即係邊隻?
上次我係租呢隻

黎緊都會租返同一款,但佢俾邊代我就唔sure喇

一個人揸無問題
但你又唔講揸去邊

我咩都未plan
淨係買左機票咋

機場直出近郊無問題既

你一入都內既話塞撚到痴線
首都高出入全部都塞

一個人揸無問題
但你又唔講揸去邊

我咩都未plan
淨係買左機票咋

機場直出近郊無問題既

首都高出入全部都塞

打算住淺草百幾蚊hostel...

我咩都未plan
淨係買左機票咋

機場直出近郊無問題既

首都高出入全部都塞

打算住淺草百幾蚊hostel...

咁你就坐地鐵算啦
香港塞唔夠咩
月頭去完
飛大阪,淨玩姫路廣島

本來book toyota, 想試aqua(因為揸hybrid上癮)
點知book唔到雪呔,轉左日產
最後全程都冇雪,遲一個禮拜去已經有可能要揸雪地
聽日去岡山自駕 租左雪呔 求指點
之前只試過沖繩自駕
聽日去岡山自駕 租左雪呔 求指點
之前只試過沖繩自駕

係山陰地方先有雪,所以唔駛驚

http://www.tenki.jp/past/2017/01/18/amedas/7/36/snow.html

即係邊隻?
上次我係租呢隻

黎緊都會租返同一款,但佢俾邊代我就唔sure喇

我係租最新嗰款,好揸嘅,但尾箱堅唔算大,兩個29" spinner平放side by side先剛剛擺到,上面想再擺嘢已唔夠位,d backpack戰利品已經要擺前面(老婆同個小朋友坐後排)
佢個網話KEP48小時前同租車公司講但又話無
仆街啦屌 過兩日出發先發現原來Times租車係無ETC卡 カードはお客様でお持ちください

我而家另外再book左budget 好彩好似有包
tocoo都有etc咭租
重有放題
2月尾會去京都,和歌山,白濱,那智,請問需要租雪呔嗎?
仆街啦屌 過兩日出發先發現原來Times租車係無ETC卡 カードはお客様でお持ちください

我而家另外再book左budget 好彩好似有包

同Times個CS一齊拆掂左 我夜晚到日本坐巴士出市區先 第二日再喺市區分店拎車

佢地覆得超快,抵讚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞