日本自駕遊問路+討論區

293 回覆
2 Like 0 Dislike
黎緊1月去關西自駕遊
Book左雪胎但未試過落雪揸車
有無巴打講下係點 同埋有咩教路

關西比教少積雪
除非你上山/去丹後果邊
都係果句,留多2倍距離剎車
有無book埋4WD?無就執生

會去御在所山 但唔會揸上山
應該係山腳搭媚纜車上去
無4WD 因為六個人去 租左部vellfire 加雪胎
日本人搾車好禮讓
雖然係咁 建議大家唔好搾咁快
安全第一

逢車過車既話 小心下一個出意外就係你
今次無事 未必代表你手車好 只係運氣問題

利申 差d 成部車衝過落山
我都plan緊九州自駕,有冇推介路線

北九州我上次路線

中午福崗落機拎車-天神泊時租車場食lunch-門司港-別府

別府-由布院-黑川

黑川-阿蘇火山-熊本

熊本-佐賀

佐賀-outlet-太宰府-福崗

除第一日及最後一日高速公路,其他日子行山路或普通車路
自駕過一次 真係返唔到轉頭
而家去日本都係自駕
岩岩係四國自駕完

想問你四國去左邊度?我想去高知

四萬十川,足摺岬
自駕過一次 真係返唔到轉頭
而家去日本都係自駕
岩岩係四國自駕完

想問你四國去左邊度?我想去高知

四萬十川,足摺岬,大路野都去齊,但四國啲景點同景點都幾遠
跟牌加幾多行好
黎緊一月頭去鹿兒島自駕5日
有冇巴打去過,有無路線推介
Lm學野

櫻島
霧島
えびの高原

佐多岬封左重建可以不去
2月尾去關西自駕,會去京都、和歌山、白濱,其實需唔需要租雪胎呢?因為睇返以往天氣資料,好似冇落過雪
2月尾去關西自駕,會去京都、和歌山、白濱,其實需唔需要租雪胎呢?因為睇返以往天氣資料,好似冇落過雪

唔去日本海果邊其實唔需要

利申都係二月尾去關西

利申都係二月尾去關西

明白,你租左咩車玩呀?

利申都係二月尾去關西

明白,你租左咩車玩呀?

邊駛咁早租
等緊times出promote
都係租demio果類細車
想問下北海道8d7n自駕玩唔玩到道央+富良野旭川+道南?

毒撚推po無人理

利申都係二月尾去關西

明白,你租左咩車玩呀?

邊駛咁早租

想問下demio 3個大人+2個大喼會唔會好窄?

利申都係二月尾去關西

明白,你租左咩車玩呀?

邊駛咁早租

你第三個人會好辛苦
Gip就剛剛好放到
Aqua差唔多size,後座係咁

利申都係二月尾去關西

明白,你租左咩車玩呀?

邊駛咁早租

你第三個人會好辛苦
Gip就剛剛好放到
Aqua差唔多size,後座係咁

細車仔( e.g. Fit, Aqua)嗰啲都係2大人兩大喼only, 爸打要租高一兩個class既車坐得舒服
Aqua 好唔好揸呀?我都想租呢部玩
出年夏天一個人自駕, 初步預計去竹田城跡,伊根町,美山町,主要去d 要揸車先去到嘅地方。近畿地方仲有無咩秘境好去?
Aqua 好唔好揸呀?我都想租呢部玩

我自己一個渣
一半高速一半山路,都算夠力

横浜 日光 鬼怒川 会津若松 那須 横浜

不過下次想試demio DE
大阪渣去名古屋食鰻魚飯
舊年試左, 好正
留名
我去過兩次沖繩
一次大阪名古屋京都round trip

二月去東京 上輕井澤或河口湖
怕落雪唔識渣

租架1000cc 既私家車好抵玩
都係四百幾蚊港紙一日
油錢仲平過樽裝水
唔入一線大城市市區,泊車唔係問題
唔使keep 住check JR 班次
自駕果種自由
試過真係返唔到轉頭

所以就懶到我五分鐘路程都渣車

有時因為住airbnb 太偏僻
搞到要揸車先去到便利店
有時係因為周圍泊到車(唔包括一線大城市)
油錢平,真係當單車咁用

Vitz揸過兩次,一次洞爺湖雪地一次京都
1000cc都唔會話太差,最緊要油平
一個人就唔太化算 今年岩岩係日光揸左三日 超舒服 不過泊車個陣high 花左架車 好lucky最後都無發現 唔駛陪錢
一個人就唔太化算 今年岩岩係日光揸左三日 超舒服 不過泊車個陣high 花左架車 好lucky最後都無發現 唔駛陪錢

我都係日光+1個人
9月中租左4日
日日都落雨
跟牌加幾多行好

見當地人行跟牌+20
但我怕相機
所以跟人行
人快我快,人慢我慢

所以就懶到我五分鐘路程都渣車

有時因為住airbnb 太偏僻
搞到要揸車先去到便利店
有時係因為周圍泊到車(唔包括一線大城市)
油錢平,真係當單車咁用

Vitz揸過兩次,一次洞爺湖雪地一次京都
1000cc都唔會話太差,最緊要油平

我1000cc 自己一個人坐
唔係要係公路0-100之外
其實郊區起步,市區停燈都夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞