[數撚圍爐區] 上世做錯事, 今世讀數學

1001 回覆
51 Like 11 Dislike
我記得可以, 印象加兩條線就ok
不過我唔記得左lu

呢題好似算係經典野黎, 當年我用sine law cosine law做比人屌
或者要思考嘅問題係
如果要將 sine law 「翻譯」做 deductive geometry 嘅話會係點樣
我反而係想將deductive geometry既所有野用coordinate咁證一次
可能加埋 vector 或者 complex number 會好啲
有時我係度諗, 多D工具好定係少D工具逼D人用盡自己的方法做好
讀得越高越pure就越乞食

如果你淨係讀個undergrad
學好modeling同stat等等既applied math
又有minor下finance或者CS,識打下code
咁其實係大把世界
我係度諗緊係咪應該轉行玩stat果邊
我programming Matlab個類廢到前無古人後無來者。從來揀科都係揀Matlab完全無關,畢業已經預左失業
我都係等緊失業
CV寫識用下Matlab 但見親既無份用到
夠錯開工啦
一定係多啲工具好啦
同意 用同一個未必咁易check有無錯
識多啲實好㗎
同埋識多啲工具,做數嗰陣捨難取易
自然容易啲搵到比較natural嘅solution
好過你獨孤一味死用一招
有時題目嘅motivation根本唔係嗰範嘢
死用一招爆係爆到,不過晒時間又學唔到嘢囉
入黎執返個一蚊
呢舊野好似唔L^1([0,pi])喎
見到個integral我諗起stackexchange個計integral傳說
yes
pish
有無連登仔去巴西
今日喺屋企無聊發現用Laplace transform 都計到Gaussian integral 但Google 完好似搵唔到有人咁樣計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞