[數撚圍爐區] 上世做錯事, 今世讀數學

1001 回覆
51 Like 11 Dislike
ug黎講又好似無錯
呢度來好多數學癲佬
認真而家做嘜,好像知讀數係咪等乞食
讀數多毒撚
所以咪出唔到pool
喺任意surfaces (or higher-dimensional equivalent) 嘅 calculus
話說上到大學唔知點讀數,係咪題目自己揾,但通常驚睇嘅同考嘅唔同,書通常睇reference text bk,但硬係覺得唔夠,又無fds子傾數(有同伴一齊温好重要?)就來讀到絕望
最緊要明白個concept同點用
啱先昅過下啲notes,果然要mul cal 同 honour linear algebra
佢地會驚爛grade,跟住drop咗honour 來普通班讀
想考試高分同想學數學係完全兩回事
honour lin al 同 non-honour 內容有咩分別
聽過大陸個班驚爛來返普通班讀
你睇佢份notes咪知
夾雜咗abstract algebra,所以讀過2131嘅人唔駛讀3121而可以走去讀4141 number theory
non-honour咪教膠計, 成班人乜linear algebra都無學過
honour先真係講下theory, 不過個人認爲都唔係好夠駛
其實abstract algebra成份唔多
係得少少permutation用黎教determinant條formula
major non honour個版本仲少嘢加易過engine版本
所以我自習緊2131,覺得讀完2121普通linear algebra ,都唔知學過咩,睇honour個concepts整全好多,好後悔無reg到,不過普通人讀honour 會唔會炒?定因為本身個course 難,爛極都有個譜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞