[數撚圍爐區] 上世做錯事, 今世讀數學

1001 回覆
51 Like 11 Dislike
做咩咁睇唔開
我唔想讀engine , 想讀數多啲 我覺得數有趣 雖然我只係準備year 1 level
你肯定想讀大學數?
入去我嗰兩個post望吓先
唔准賣廣告

想認真望下係乜, 不如拎果本elementary set theory玩下啦, no prerequisite又可以望下高等數學係咩樣
我嗰兩個post都唔有趣
都幾難對其他數學入面嘅field有性趣
對 analysis 有興趣, 因為我覺得佢係calculus啲野嘅基本
不過我都知我見識太少
你咁樣去讀analysis應該會仆街
math佬都唔會覺有趣
睇完呢三本先諗轉系都未遲
Leung / Chan Elements of Set Theory
Friedberg / Insel / Spence Linear Algebra
Bartle / Sherbert Introduction to Real Analysis
我個post都係玩下sum and product of roots 先
隔離major飯餸香 三思三思

UG, PG 數學真係好講天份頭腦,比其他major更加易學難精(甚至乎係難學),只得勤力欠缺靈活變通思考能力死傷會幾慘重
仲要係HKU, 死多兩錢重
中學比pure math嚇親留名
話時話 以前AL pure有教conics section

咁而家轉咗dse之後 大學math邊個course會教返
但點先唔仆街 我會睇哂啲書佢架喇
但我想試 唔得都好。。。難得搵到想追求嘅野
你第二時搵到食之後先諗點樣追求啲會令你乞食嘅嘢啦(say, study an MSc)
唔係嘅話我驚你要做住保安嚟讀數學(但仲要讀錯)咁就唔好啦
minor咪算,有心既話咪讀多幾個course
真係咁想讀math咪讀一兩個courses試下先
major math真係等乞食
多謝大家 黎緊我會reg 數course讀下
其實都有諗過minor 數, 點都好,下個sem試左水溫先
不過你果間D 數course咁鬼伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞