[數撚圍爐區] 上世做錯事, 今世讀數學

1001 回覆
51 Like 11 Dislike
其實有無人都係覺得自己唔係咁鍾意數學
(當然唔係反感,否則都唔會入數學系 )
望住身邊有堆人成日講數學好靚
或者beauty of math之類既野
我自己其實無乜感覺
我反而對D所謂counter intuitive或者surprising result有興趣多D
Same
純粹係鍾意玩數學個邏輯遊戲
推論結果係乜一啲都唔在乎
e.g. 將一個三維實心波分六份, 只係用rotations + translations就可以砌到兩個同原本一樣的實心波出黎
lm

巴打講緊3D版, 類似Hilbert's third problem???
以前見到三分任何三角形內角, 必定有一個等邊三角形:

或者九點圓:

真係覺得數學好靚.............beautiful
想知佢點證明多啲
對個結果無乜感覺
呢啲咁哲學性嘅數學問題, 見親都頭暈.........
純粹個人經驗
越學得多數學
就越覺得數學好人工化
無左之前心入面platonic 既美
應該我都係唔夠醒
欣賞唔到更高層既美卦

咁有乜野驅使我繼續做數?係愛淨係責任?
講好聽D係有D念頭
明明覺得應該係正確既野
但係邏輯上說服唔到自己同其他人
點解自己想法係啱嘅
咁咪去努力用數學既語言去表達自己囉

所以我覺得我自己其實某程度上都幾似作家
都係想好好表達內心既想法

不過做得創作呢家野
十個有九個都係乞食既
所以樓主講得啱
究竟我上世做錯D乜呀......
你比人呃左去做廉價勞工
convolution其實係乜黎 以前讀都唔係太明theory 淨係識點做
最唔明就係2 functions produce third function(by wiki), 但係我點知third function岩定錯 求教
f*g(x):=int over y f(y)g(x-y)
由一開始就唔覺得特別咩靚
某堆定理要話神奇都係幾神奇既

我個人係因為想上到某個高度先繼續讀落去
讀得到咪讀囉既心態
不過都係一路「屌好難呀」一路「乞食啦玩完啦今鋪」一路讀
而唔會好excited好欣賞咁
唔知中/小學數會唔會有人有興趣呢

ABC等邊
角BEC=角DEC
角ADB=42
求x
source: http://sansu-seijin.jp/?p=4753
60?
geogebra畫到似係102
y係果兩隻一樣既角, z=角EBC
兩次sine law
CD/siny=CE/sin42
BC/siny=CE/sinz
相除
CD/BC=sin42/sinz

CAD係38
用多次sine law
CD/sin38=AC/sin42
會解到z
自然解到x
唔知中/小學數會唔會有人有興趣呢

ABC等邊
角BEC=角DEC
角ADB=42
求x
source: http://sansu-seijin.jp/?p=4753
60?
geogebra畫到似係102
y係果兩隻一樣既角, z=角EBC
兩次sine law
CD/siny=CE/sin42
BC/siny=CE/sinz
相除
CD/BC=sinz/sin42

CAD係18
用多次sine law
CD/sin38=AC/sin42
會解到z=18
自然解到x=102
加線? 平面幾何既美感? 食得架?
可以既話我會盡用sine law同coordinate硬爆做euclidean geometry
唔知唔用trigo做唔做到呢
因為個網全部題目都supposed係小學程度
其實由angle bisector thm:BC/CD=BE/ED
AC/CD=BE/ED
但係因為angle ADC係fix咗
而且angleDBE細過60度
所以唔同嘅angleDBE會correspond to唔同嘅BE/ED值
所以angleDBE被逼要係18度
之後就會解到x=102
一路「屌好難呀」一路「乞食啦玩完啦今鋪」一路讀???
真係咁撚灰? 唔駛乞食掛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞