[數撚圍爐區] 上世做錯事, 今世讀數學

1001 回覆
51 Like 11 Dislike
開過個新post, 歡迎所有對本科數學或以上有興趣的人入黎討論

Booklist (條link唔同左, 因爲我唔見左之前個account ):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/10w83xzjQZNqJXm2bQbUlvnahQjUbZAxKlHyVvNgS2IE/edit#gid=0
lm
你地班大神慢慢討論, 我都係先行退下
pish
呢期睇緊Young Tableau ,
做咩咁睇唔開, 唔係想深究數學自己得閒睇下書好過
major maths lm
uk 數撚留名
讀到就死
Uk 好過 hk ge
D 數撚死哂
我唔睇世界盃㗎

btw龜仔,咁錯蕩過嚟數撚圍爐區呀
冇topic, 點圍爐?
人人都想埋堆嘅

利申: 想埋堆
埋乞衣堆
做咩咁灰?
樓主你啱啱讀PhD無耐
Career path 仲有大把選擇
又可以 master 畢業脫離 research 苦海
唔使咁灰喎
唔係數撚入黎食花生
Young tableaux 就直接去William Fulton 啦
我諗緊master grad就算

btw 好彩我兩老唔似阿Mark咁變態
同埋早幾年搵左一筆錢(唔好問我點樣搵番黎)
夠搣十年八年有餘
而家做下數學界廢青/中都幾舒服
睇下世界盃
幫手review 下paper
睇下D以前因為administrative duties 無時間/精力睇既literature (math and non-math likewise)
去下有sponsor既conference - 係俾人問到我affiliated to 邊間學校果陣尷尬D啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞