[數撚圍爐區] 上世做錯事, 今世讀數學

1001 回覆
51 Like 11 Dislike
quadric surface 完全浪費時間 到而家完全用都無用過
學27 lines on a cubic surface 好過啦
小弟計過有個course係我唔去final都pass到
賀喜各位fm可以讀到數論大師熊茂盛的math 1023
點解我feel到你係到串緊佢既
講緊果個係2230呀
咁癲,難到咁? 邊個教先
其實你係咪就係個無去到final之後D咗嘅人
係咪反話來
班新同學真慘,1012要聽avery廢up,Umm...uum..ok,uhh.....
avery教得唔錯喎
計啫
唔使親身體驗嘅
自己拎本書學啦
stein既小說style幾易睇
conway就有比較工具書既感覺
近排發覺好多數學書都寫到1999
近排發現好多以前覺得寫得差既數學書
只係自己其他野學得唔夠多唔夠好
所以唔夠motivation去知佢緊做乜

不過如果本書只可以比識左好多野既人睇咁仲算唔算寫得好呢
想像下佢用教4141個方法教1023,應該會悶死fm
同埋用4141個方法出grade, 就會唔派a+
Let K be a function field over a finite field and let L be a finite extension of K. It is well-known by the Riemann hypothesis of curves that the zeros of the zeta function of L all lie on a circle.

Which Riemann hypothesis says that the zeros of the zeta function of L all lie on a circle?
4141有無咁爛 我fall sem要讀,但個個都話係鳩計,好易喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞