杜特爾特:誰能證明上帝存在我就辭職

253 回覆
1695 Like 22 Dislike
你句‘話比有智識既狗聽’ 已經唔明我講咩啦. 如果有個星球淨係得狗既話咁點?

你不如話人有更高智慧可以接觸到‘神’般存在既領域去講神唔存在.
妳明唔明 顏色係相對架 大佬
人都唔係絕對色準架

妳講緊1隻完美既7頭,出左本故事書暗示比我地聽佢存在,而我地係照佢既藍本創造,我地既一砌都來自佢,佢點會講唔明我地?

btw 唔好扯到去智識既傳達啦.
自有永有 本身唔合邏輯架。個本源點講都唔通架啦 如果神可以自有永有,咁點解人唔係?

如果神唔需要上上帝創造,點解人需要?
其實我由頭到尾都無講過神一定存在,亦無講過信神.

只係你講既自有永有, 上上帝講唔通既時候, 去認定神一定唔存在係唔理智.. 因為人未去到個領域, 只可以不停假設, 探索, 驗證去學習呢個世界既真理。 人既進步都係base on創意, 去將本身唔存在既野帶到來呢個世界, 當然所有野都係基於宇宙既法則。

事實上帝如果存在都係一個仆街

顏色係wavelength 唔同嘅光波,就算睇唔到都可以用儀器去量度,人類都係咁先將睇唔到嘅uv分做咩伽瑪射線定乜嘢射線,呢啲分類亦某程度代表咗嗰種光嘅「顏色」

仲有人冇翼係唔會識飛嘅,識飛嘅係交通工具,我哋只係乘搭交通工具
仲係唔明我個point

宇宙間係咪一定唔存在住一d 人5感都感覺唔到, 咩儀器都探測唔到既野先
總之係人既能力同認知都無可能達到既野係咪唔存在
介紹你睇呢兩條link 一條係隱形獨角獸另一條係車庫的飛龍,第二條link臨時臨急淨係搵到殘體sor

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%B2%89%E7%B4%85%E7%8D%A8%E8%A7%92%E7%8D%B8

https://m.douban.com/group/topic/13306490/
記得上logic堂個時lecturer講過上帝存唔存在其實係一個不可證偽嘅命題,所以你幾努力去prove都冇用,基本上你有信念,上帝對於你嚟講就存在,如果你冇,咁上帝就只係一個故仔。
我以前睇過好多關於無限既理論. 可能因為咁引發好多關於可能性既思考。
係無限既時間入面, 比部打字機一隻馬嬲, 佢總可以打出一部沙士比亞名著出來。 引申出姐係亦可以打出比佢複雜無數倍既野, 例如宇宙由頭到尾既所有時間發生既所有可能性。 如果隻馬嬲代表造物主, 姐係呢個宇宙係無數既時間入面有無數既可能性, 可能呢個觀點就係一直係我腦入面既理念。
睇完你兩篇野的確比到另一種想法我, 仲好似多左些少平靜。

但有樣野好緊要既係, 死亡係必然既存在, 若幹年後會失去所有野, 什至人類滅亡, 直至nnnnnnnnn 咁多年。 有抑鬱症既人係接受唔到呢d 野, 對呢d 事實既恐懼感, 無助感會一直係腦到轉。 之前都有巴打開個個post, 對呢d野諗唔通既感覺, 係會想死左佢去解脫。 有時唔係自己想去信神既存在, 只係想某d 諗唔通既野會有種答案, 去得到暫時既解脫。
所以覺得宗教有佢存在既意義, 亦都明d人點解會咁信有神.
你第一段嘢嘅諗法,好似一套戲叫咩 內衣男的異次元空間 咁上下,不過套戲表達得on9 d同搞笑d
你咁諗已中招,首先"愛的存在"同"上帝的存在"有乜關係先?
請去返初中重讀科學
點解你老母生到你咁on9
外星人有無叫人類寫本聖經出黎歌頌自己呀?

無丫嘛
on9咩

外星人都係神創造架,直接證明個boss先,再慢慢搵你外星人啦好無
點解咁多人負皮我 我幫人貼下資料啫 而且我又唔係耶撚又唔係贊同本體論證 亦有講康德破解咗呢個悖論 同埋條Link到底有幾多人撳過睇完再負評我 上面唔少巴打講嘅「垃圾唔存在」「存在唔係特質」內文都有講過類似嘅版本
翻譯問題
英文好清楚:Christianity: Protestant, Catholic, Judaism...
地球人既上帝可能就係外星人假扮
我唔係太信天主教,基督教,伊斯蘭教等等果啲上帝,所以我自己都無宗教,但我信宇宙起緣可能真係有位神既存在創造萬物。
如在上帝真係存在 九成耶撚第一時間被審判
穌哥自己咪外星人lo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞