杜特爾特:誰能證明上帝存在我就辭職

253 回覆
1695 Like 22 Dislike
如果有個星球淨係得狗嘅話,佢哋所睇到嘅"顏色"就正正係佢哋所認知嘅"顏色"囉。如果你話啲狗所覺得嘅係錯嘅話,咁我會用返你講嘅"個星球淨係得狗"呢個前設答返你。上面巴打都講咗顏色係相對,正如無人眼中嘅顏色係完全相同,我相信無狗眼中嘅顏色係相同。

概念、感覺本身就因人而異,而物質就唔會咁樣,所以你唔能夠用一啲概念、感覺而進行否定,就正如夏蟲不可語冰,冰係一種物質,你肯定或者否定佢嘅存在只係基於佢係一種物質,同埋有另外一個觀察者知道有冰嘅存在。

而上帝呢個例子,假設佢唔係一個概念,咁你就要證明佢存在,就要同時搵到知道佢存在嘅觀察者。否則如果佢係一個概念,咁就可以否定佢嘅存在,因為概念因人而異,"存在"必須喺有可能(或者用有能力)見到之下先會出現。
係狗既世界點樣證明顏色存在呢?佢地個結構接觸唔到個領域。

第二, 如果係古代突然有個人發明一個飛行器, 咁係咪可以飛?發明飛行器之後係咪可以推番人唔能夠飛呢個現實?
唔好同佢鳩啦 顏色係睇妳接收電波既細胞
但係唔同顏色既頻率就固定架
妳可以話比1隻有智識既狗聽
係妳個1隻色入邊有幾多種頻率既電波
人眼中係邊幾段唔同色
就算語言唔相同 ,數字之類既概念係可以互通既 中文 一二 三 ,英文 one two three
你句‘話比有智識既狗聽’ 已經唔明我講咩啦. 如果有個星球淨係得狗既話咁點?

你不如話人有更高智慧可以接觸到‘神’般存在既領域去講神唔存在.
如果有個星球淨係得狗嘅話,佢哋所睇到嘅"顏色"就正正係佢哋所認知嘅"顏色"囉。如果你話啲狗所覺得嘅係錯嘅話,咁我會用返你講嘅"個星球淨係得狗"呢個前設答返你。上面巴打都講咗顏色係相對,正如無人眼中嘅顏色係完全相同,我相信無狗眼中嘅顏色係完全相同。

概念、感覺本身就因人而異,而物質就唔會咁樣,所以你唔能夠用一啲概念、感覺而進行否定,就正如夏蟲不可語冰,冰係一種物質,你肯定或者否定佢嘅存在只係基於佢係一種物質,同埋有另外一個觀察者知道有冰嘅存在。

而上帝呢個例子,假設佢唔係一個概念,咁你就要證明佢存在,就要同時搵到知道佢存在嘅觀察者。否則如果佢係一個概念,咁就可以否定佢嘅存在,因為概念因人而異,"存在"必須喺有可能(或者用有能力)見到之下先會出現。
係翻譯問題?定係啲人無教過基督教同新教嘅分別?可能英國人只係講自己=基督教?
英國人識中文?,
Englishman: we are Christians follow our ways.
Christians 包括天主教、基督教(新教),所以英國人冇講錯
一樣唔存在既野唔需要證明佢唔存在
而你話佢存在 所以你要負責提供證據

無罪推定就係咁黎
你唔會開頭就假設條友有罪
係需要你提供到足夠既證據證明佢有罪

耶撚明唔撚明人話?
姐係d基督教徒用總統呢個位黎要脅佢?
要脅 犯罪 殺人 強姦 講大話
有咩基督教徒仲未做過?
無話佢講錯,但佢地無specified 自己係咩分派,香港人咪唔識分囉。
點樣「證明」一個神係存在既?
淨係「證明」佢係全能已經唔可能
咁係因為中文譯得唔好,Christ 係基督,令人以為「基督教就係Christianity」。但基督教其實係Protestant.
更正,Judaism唔係
Christianity包括Catholic, Protestant, Muslim
你都on9 乜撚野叫令人以為「基督教就係Christianity」
Christianity 就係基督教
Protestantism 係基督新教/抗議教
耶教殺人放火又唔係未試過架喎
"不是無神論者,並相信有一種精神控制宇宙"
同佢睇法接近,相信冥冥中有主宰
呢個主宰唔一定係實體/人類形態既存在
可以係一股精神、能量或者規律,亦冇分善惡
D乜教物教,都係cap水居多
就我所知, Christianity係基督宗教/教派喎
梵蒂岡夠奶共喇
耶撚或成最大贏家
我試過問耶撚點證明上帝存在
佢答我話因為我證明唔到上帝唔存在
戇鳩鳩
唯物主義、共產黨,港人大滿足!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞