杜特爾特:誰能證明上帝存在我就辭職

253 回覆
1695 Like 22 Dislike
人係宇宙其中一個產物, 但試圖解答呢個宇宙既真理, 好肯定咁話一定係咁, 唔覺得又自大又低能架咩
你係咪on9架,灰色唔係顏色?黑白唔係顏色?色盲唔係眼盲呀
你第日俾人屈強姦嗰陣
千祈唔好答冇做過呀
唔好做喺個宇宙入面又自大又低能嘅愚昧人種
source?
你有對比先有所謂人講既顏色姐
呢d 係人既能力入面搵到答案,要證明好易。

我講既係人既領域入面搵唔到答案既野.
咁的確如果你係狗
你係唔需要做呢種邏輯思考

不過我哋係人,見到有顏色,同時有理性思考
所以就會有真假值嘅邏輯分別
然後做有價值嘅行為

康德嘅 "純粹理性批判" 就係探討呢樣嘢
成本書就係答案
對有正常智商嘅人嚟講
個世界唔係"知識依照對象"
而係"對象依照知識"
必然存在就一定完美?
點證明上帝係唯一神
所謂上帝只不過係人類創造出黎嘅故事
分開個海, 無限複制食物, 水變酒, 死後復活
一句車埋黎話上帝係無所不能, 你唔信就有罪
呢啲故事到21世紀仲有大把人信以為真
每個星期付出自已時間同金錢去教會崇拜
一個唔存在嘅人,仲話感受到上帝存在
但係就冇一個人相信每到聖誕節就會有一個
著紅色衫嘅飛天伯伯派禮物比小朋友

所謂聖經都只不過係由同我地一樣嘅血肉之軀
所寫出黎,同格林童話入面白雪公主有咩分別?

人類之所以會信宗教只係當自己冇信心
嘅時候想搵一啲野去依靠,感覺同上帝禱告後
會幫到你咁。

或者若干年後,有人執到復仇者聯盟嘅劇本
就會覺得真係有個鐵甲飛人拯救過地球
然後就會同Iron Man祈禱保祐佢合家平安

利申:細個信耶穌,但係人越大就覺得信自己好過等一個唔存在嘅人打救。
咁我地係人, 更多顏色或者更高智慧既生物就唔係我地個邏輯範疇吧. 咁點解又要係呢d 範疇做真假既批判?

科學好多都係講假設, 然後證明。
驗證唔到就否定, 咁驗證到之後係咪可以打晒一開始就否定既人嘴巴?

個情況咪似係你返去古代, 同d人解釋現代科技, d古代人咪好似而家你地咁

皇帝:人可以飛上天既話我落台
Gödel表示
世上無免費午餐
我細個係信科學既人, 信誰化論, 信大自然。
唔明點解信宗教d人會咁盲目, 什至有d 低能。 但經過某d 好絕望, 搵唔到答案, 唔知人生有咩意義既經歷, 果種感覺係人受唔到, 個人有死亡/覺得自己就死既感覺。

到而家信new age, 靈魂, 輪迴等既野先救返我上來,又開始做瑜珈等。 之後就唔會亂咁否定人地既宗教。
只可以話人生未去到果個領域,係完全唔理解其他人點解係咁。 好多人生完cancer/ 坐監之後信左基督教都可能係因為咁.
你完全捉錯用神
上面位巴打講既野有道理 可能你覺得佢撐耶所以起哂槓 但佢只係理性討論

佢想表達既好簡單 就係"夏蟲不可語冰"
第一個例子講既係狗色盲 所以係佢個世界係永遠唔會知咩叫紅橙黃綠 但唔代表依個世界無 正如人類可能永遠證明唔到上帝存在 但唔代表佢唔存在
就咁睇好似幾廢 亦都有啲"講哂啦"既感覺 但我地亦都的確唔可以否定依個可能性
就好似第二個例子咁 以前既人會覺得人可以飛係天荒夜談 但係依家就非常普通 難保有一日人都可以係神學有更多既證據

打咁多好似為耶撚證明唔到上帝存在護航咁
但其實我係無宗教信仰 只係覺得上面巴打講既野有道理
雖然好廢 但係係事實 證明唔到有唔代表無 亦唔代表有 所以科學推論要咁嚴謹
小學雞都屌到你老母大肚
其實上帝你想信有咩所謂 問題你個教義咁撚霸道 你都仲要話佢係堅架 真理黎架 都算 仲要你唔信既話你死左落硬地獄 信其他野落地獄 神愛世人但係個世界好明顯係污煙瘴氣 唔係大聖大愛咩 唔該耶撚駁到我貼貼服服 唔好轉移視線
D1
首先
你夏蟲不可語冰一段
我上面已講咗康德喺接近300年前
一早專門用咗成本"純粹理性批判"去解答
亦係人類啟蒙嘅基礎
關於"對象依照知識"、"先驗"嘅問題
你哋可以去google咗先
呢啲疑問同諗法,300年嚟已經被哲學家玩過晒
我覺得睇少啲new age嘢,認真睇啲偉大嘅理論家嘅著作會更有益

利申:康德係信神,並嘗試論證過神存在
所以我唔係純綷反耶,我係唔認同用謬誤嚟論證神存在

關於第二段
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%8F%AF%E8%AF%81%E4%BC%AA%E6%80%A7
呢啲就係嚴謹科學
同樣都已經玩咗幾百年
咁耐都無神之馬壯
人地掌權wo
淨係叫佢地證明上帝既創造者上上帝不存在都撚死佢地啦
唔好同佢鳩啦 顏色係睇妳接收電波既細胞
但係唔同顏色既頻率就固定架
妳可以話比1隻有智識既狗聽
係妳個1隻色入邊有幾多種頻率既電波
人眼中係邊幾段唔同色
就算語言唔相同 ,數字之類既概念係可以互通既 中文 一二 三 ,英文 one two three
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞