[幫完人出外傳] 我死咗之後比人派咗去看守旋轉木馬

163 回覆
18 Like 2 Dislike
喂喂,推下先

今晚有文出!

又話今晚有嘅
係咪得返我一個觀眾係到推你就唔寫

仲係今晚 不過遲咗少少
唔好傷心唔好傷心
喂喂,推下先

今晚有文出!

又話今晚有嘅
係咪得返我一個觀眾係到推你就唔寫

仲係今晚 不過遲咗少少
唔好傷心唔好傷心

有文啦
繼續推
今晚會有文!
「我呢排成日發夢。」我同醫生講。

身穿白色袍嘅醫生,轉一轉筆,兩眼一臉認真咁望住我雙眼。但聽到我嘅說話後,點一點頭,就望返份 Report,開始寫野。

「發啲咩夢?」佢寫住問,然後又望實我雙眼。

老老實實,我感到有啲唔自在,你幻想下有個男人不繼望實自己,難免都會有啲不安。

「醫生阿,可唔可以唔好望到我實一實。」

「哦,唔好意思,職業病。」佢終於笑一笑,然後再望返份 Report。「咁係啲乜野夢?」

「我成日夢到有個人,身穿白色連身裙。」我答。

呢個時候,醫生望一望自己嘅白色醫生袍。

「放心,唔係夢到你。」我笑一笑,將氣氛輕鬆一下。

「Ok, ok。繼續繼續。」佢都笑一笑。

「佢有把長長嘅頭髮,仲有長長嘅鬍鬚。佢嘅打扮好 old school ... 應該直情係好古代。」我答。

「發呢個夢,維持咗幾耐?」醫生問。

「都差不多有幾個月。」我答。

係對答中,佢不斷問我夢嘅野,而我就答得就答。

去到最後,我再講埋頭痛嘅野比佢聽。

「咁係因為你嘅傷口係係頭上面,而同時頭部受創令到你嘅部分記憶遺失。所以有啲野你諗唔起,同成日頭痛係正常嘅。」

我選擇相信醫生嘅說話,因為我都冇證據去駁佢。

.

係幾日之後,我終於可以出院。醫生處方咗啲止痛藥比我,而呢藥並冇停我嘅頭痛。就算係咁,一痛,我都會即刻拎藥食,日復日,月復月。

如是者,半年過去,頭痛都係冇好過。

我痛到甚至懷疑自己有腦癌,但我偷偷地做檢查,又乜事都冇。啲垃圾醫生只係不停開止痛藥比我,而我就不斷重複食藥,睇醫生呢兩個動作。

同時,係呢半年內,夢仍然不停咁發,長髪男人仍然係我腦海揮之不去。係夢中,我地會不停傾計,好似無所不談咁,好似一個識咗好耐嘅朋友咁。

但一起身,所有夢境內嘅對談都會唔記得晒。

記得嘅,就只有佢嘅連身裙,佢嘅長鬚,同佢嘅長髪。

儘管 Kate 係一個好好嘅心理醫生,但我唔想佢再因爲我要令到自己日日都咁擔憂,我完全冇將任何頭痛同發夢嘅事同佢交代。

但世事永遠就係咁,紙呢,就包唔撚住火嘅。

有一次,佢係我啲櫃到發現咗我嘅止痛藥。咁我諗住原本可以話我係普通頭痛。

屌,但係佢一次過發現晒我睇咁多次醫生而拎到返嚟嘅十幾盒止痛藥。

「點解你唔同我講?」

我冇回答,因為個陣我好頭痛。但呢個比人質疑嘅畫面好似似層相識咁。

但呢次痛,係好撚痛,痛撚到好似比支牙籤插入自己條撚咁。

「啊!」我直頭忍唔到,大叫咗出嚟。

Kate 見到,馬上嚟安慰我。好彩佢冇懷疑我係做緊戲,如果唔係我痛到死咗佢都會唔撚理我。

佢報咗警,好快白車到咗。救護員幫我打咗啲鎮靜濟,但唔知點解,鎮靜濟返而令到我沈睡起上嚟。

.

「咦,乜今日咁早嘅?」
冇啦?
冇啦?

仲有仲有!
不過個故都就入結局階段 因為大部分野都解晒(係我角度而言)
應該再過多一兩個章節就大結局
所以呢幾集比多少少時間我打 因為我好驚個尾會太爛
比巫婆用邪教儀式拉佢上左人身之後又要日日番去李白度報到。
「你唔係夜晚先瞓教架咩?」係我眼前,係一個好大霧嘅地方,雖然未去到申手不見五指,但都其實唔太睇到前境。

「屌,比人打咗鎮靜濟。」我話。

行前少少,就見到一位身穿白色連身裙嘅白長髪男人坐咗係我面前塊小石櫈。而係佢面前,有一張白色小石枱,而係枱上面,有一瓶少少啲酒瓶。

長髪男慢慢將酒倒落一隻小小嘅白色杯上面,倒完第一杯,又倒埋第二杯。

「坐啦屌,企係到戇鳩鳩咁做乜?」長髪男問。

「啲仆街鎮靜濟搞到個人呆下呆下咁。」我答。

係我嘅四周,佈滿不同種類啲樹木。而係我地嘅斜對面,有一個小小嘅湖。但霧太多,我睇唔到湖打後嘅地方。

「嚟,乾返杯先啦。」佢向我舉起酒杯。

我拎起我眼前嘅酒杯,同佢嘅杯作出輕輕嘅碰撞,發出「亨」一聲。

我將酒吞下,但我嘅味覺不足以令我分辨到酒嘅種類。

屌,總之就好撚苦。

「人地話你係飲醉酒跌落河死呢個傳說呢,睇嚟應該係真嘅。」我話。

「成鳩日都有人死架啦,死人多到我都唔記得我點死。」佢苦笑一聲,將酒杯放低。

我地二人無再出聲,反而係大霧下欣賞呢個湖境。

「你要幾時先肯落返嚟。」直到佢打破沈默。「比人發放邊疆好撚慘架。」

「快架喇,比多少少時間我。」

「你知你上面一日等如我呢到一年架下話?」

「知。」

我地再沈默。

我地接住落嚟嘅時候都冇再出過聲,只係一直飲酒飲酒飲酒。直到終於有人叫我上返去。

「唔該你啦,快手啲啦。」佢話。

「得喇。鬼叫發夢會斷片咩。」

冇記錯,呢條蛋散,個名好似係叫李白。
但係點解要喺上邊
但係點解要喺上邊

你指嘅上邊係人間?
你指點解要係上而搵真相?
但係點解要喺上邊

你指嘅上邊係人間?
你指點解要係上搵真相?
文呢???????
「藥物嘅副作用,好多時我地都控制唔到。」係我面前嘅,又係身穿白袍嘅醫生。

呢幾個月嚟,呢件袍,我都唔知見過幾多次。

「而止痛藥,雖然可以止痛,但過程服用,身體就會對藥物產生抗拒,而令藥物無效。所以,藥唔可以上癮,唔可以亂食。」急症室嘅醫生咁樣同我講。

鎮靜濟好有效,令到我可以安睡片刻外,仲可以令頭痛暫時停止。

醫生令次除咗處方咗止痛藥比我之下,仲開咗一種貼上頭嘅止痛貼比我。佢話,貼啲藥力,至少唔會造成依賴。

我唔明白,佢亦都無解釋,點解止痛藥嘅副作用係頭痛,但我亦唔想再諗。

係鎮靜嘅過程,我再一次發咗同一個夢,但內容回帶功能暫時未能提供。

我慢慢按住我個頭,行出急症室,我見到 Kate 坐咗係到等我。

「對唔住。」佢嘅開場白。

「做乜。」我嘅開場白。

「我唔應該懷疑你。」

「無事無事。」我右手繼續按實我嘅頭,而左手就持住醫生處方嘅藥物。「佢話頭痛係止痛藥嘅副作用喎,哈哈。」我苦笑。

佢微笑,但冇出聲。

我同佢沿路行返屋企,因為離開醫院時,已經係深夜三點鐘。

小路上,暗黃嘅燈映照著 Kate 嘅臉孔,我可以從佢嘅臉容中睇出佢嘅擔憂同抑鬱。

「對唔住。」我再開場。

「唔?」

「我令到你咁擔憂,對唔住。」我內心嘅一點慚愧,希望可以從口中發洩出嚟。

「唔關你事喎,一切都係我嘅錯。」佢答。「我由一開始就唔應該救你,因為咁樣,係違反自然。」

佢唔講,我差啲唔記得我係一個死裡逃生嘅人。

「我救過好多人,但救你,係第一次。」

「吓?」我問。

「我本身並唔識啲咩矛山法術。但我係你出事之後,我好掛好掛住你,所以,我搵咗嘅識呢啲野嘅人嚟幫我。佢話,可以幫你還魂。但做每一件事,都有佢嘅代價。」
文呢???????

文來了。
下集就應該大結局了
呢排唔得閒,冇幫推
「見死人嘅唯一方法唔係啲咩問米咩借屍還魂,而係自己都要死。」

「即係話,你 ... 已經死咗?」我不明所以。

「係,不過係係另一個時空。」係佢自白期間,眼淚不斷落下。

我將衫袋中嘅紙巾遞比佢。佢接起咗,將紙巾拎出嚟,抹走臉上嘅淚水。

「每一次改變歷史,時空會被分裂。幫我嘅師傅比咗一個錦囊我,只要利用佢,就可以嚟到你死亡後嘅時空,然後再接你上返人間。我自己選擇死於一單交通意外,令到死府嘅人唔會懷疑我係特登死。但我太天真喇,我根本呃唔到下面嘅人。」

睇嚟地府嘅人比我想像中聰明。

「佢地係審判我時,發現我根本唔應該係呢個時間死,於是乎,佢比我一個重生嘅機會,但條件係,陽間嘅人唔會再認到我。係審判後,我利用錦囊,搵到死後嘅你。但儘管我接到你走,時空已經被分裂,再加上我重生嘅條件,令到嘉怡佢唔認得我之餘,亦變成你女朋友。同時因爲你本身係陰間嘅人,所以你對我,仍然會有一絲記憶,但記憶會隨你係陽間嘅時間而減少。」

有一個傳說係話,無論你點改變歷史,歷史只會從第二個途徑不斷重演。

「雖然你會慢慢忘記我,但我唔會忘記我要阻止你嘅死亡。阿輝嘅離開,令到嘉怡大受打擊,而令到佢有精神病。佢嚟過我到接受治癒,但我跟本幫唔到佢,直到你同佢一齊後,佢嘅病情先好返好多。但我估唔到,最後佢只係當你係佢嘅玩具,更加估唔到嘅係,佢竟然殺咗你。」

即係話,就算我逃避咗第一次死亡,死亡只會用第二個方法嚟搵我。

「所以我一定要阻止佢,但無奈你地兩個都唔記得咗我。正當我當日想搵你講出真相之時,竟然就係佢動手之日。好好彩,你仲救得返。」

佢突然捉實我雙手,「我更唔到嘅係,你會突然記得起返我。」

咁可能係因為我返落過地府一轉啫。

「直到我知道你不斷頭痛,我知道,時間應該已經差唔多。」

「咩時間?」我再問。

佢無選擇答我呢個問題,我亦都唔想再問。我選擇享受呢一剎那嘅寧靜,因為我好驚我冇時間再享受。

我拖住佢隻手,十指緊扣。而呢段路,好長好長。

「不如你比我,親手送你離開?」
晏啲應該仲會有多一兩篇 到時先係真正大結局
仲有冇人睇緊
拖下拖下,終於返到屋企樓下。

步入大堂,我向樓下嘅看更打咗聲招呼。佢就好似反應唔切,隔咗成秒先點頭回應。正常嘅,我平時都唔打嘅。而我都分唔清,呢個係招呼,定係道別。

入步電梯,按下樓層,𨋢門徐徐關上。隱若地,我仲見到看更望住我。

拎出鎖匙,打開大門,返到自己屋企。我將木門關上,然後 Kate 就馬上將嘴脣貼上我嘴脣。我抱起佢,佢雙腳夾住我條腰,我雙手亦抱實佢背脊。

步進浴室,脫下衣服,身體貼近身體。Kate 溫暖嘅肌膚,令到我有一種好安全,好放心嘅感覺。佢潔白嘅身體,每一個部分,都被暖水沖洗,而我亦被暖水同佢嘅肌膚覆蓋自己。

由大廳到浴室再到睡房,我地身體之間從未離開過大家。我抱住 Kate 入睡房,當其時,我地仍然係赤裸裸。係床上,我地仍然攬住大家,而同時,我係床頭櫃上拎出安眠藥。

我將一排安眠藥係藥盒拎出嚟,而此時 Kate 放開咗我,離開床,去到廚房,倒咗杯暖水比我。我將安眠藥一粒又一粒咁「啪」出嚟,再將一粒又一粒嘅安眠藥「啪」落肚。

一粒,兩粒,三粒 ...

我嘅知覺開始慢慢消失,我慢慢地都已經唔知食咗幾多粒。

「對唔住 ... 對唔住 ... 係我害咗你,對唔住 ... 」Kate 此時已經泣不成聲,只係不斷咁對我致歉。我唔知佢係為咗送我去死而致歉,定係因為佢已經痴埋線。

我失去知覺,倒臥床上,畫面漸漸變黑。

我由望住白色天花版而復活,到最後一樣望住白色天花版而死,都算係一個首尾呼應。

.

係迷霧中,我不斷跑,不斷跑,直到跑到一部旋轉木馬前。

旋轉木馬以緩慢嘅速度轉動,舞台上有七彩繽紛嘅顏色嘅燈正在閃爍,而唔同嘅木馬亦代表住不同嘅心情,有喜,有哀,有怒,有樂,仲有好多唔同種類嘅心情。

我騎上代表喜嘅木馬,時間彷佛回到童年嘅時光,而係我身邊出現過嘅人都騎咗係木馬上面,有已經離開咗嘅爸爸媽媽,有阿輝,有嘉怡,仲有係旁邊拖住我手嘅 Kate,以及一個身穿白色連身裙嘅 ... 李白。

但木馬突然停下,身邊嘅人亦都隨之消失晒,七彩顏色嘅燈光亦都同時熄滅。

餘下嘅,只係一面寂靜,同黑暗。

「Kate?Kate!」我大叫。「爸爸!媽媽!」得到嘅,只有自己嘅回音。

我馬上跑到木馬舞台嘅中央,想尋找木馬嘅開關,但我圍住成個木馬轉咗一圈,仍然搵唔到開關。

我轉移目標,跑到木馬旁邊,想繼續尋找開關。

但無奈,開關仍然搵唔到,但我反而發現係木馬嘅身上有一道小小嘅門。

我打開,並隨手於木馬中,拎出咗一張卡片。

卡片發光,將我帶入一個未知嘅空間。

- 全文完 -

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞