[幫完人出外傳] 我死咗之後比人派咗去看守旋轉木馬

163 回覆
18 Like 2 Dislike
「眉目裡似哭不似哭 還祈求甚麼說不出」阿輝竟然起聲,用哥哥嘅唱腔去唱呢首歌。

「陪著你輕呼著煙圈
到唇邊 講不出滿足
你的溫柔怎可以捕捉
越來越近 卻從不接觸」

佢將首歌嘅第一段唱完,然後就向我打咗個手勢,示意到我準備開口。

「茶沒有喝光早變酸
從來未熱戀已相戀
陪著你天天在兜圈
那纏繞 怎麼可算短
你的衣裳今天我在穿
未留住你 卻仍然溫暖」

呢首歌,我記得係有啲意思嘅。

「徘徊在似苦又甜之間
望不穿這暖昧的眼
愛或情借來填一晚
終須都歸還 無謂多貪
猶疑在似即若離之間
望不穿這暖昧的眼
似是濃卻仍然很淡
天早灰藍 想告別
偏未晚」

我地合唱咗副歌,然後評判就「叮」走咗我地。台下出次傳來一片掌聲。我係黑暗嘅台下見到嘉怡同 Kate 坐埋一齊,佢地兩個嘅臉上都笑得好開心,仲好似有啲甜。

正當我打算鞠躬感謝時,阿輝再拎起支咪大叫咗一句。

「Kate!我好鐘意你阿!可唔可以做我女朋友?」
對唔住阿我的確係有段長時間冇出到文
我會盡力Keep住個進度 雖然未必會係快 但都會一出就出多少少
希望大家唔好介意!
表白過後,台下冷場數秒。

連評判聽到都打咗個突,唔知點樣控制呢個場面。

後台亦都開始傳來討論嘅聲音。

「嘩,竟然係台上表白咁大膽?」

「真係好有型!」

而我就呆咗係台上面,比唔到任何反應。

係現代,Kate 係我女朋友,以現代身分嘅我睇住呢個場面,有種比人將綠帽由頭戴到落腳嘅感覺。

而係過去,我鐘意嘅人係嘉怡,而我亦都知道阿輝暗戀咗 Kate 好耐。所以我應該開心先啱。

我望住阿輝滿心期待嘅樣,我好似成世人都冇見過佢呢個樣咁。

而呢個時候,其實所有人嘅目光都開始全部轉向坐係台下最前排嘅 Kate,唔止阿輝,全場人都期待緊 Kate 嘅答覆。

「應承佢!應承佢!應承佢!」食花生嘅同學傳來應援,令場現場嘅氣氛溫度直線上升,阿輝雙手雙腳都震起上嚟。

而 Kate 含情默默咁咬住下唇,就算台下黑晒都可以睇到佢紅晒嘅臉蛋,同時露出一個甜甜嘅笑容,然後佢就拉住嘉怡衝咗出禮堂。

「搞撚錯阿?」連評判都忍唔住爆咗句。然後台下再傳來一陣笑聲。

「咁點算好阿?」阿輝馬上急起上嚟,台下嘅笑聲明顯唔能夠幫佢減壓。

「衝出去啦,仲諗?」我馬上推住阿輝一齊衝落台,盡量跟上嘉怡佢地嘅步伐,而花生友都傳來一陣「Woooooo」嘅聲音作應援。

「萬一佢拒絕我,咁點算?」阿輝突然停咗係禮堂對開嘅樓梯。

「屌,呢個時候仲諗呢啲野,追咗落去先啦。」

.

跑到後花園,我地只係見到嘉怡坐咗係花圃旁。

「Kate呢?」阿輝問。

「係你後面。」嘉怡答完後,我地擰轉頭,見到 Kate 係樓梯口行出嚟。

「Kate ...」Kate 冇比阿輝講埋落去,竟然就咁一野咀埋落阿輝到。唔知點解,我見到呢個場面,忍唔住大笑咗出嚟。而係旁邊嘅嘉怡,亦都蹺住我隻手,同我一齊笑。

.

「哈哈哈!」眨一眨眼,我又返咗嚟旋轉木馬。

返到嚟一個人都冇,同啱啱個種溫暖感覺形成一個對比,令到空虛感更加大。

陪伴我嘅,只有呢幾隻閪馬。

「劉志偉,劉志偉,收信喇,收皮喇,收信喇,收野喇。」呢個時候,我又聽到李白把聲,屌,呢條撚樣硬係要係啲咁空虛嘅時間嚟嘅。

雖然我係呢到嘅生活有百份之一百都係空虛嘅。
Pish
push
push

多謝樓上兩位幫推
今晚應該會有新文!
輕輕一推
輕輕一推

多謝支持
「又做乜撚野先詩聖李白先生?」唔知點解對住佢,我顯得特別爛口,可能因為本身佢都係爛口撚啦。

「屌,戇鳩仔,詩聖係杜甫阿,李白係詩仙阿柒頭。」屌,呢條友真係好撚柒鳩煩。

「屌得喇得喇,李生你嚟到底做乜鳩?係咪口痕想搵細佬本人傾下計?」

「樓上有口訊留比你阿柒頭。」

「屌樓上有口訊你叫佢 Whatsapp 我得唔得先?係咪要咁煩特登搵個人過嚟傳來傳去?」

「你要屌就屌點解上面啲人唔燒部電話比你啦。」李白呢句野,令我聯想起,我跟本唔知自己係點死。

「咁個口訊係乜野阿屌你?」

「一位叫徐嘉怡嘅小姐,同你留言話:
志偉,你到底去咗邊到?
點解打極電話比你都冇人聽?
你係咪想同我一刀兩斷?
你好快啲搵我!
唔係我肯定你會後悔!」

「嘩屌真係難為你讀得咁有感情。」李白係用返佢把聲嚟演繹嘉怡嘅口訊 ... 阿屌!佢講呢段說話,即係我仲未比人發現我死咗?

「唉屌咁我係專業人士嚟架嘛,都廢撚事同你講」屌條撚樣竟然叫我阿叔。

正當佢想轉身走開時,竟然仲夠膽回頭講一句:「喂屌,有冇人話比你知你把聲好似曾志偉架啫,獎門人?」

「咁有冇人同你講你條撚屌呢身 Look 好撚似古代李白?」

「撚樣就撚樣啦,撚撚撚屌屌屌,屌你老母阿!」講完佢就即刻跑走咗。

正當我想跑上去屌佢老母之際,我諗起我仲有正經事要做。

我決定咗,我要利用呢隻木馬,回到過去,調查我死嘅真相!

我要改變歷史!

屌,講就易喇,但我連紙條上嘅日期係代表發生咩事我都唔知。

所以,以「訓練係由淺入深」呢個道理嚟計,我決定先從「笑馬」開始入手。

儘管我知道,我去到後期,一定會奶晒閪。

多謝呢位巴打成日幫手推
晏啲會有文出!

多謝呢位巴打成日幫手推
晏啲會有文出!

好野
Thx
我打開「笑馬」嘅門,隨機拎出一張卡片。

卡片上面寫住:「19981225 - 193324」。

.

「開飯喇開飯喇!」今日係聖誕節。

1998 年我,只係得 5 歲。係呢個年代,每逢佳節,我地一家人都只會留係屋企,食一餐簡簡單單嘅飯,我地一家三口就已經好開心。

「火雞呢火雞呢?」我問,由細到大,我都覺得聖誕節一定要有火雞先叫應節。

「今年爸爸買唔到火雞喎。」老竇笑住講。「但爸爸帶咗另一份驚喜比你!」

老竇係佢嘅背囊裡面拎咗一盒有花紙包住嘅禮物出嚟。

正當我想接起佢嘅時候,老竇突然抽手收埋份野係背脊。

「收到禮物要講啲咩阿?」

我露出天真無邪嘅笑容,「多謝爸爸!」,然後佢烏低身想比份野我個陣,我仲錫咗佢一淡。

「哈哈!乖喇乖喇!」老竇摸摸我個頭,掃掃我嘅頭髮。「快啲拆開佢嚟睇睇!」

我以迅雷不及掩耳嘅速度將花紙撕開,原來老竇冇去買火雞,就係買呢份禮物比我。

禮物係一盒高達模型。

我以前細個好鐘意一放學就衝返去睇「至叻小人類」,因為裡面其中有半個鐘可以睇卡通。

裡面我最鐘意嘅就係高達。

雖然我老竇連佢買返嚟個隻係乜野高達都講唔出,但當佢見到我收到返禮物嘅反應,佢都同樣笑到見牙唔見眼。

老竇,我愛你。
我地食咗一餐好開心嘅晚餐。雖然所有飯菜都同平時嘅冇乜分別。

但最重要嘅,係一家人齊齊整整,開開心心,就已經好溫暖,好溫馨。

我地需要嘅,係一個好好嘅溝通。

.

食完飯,老竇就催我入房瞓。

「快啲瞓喇!聽日仲要出去玩!」佢話。

「去邊玩阿?」我問。

「留返啲驚喜比你,唔講唔講!拿,宜家快啲瞓,咪快啲到聽日!」到宜家我都相信,瞓教係可以穿越時空嘅。

「早抖爸爸。」然後我一合埋眼,我又返到嚟木馬。

.

「即係你個柒頭想用啲卡片返去以前改變過去?」我實在搵唔到人發洩,所以我搵咗理應比較熟悉呢到規矩嘅人 - 李白,嚟幫我手,聽下我嘅見解,同比叫佢比啲意見。

但我覺得叫呢條友嚟真係同打沉自己冇分別。

「挑,無可能架。」佢飲咗一淡手上揸住嘅酒,搖搖頭咁講。

「因為你跟本就唔叫回到過去。」
推,其實又幾好睇
只係慢咗啲
「我明明就係返咗去以前,乜野唔係回到過去啫?」我並唔理解李白嘅說話,而佢嘅消極反應令到我更加不滿。

「你只不過係將你嘅回憶重演一次。」李白再飲一淡酒。

「你拎出嚟嘅卡片係代表住你每一段回憶,卡片上面嘅字係代表住事件發生嘅時間。」佢係唔知邊到拎咗一包香煙出嚟。

「而每當你拎出卡片,你就會以第一身角度重演一次當時發生嘅事。但你每一個動作,每一個行動,每一句說話,都只係重覆返當時嘅所作所為。」我第一次見佢咁認真解釋嘅樣,原來都幾型仔。

「所以你先會記得當時發生緊啲咩事,識回答佢地問你嘅野,甚至可以對幾十年前嘅野作出流利嘅對應,因為呢啲野已經發生咗,係歷史。而歷史,只可以重演,但係係唔可以改變嘅。」

「即係無論我點返去,都只可以重播所有野,但其實乜都做唔到?」我終於忍唔住要問。

「冇錯。」佢呼出一口煙道。

「但我留係到仲有咩意義?你不如直接送我去投胎好過啦。」

「派你嚟木馬並唔係我地呢啲小人物可以決定到嘅事,而係經過高層對你嘅審判而作出決定嘅。」

有人審判我?咁即係呢到應該係地獄,而唔係天堂?

「落得嚟呢到嘅,都唔荒係好人。」佢將香煙踩熄。

「你不如諗下你自己做錯咗啲咩先啦柒頭。唔好話我唔提你,你要走出呢到,只有一個方法。」

「係乜野?」我馬上心急起上嚟。

李白望一望自己嘅手,佢手上竟然有一隻手錶。一身古代嘅打扮,但配上一隻摩登嘅手錶,都唔知乜撚野 Dress Code 嚟。

「時候唔早喇,今日都講得太多,下次你搵我先再講啦。」講完,佢就揮揮手轉身走去。

「屌你條仆街學乜撚野人吊人癮!」我忍唔住大聲咁屌咗出嚟。

我返到去木馬,見到有一隻受驚嘅馬。

我打開門,隨手拎出一張卡片。

上面寫住:「20161224 - 233556」。
推,其實又幾好睇
只係慢咗啲

多謝支持!
我會盡量出快啲!
推,其實又幾好睇
只係慢咗啲

多謝支持!
我會盡量出快啲!

題材真係吸引嘅
同埋有人追緊,唔好放棄,加油
「今晚平安夜喎衰鬼,你唔搵你女朋友出街嘅?」好返唔返竟然返咗嚟平安夜。

「都冇女,出條撚咩哈哈哈哈哈哈!」係 Skype 旁邊嘅係阿輝,我同佢係到打緊機。

「唉,乜你年年都係咁架?我成日都話,淨係幫啲女女唔夠架,幫完要有下半場架。」我覺得阿輝咁多年真係衰唔夠自信,做男人,要主動啲,先至有機會架嘛。

「我今晚呢就要陪女朋友,我Ranking個到就靠你喇!」阿,唔講可能大家唔知,雖然我係溝女王,但其實我打機係好廢嘅。

「屌咁廢就唔好玩嘉文啦!係咪先阿輝?」我其實知道阿輝並唔想聽我說教,所以我都係講返打機算。

「咪係囉,哈哈!」聽返佢把死人煩膠笑聲,我都安樂好多。

由細到大,阿輝都幫咗我好多野。有時唔記得帶書,佢會係隔離班瘋狂幫我問其他同學;我追嘉怡時,佢都有幫我準備表白講稿同埋禮物,雖然最後我都係一咀錫落去佢到;到直家,我打機唔勁,就叫佢成日幫我打積分。屌,呢個真係我一世嘅好兄弟。

.

我同阿輝其實住得好近,佢只係住係我對面樓,所以基本以前細個,都會約埋一齊返學放學。遲到嘅,就會約埋一齊係樓下間老麥食野。

但點佢老母會估到,我個晚見到嘅野,嚇撚到我記足一世。
好耐冇出文 出住一篇短短地嘅先
好耐冇出文 出住一篇短短地嘅先

推 快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞