[幫完人出外傳] 我死咗之後比人派咗去看守旋轉木馬

163 回覆
18 Like 2 Dislike
「阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿~~~~~~~~~~~」

.

「呠 .. 呠呠 .. 呠 .. 呠呠 .. 」

係比人彈之後,我又一次冇晒知覺。

直到宜家,開始有啲起身嘅意志。

我慢慢打開我嘅雙眼,冇錯,又係白色嘅天花,白色嘅牆身,白色嘅床單。我好希望,呢到係白色嘅病房,而唔係白色嘅天堂。

「阿 ... 」我發出低聲嘅呻淫,希望有人聽到可以嚟幫我。雖然佢地都只可以幫我叫醫生。

我望望我嘅左手邊,有一個瞓著咗嘅女士坐咗係到。佢身穿白色恤衫,下身一條黑色短裙,如果我冇眼花嘅話。

「阿 ... 」我希望我嘅低聲呻淫可以叫醒佢。

「唔好嘈啦,比我瞓多陣。」

「歡迎收睇香港早晨,我係黎明,今日係 7 月 13日。首先同大家睇睇今日嘅天氣先,今日天氣晴朗,日間溫度大約為 23 度 - 27 度,相對濕度百分之 15%,強度屬於低。」

7 月?

我記得我臨瞓低前,都仲係年頭嚟。嘩屌,唔通我咁快可以穿越時空?

「阿 ... 」屌那星,我呻淫到好似成隻喪屍咁,都冇人應機嘅屌。

「我地睇睇今日嘅新聞,係年頭發生嘅妻子傷夫案,今日正式結案陳詞。陪審團以八票贊成一票否決之下,正式以嚴重傷人嘅罪名判決被告。監於被告認罪,及被法官認定「有悔意」,被告將減刑至監禁五年。再睇睇其他新聞,日前因交通意外而被撞至重傷嘅男子最後傷重不怡 ... 」

「唉,呢啲人抵死啦。」

「人地撞車啫,咁都叫抵死?」

「我話傷人條女阿戇居。」

我冇力再呻淫,只可以繼續瞓係床上,望住呢個一成不變天花。

我郁一郁隻腳,唔小心踢到床頭。

「呯」

「陳生你醒咗阿,我 ... 我馬上叫醫生嚟。」唔知係咪叫好彩,反而咁樣吸引到兩位係到睇電視嘅女護士嘅注意力。

「馬小姐,馬小姐,你朋友醒返喇!」
加油呀,見你係比心機寫架,唔好放棄呀

多謝支持 我打緊文架喇 好快有得睇!

多謝支持 我打緊文架喇 好快有得睇!

快啲快啲
正左皮 等你呀樓主
「志偉!志偉!」馬小姐馬上捉實我右手,因為佢坐係我右邊。

「唔 ... 」由於我都仲係冇乜力,所以只可以繼續咁樣低聲呻淫。

醫生隨後亦都嚟咗幫我進行檢查。

佢講咗一啲我完全聽唔明白嘅醫學術語,而馬小姐聽完就會係旁邊點點頭。又或者個啲唔係咩醫學術語,純粹係因我神志不清而聽唔到佢地講嘅野。

好快,我又攰到瞓返。

.

我再醒返,感覺上係幾個鐘頭後嘅事。

我就咁睇,我住嘅係單人病房。我睇呢到嘅設備,睇嚟我係係深切治療部。

「食飯喇劉生!」姑娘話。

「係陳 ... 」我低聲道。

「幾好阿!睇落你精神都唔錯!慢慢食啦,咁耐冇食野,食多啲一於!」

我望到枱上嘅飯餸,我已經抵抗唔到。我想活動我嘅身體去食野,但我仍然係冇力。

「等個位小姐嚟幫你啦,佢就返嚟架喇。」姑娘提醒我。

我記得,之前係有位馬小姐係隔離嘅。

我希望,一陣都係。

姑姑難開,房裡面就只係淨返心跳機聲,我嘅呼吸聲,以及電視聲。

「法官表示,被告於庭上認罪,乃勇敢行為。但法官同時對被告對最親的人使用暴力而表示遺憾。事發係2017年1月29日,深夜約三時,係大埔富亨邨,發生一單傷人案。一名男士被打至重傷,同場一名女士被拘捕。」

「聽緊電視。」熟悉嘅聲音再次出現。

「嗯。」我回答。

「馬小姐」冇回應我,只係默默咁座係我隔離,陪我一齊聽電視。

我地一直聽,一直聽,聽到差唔多有半個鐘。

「熄電視喇!」姑娘突然走咗入嚟。而「馬小姐」就點頭示好。

「早啲瞓,休息多啲,快啲有得落床!」「馬小姐」話。

如是者,我合上眼,開始我嘅睡眠。
正左皮 等你呀樓主

多謝多謝 我會盡量加速架喇
文呢,等緊你呀
文呢,等緊你呀

晏啲有文!
一瞓,就唔知瞓咗幾耐。

我醒返,房間充滿日光。

「馬小姐」仲係坐係我旁邊,佢係到睇緊雜誌。佢身上仍然著住個日個身白色恤衫同黑色裙。

「你係咪得一套衫架啫。」我問佢。

佢見到我醒咗,就將雜誌放係櫃上面。

佢冇講任何野反駁我,佢只係輕輕咁笑咗一下,輕吻我額頭一下,然後我地就一直對視。

睇真啲,佢對眼都幾大。水汪汪嘅眼睛,如果我冇睇錯,佢係配咗一對藍色嘅 Con。佢冇反到好濃嘅裝,反而更加顯出佢嘅自然美。而佢嘅兩唇,就塗咗淡紅嘅唇膏。加埋佢一對黑色嘅眼鏡,令到佢心理醫生呢個形象更突出。

「係咪個個醫生都會特登著到你咁去同人講我係醫生先。」我再講。

佢都係冇應,只係甜笑咗一下,露出咗佢可愛嘅小酒窩。

「我去倒杯水比你飲,你睇住電視先啦。」佢摸摸我個頭,就出咗去。

電視繼續播住新聞,因為佢長期 hold 住咗係新聞台。老老柒柒,我就冇乜興趣理呢啲時事野,我寧願佢播返啲戇鳩無聊娛樂節目比我笑下好過。

「姑娘!」我用我最大聲嘅聲線叫出去。由於我係係一間深切治癒部嘅獨立病房,我其實咁樣叫出去,護士台嘅姑娘都好難會聽到我大叫,更何況係我有量能力嘅聲量之下。

「姑娘!」我再叫多咗一下,叫完發覺自己已經冇晒力再叫落去。我收咗聲,然後唯有等「馬小姐」返嚟先再叫姑娘入嚟。

但我等咗好耐,都再冇人入返過嚟呢間房。

我想大叫「馬小姐」,但我知道佢地出面跟本冇人會聽到,而且我都唔想再刺激我嘅聲帶。

直到我聽到樓下有警車聲,我就覺得出面應該出咗事。
佢其實咁樣唔會比人捉返落去咩
成日有得食唔同女
成日有得食唔同女

嚟嚟去去 咪又係個幾個人
成日有得食唔同女

嚟嚟去去 咪又係個幾個人

Oh fuck
推推推
「救命 ... 救命 ... 」我嘗試繼續「大叫」吸引人注意,但由於我真係太細聲,出面一定唔會聽到我講野。

但我突然醒起,有樣野叫護士鐘。只要輕輕一撳,就可以叫到護士嚟。

屌,如果真係叫到嘅,咁我啱啱一直叫咪好戇居?

只可以瞓係到但唔可以郁嘅我嘗試搵下個護士鐘係邊到。我望下左,又望下右,都唔可以係我張床到搵到個護士鐘出嚟。

我再望望係右手邊嘅病人櫃,搵到一個橙色,一個印有護士公仔係上面嘅鐘仔。

我起動我隻右手,希望可以拎到個護士鐘。

但無奈,我手太短,根本唔長申過去。

我嘗試活動我嘅身體,但由於我真係瞓咗太耐,令到我嘅身體冇行動能力,所以我都係冇辦法將身體移動到護士鐘旁。

「踏踏踏 ... 」我聽到出面有好多腳步聲。

呢個時候,終於有人走入嚟呢間房。

「救命 ... 」我再次呼喚。

「做咩事阿志偉?」入到嚟嘅,係馬 ... 馬禮林。

我記得喇,馬禮林馬禮林,馬禮林心理醫生。

佢係一個心理醫生。

同時,佢係我嘅舊同學 - Kate。

「發生咩事?」佢馬上跑埋嚟我到,對我作出關懷嘅懷抱。

「點解冇人理我 ... 點解 ... 」我對於剛剛嘅無助感感到無奈,同時有種比成個世界遺棄嘅感覺。

「冇事嘅,有我係到。」Kate 摸摸我後腦,繼續安慰我。「所有野都會冇事嘅。」

「唔好意思,阻你地時間嗎?」門外突然有一位男士出現。

「我地係新界東重案組,我係沙展,編號 1127,羅志強。」佢自我介紹。「我地啱啱收到醫院電話,話陳生你醒返,所以我地都想嚟落返個口供,同埋講返成件事嘅經過比你聽嘅。」
好正
好正

多謝成日幫推
好正

多謝成日幫推

咁你都要有文先可以推嘅
喂喂,推下先
喂喂,推下先

今晚有文出!
喂喂,推下先

今晚有文出!

又話今晚有嘅
係咪得返我一個觀眾係到推你就唔寫
「咁,首先要同你對返啲個人資料先。」羅 Sir話。

「請問你係咪陳志輝先生,身份證編號 V703703(2)?」

「係。」

「你仲有冇印象,係半年前,2月25日,發生過啲咩事?」

「冇。」我完全記唔起。

「你細心啲諗下,2月25日,係咩日子嚟?」

「我 ... 我生日?」我答。

「好好,非常好。」羅 Sir 一邊問我野,一邊就用紙筆嚟幫我記錄低口供。「咁你仲有冇印象,身邊嘅人,有冇送啲咩特別嘅生日禮物比你?」

生日,生日,生日。

死日,死日,死日。

生生死死,搞到我好撚亂。

「冇。」我諗咗一陣後答。

「好,明白。」佢繼續記錄。「或者你唔記得嘅,你會唔會想我親口同你講返當日發生咩事?」佢再問。

我望望羅 Sir 身後嘅 Kate,佢似乎唔反對呢件事,同時對我微微點頭。

「其實你想知住都冇所謂嘅,你可以係一個已經有心理準備嘅時間先嚟搵返我地,再到時講返件事比你聽。始終現實係殘酷嘅,唔係人人接受到。」羅 Sir 話。

「其實今日我地警方嚟主要都係睇返你醒後嘅情況,同埋落返個口供,但睇嚟今日就未必得住喇。」羅 Sir 繼續講。「咁或者我等你情況好小小再嚟啦,今日就嚟到呢到先。」

羅 Sir 企起身,轉身離開。「多謝你地合作,再見。」佢臨走前話。

事後,我並冇刻意去想記返起當日發生嘅事,一來我記唔起,二來我唔想接受。

係呢刻,我只係希望可以好好活下去,同 Kate 一齊好好活下去。

.

瞓咗一大段時間病床,醫生見我情況有好轉,手腳活動嘅情況有改善,就比我落床活動下,同埋安排物理治癒比我做。

隨住呢一兩月嘅治癒,我嘅身體大部分功能都慢慢恢復起嚟,但除咗我個頭仲係成日痛。

Kate 交代比我聽,我係被硬物重擊,而同時令到部分記憶失去。但佢死都唔肯講係邊個打我。

「你咁想知,去問羅 Sir 囉。」一駁唔到,佢就只會比呢個答案我。

而同時,係呢段時間,我成日發夢都會夢到一個身穿全白嘅連身裙嘅男人。我同佢仲好好傾,好似好老友咁。

但我就係唔記得佢係邊個。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞