[幫完人出外傳] 我死咗之後比人派咗去看守旋轉木馬

163 回覆
18 Like 2 Dislike
好耐冇出文 出住一篇短短地嘅先

完?
我換好晒衫,就開始出門口。

其實,我今晚係就係去搵女朋友,不過,我要搵個個女朋友係嘉怡,而唔係 Kate。

我唔同阿輝講係去搵嘉怡係因為我唔想佢知道我仲同嘉怡有聯絡。

.

正當我行到屋企樓下嘅十字路口時,一個視覺衝擊就發生咗係我面前。

我見到阿輝流晒血咁瞓咗係地下。

「阿輝!阿輝!」我馬上衝過去阿輝身邊,但佢已經冇晒知覺。

我馬上打 999 報警,而救護車同警察都好快到場。我上咗救護車之後,想打電話比阿輝嘅屋企人。

「你所打嘅電話暫時未能接通 ... 」屌,唔記得佢地去咗旅行。

我再打開通訊錄,打係到諗,我應該打比 Kate 先,定打比嘉怡先。

最後,我揀咗 Kate。

.

我坐咗係急救站出面嘅凳,得待緊阿輝嘅消息。而同時,Kate 亦都終於嚟到。

「究竟發生咗咩事?點解會搞咗咁大單野出嚟?」

「我點知啫,我一落樓下就見到佢瞓咗係到。」面對 Kate 嘅問題,我真係唔想答。

其實我叫會嚟,都係想係發生咗咁大件事之後,想有個人係身旁安慰我,而唔係一嚟到就問咁多問題。

「有冇陳志輝先生嘅親人?」醫生係急救站行出嚟。

「我係佢朋友!佢宜家情況點?」

「唔好意思,我地已經盡晒力,佢失血過多,送到入嚟已經太遲。」醫生拍一拍我膊頭。「節哀順變。」

我接受唔到呢個事實。

我更加接受唔到嘅,係我死咗之後,又要受多一次咁嘅打擊。

我冇晒力,跪咗係地下。

呢個時候,Kate 都踎低咗,攪住咗我。

果然,我真係冇能力改變歷史。
「搞成咁,唔關你事嘅。」Kate 嘗試安慰我。

同時,我感覺到我電話嘅震動。

我相信打嚟嘅,係嘉怡。

「竟然已經發生咗,咁我地就代阿輝咁好好生存落去。」Kate 係一位心理醫生,安慰人,理應係佢強項嚟。

但係呢個時候,佢所講嘅野,我全部都聽唔入耳。

如果我今晚冇約嘉怡,而我繼續留係屋企打機,咁阿輝係咪就唔洗死?

.

轉眼間,我又返到嚟木馬。

我唔敢再係「驚馬」拎出卡片,因為我受唔起咁大嘅打擊。

我呆坐咗係驚馬嘅上面,腦海一直回想住阿輝死嘅時候嘅畫面,一直揮之不去。

如果我係因為審判而嚟到呢到嘅,咁我做錯嘅事係咪就係叫佢幫我打 Rank 而害死一條人命?

如果有審判嘅,咁我都想問下,我係咪因該可以唔滿意嘅結果而同上面嘅人提出上訴。

我唔清楚,同時我亦都知道,呢到應該只有李白一個可以解答到我嘅難題,因為呢到見到嘅人,只係得佢一個。

但係下一秒,我已經知道我呢個假設係錯,因為係陰森嘅樹林裡面,出現咗一個人影。

嘩屌,而呢個人,竟然係 Kate。
加油樓主
加油樓主

多謝支持 我會繼續努力
加油樓主

多謝支持 我會繼續努力

唔好爛尾就得
pish
我係到諗緊到底係啱啱回憶嘅殘影,定係我 High 撚大咗嘅時候,Kate 已經跑咗埋嚟,仲攬得我實一實。

呢種感覺好真實。

我都用雙手同時抱緊佢,嗯,我係接觸到佢嘅。

但咁係代表緊佢係人定係鬼呢?

我地抱擁咗一段好長嘅時間,大家都冇放手,一直到我問出第一個問題。

「你點解會係到?」

「我係嚟專登搵你架!」佢答。

「你死咗 ..?」

佢搖頭。「我係利用發夢嚟見你。」

「發夢落嚟下面我都係第一次見。」我笑一笑,其實我好開心,因為係下面咁耐,第一次見到一個自己熟悉嘅人,仲要佢唔係死咗。

「係呢,到底我係點死架。」我問佢,因為我覺得佢會知道答案。

「唔方便係呢到講,我驚你會有事。」佢答。「但我可以幫你上返上面!」

「點返?」

「只要你跟我一齊走,我地就可以上返去!」

「唔可以咁做!」阿屌,又係呢把聲。「你唔可以破壞呢到嘅規矩!人有人矩,鬼都有鬼矩!」李白突然從後彈出。

「唔好咁啦白爺,你知我想上返去架!我上去一陣就返嚟架喇!」

「呢到唔係警署!唔係話你燒啲衣紙落嚟比錢佢就可以保釋。」李白加以解釋。「要離開呢到,就只可以用我地嘅方法離開。」

「咁個方法係咩啫?你又唔撚講!」

李白聽到我呢句,就突然之間成個人靜咗落嚟。

「係時候喇!」Kate 馬上拉咗我走。

我仲隱隱若若聽到多一句「你個仆街死巫婆!」,然後我就無晒知覺。

.

「志偉 ... 志偉!你醒返喇?醫生!醫生!我男朋友醒返喇!」
話說呢 呢到有冇人係睇完上個故完過嚟架
因為接落嚟嘅劇情都同返前傳大啲關聯
所以未睇嘅巴絲可以去返第一頁搵返個前傳嚟睇下 以便了解之後嘅劇情
所以未睇嘅巴絲可以去返第一頁搵返個前傳嚟睇下 以便了解之後嘅劇情

原故係咪好長

原故係咪好長

短故嚟 一個post就完晒

原故係咪好長

有文未

原故係咪好長

有文未

晏啲有
白色嘅天花,白色嘅牆身,白色嘅床單。

呢到,係醫院病房?

我好攰,攰到冇力起身,甚至連隻手都郁唔到。唯一可以活動到嘅,係我雙眼。

屌,但呢種感覺,好似怪怪地咁。

.

醫生嚟到,幫我檢查下身體。佢同我交代,我係因為失血過多而入院嘅。

係床嘅呢段時間,都係得 Kate 一個嚟探我。

直到三個月後,我終於可以出院。

.

「一鞠躬,再鞠躬,三鞠躬,家屬謝禮。」今日阿輝嘅喪禮,我都唔明白點解個喪禮會咁遲先搞。

我拖住 Kate 向阿輝嘅家人鞠一鞠躬,然後就安座。

係喪禮入面,我個腦不斷迴想起當日阿輝死嘅畫面。我好頭痛,但我個心,仲痛。

我忍唔住喊咗出嚟。

Kate 係側邊安慰我,但都一樣,我聽唔入耳。宜家呢個情況,就好似硬再將阿輝死呢件事再三重演咁。

報應,真係報應。

「有客到,來賓請留步。」

「一鞠躬,再鞠躬,三鞠躬,家屬謝禮。」

「志偉。」另一把熟悉嘅聲音出現,係嘉怡。

「估唔到阿輝為咗救你,而搞到自己咁樣。」嘉怡話。

「咩救我?」我明明記得個晚係我報警救咗佢,點會係佢救我。

「你出血過多,阿輝輸血比你,你好大命捱過咗,但佢就係手術中突然冇晒心跳。」嘉怡回答。

「你點解無同我講過!」我另轉頭,轉向同 Kate 講。我激動,係因為除咗我唔知道件事係咁之外,Kate 仲好隱瞞我。

「你唔知架咩?」Kate 以理直氣壯嘅態度反問我。

我好亂,我真係好亂。

我係咪,返錯上人間?

定係,呢個係平行時空?

定呢個,只不過係我係下面發嘅一個夢?

我一巴打落自己塊面,不幸地,我冇醒。

「就算你自責,你打自己都係冇用架!」Kate 同嘉怡各捉實我隻手,停止我自殘嘅行為。

連阿輝嘅家人都開始望埋嚟,睇下發生咩事。

我開始知道此地不宜久留,我馬上離開靈堂。

「志偉!志偉!」Kate 同嘉怡隨後跟上。

我希望接落嚟嘅劇情唔會係一衝出靈堂衝出馬路就比車撞死呢啲咁撚老套嘅劇情。
呢排有返動力 應該可以 Keep 到每日一篇嘅速度
係我未出文嘅時候 就靠各位巴絲幫我推住文先喇
一次過睇完2個,幾吸引同代入到,因為我同志偉阿輝一樣都一頭霧水
睇到1999
第一集係呀輝用左主角身體
點解呢到又變返主角用自己身體
定係兩個時空黎?
睇到1999
第一集係呀輝用左主角身體
點解呢到又變返主角用自己身體
定係兩個時空黎?

雖然有少少劇透
但你估得啱 係兩個時空嚟
一次過睇完2個,幾吸引同代入到,因為我同志偉阿輝一樣都一頭霧水

希望我最後可以令到大家明白晒所有野
其實我都好驚啲野解釋得差
可能我跑得太快,兩位女士係中途已經冇再追住我。我係呢一個難得清靜嘅時間,理應要組織下發生啲咩事。

1. 我曾經死過,但我偷雞返咗生。

2. 阿輝為咗救我而死。

3. 我嘅死因不明,而且好似死咗兩次。

4. 我生存嘅時空好似唔係我原本嘅時空。

係種種難題嘅困擾之下,而我又離開咗木馬,我好應該係我存活嘅時間,去解開晒所以迷底。

講到尾,其實我都係要搵返佢地。

.

「我地係係你屋企比人發現你暈咗,當時成地都係血。」我係回程嘅中途,重遇到嘉怡同 Kate 二人。而 Kate 亦開始解釋成件事嘅來龍去脈。「當時我想打電話比你但打唔通,我驚你有事,所以帶埋阿輝一齊嚟搵你。當你入到醫院嘅時候,醫生話你失血過多,需要馬上輸血。阿輝聽到就馬上決定幫手捐血。但係手術途中,佢突然失血過多,失救而死。」

我好似記返起一啲野,但好亂,好似好多相似嘅回憶撞埋一齊咁。

「你係點識阿輝架?」嘉怡無啦啦向住 Kate 問呢個問題。

「屌,中學個陣我地四個 ... 」正當我想幫佢解釋我地嘅關係時,我就好似突然斷片咁,唔記得晒啲野。「我地四個 ... 我地三個係中學時識 ...?」

「我宜家係問呢位 ... Kate?」嘉怡甚至連佢個名都講唔出口。

而 Kate 亦都停咗口,面有難色亦顯出佢亦都有口難言。

面對住事實嘅改變,我好肯定我身處嘅,係另一個時空。

「我 ... 佢係我嘅客人。」Kate 解釋。「而且志偉都有介紹佢比我識架嘛!」

我個腦海突然空白一片,我甚至醒唔起,Kate 同我係點認識,所以更加唔好講我記唔記得我有係呢個時空同佢提起過阿輝。

呢個反應,可能係因為多重平衡時空嘅回憶重疊而造成。

我地三個沈默起上嚟,一時之間,大家都唔知可以講啲咩,因為某程度上,我地都好難解釋宜家呢個情況係點發生。

「我可唔可以 ... 同志偉出去傾兩句先?」Kate 話。

今日會有文 放心放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞