[幫完人出外傳] 我死咗之後比人派咗去看守旋轉木馬

163 回覆
18 Like 2 Dislike
Kate 拉咗我埋一二邊,但咁樣並對我記起佢真係零作用。

「你 ... 真係唔記得我?」佢問。

「有一種好熟悉,但又講唔出口嘅感覺。」我答。

「對唔住。」佢話。「我唔應該拉返你上嚟。」

「點解咁講?你唔係幫我架咩?」我問。

「我係返工冇野做嘅時候,上網搵咗好多旁門左道嘅救人方法。」

「救人,救咩人阿?」

「救返死咗嘅人。」Kate 繼續解釋。「我知道,人死咗,會落到陰曹地府。而我要做嘅野,就係落去,將你嘅靈魂拉返上嚟。但用呢啲方法救你,我死咗之後會得到雙重報應。同時,我拉錯咗人。」

「咩叫拉錯人?」

「我拉咗另一個時空嘅你返嚟。所以你靈魂嘅記憶會用原本身體嘅記憶重疊,令到你唔記得某啲原本時空嘅野。同時,係呢個時空,歷史都係有唔同。」

「例如呢?」

「我唔係你女朋友。」佢開始喊起上嚟。「你地 ... 你地全部都唔係我朋友!」

我唔知係佢激動先講出呢啲說話,定係係平行時空裡面,我地真係唔係朋友。

所以係靈堂,嘉怡並冇同 Kate 講任何野,因為佢地跟本唔識。

如果呢一切係真嘅,呢個唔係我所屬嘅時空,咁我應該代呢個志偉生存落去?定係應該儘快離開?

Kate 已經喊到泣不成聲。我掃掃佢背脊,到我安慰返佢。

「唔好喊啦,我宜家咪係到陪住你。」某程度上,我只係為咗安慰佢而安慰佢,因為我跟本對佢已經冇晒回憶,儘管有種熟悉嘅感覺係到。

「但係 ... 但係 ... 」Kate 就算喊到死死下,都好似有野想講埋佢。

「你慢慢講,我仲係到。」我繼續安撫佢。

「但係你 ... 最後都會因為我而死 ... 」Kate 喊得更加大聲。

而我,都好想比人安慰下。
我唔明白 Kate 會話我遲早會為佢而死。

但係佢宜家只係一直喊一直喊,喊到一句野都講唔到。

我抱緊佢,希望比佢感受到溫暖。

呢個時候,嘉怡行咗過嚟。

佢睇到嘅畫面係我地兩個攬埋一齊,只係差在未咀去落去咁解。

我有種心虛嘅感覺,馬上放開仲喊緊嘅 Kate。

「我只係安慰緊佢。」我立即向嘉怡解釋。

我唔知點解我會突然咁緊張,唔知點解唔想佢誤會我。但我估係呢個時空,嘉怡有可能先係我女朋友。

「多謝你。」Kate 向我答謝,然後就轉身跑去。屌,點解呢個世界咁多人都鐘意跑走嘅?

「掛住人?」嘉怡質疑我。

「唔知。」我答。「只係覺得佢好熟。」

嘉怡聽完之後,馬上抱緊我。

「咁樣你熟唔熟悉我?」佢問。

嘉怡嘅身材一向出眾,係呢個時候,佢抱得我咁緊,我不某令到小志偉醒咗。

「次次都係咁架,一抱你就扯。」嘉怡笑得好甜,睇完佢先係我真正嘅女朋友。但點解,佢冇嚟醫院探我嘅?

「返屋企啦,今日我好攰。」今日的確係一個好傷神嘅日子。一時之間,記憶錯疊,事實轟炸,等等等等嘅野炸入我腦,我的確需要一個好好嘅休息。

「我屋企定你屋企?」嘉怡問。

「你屋企啦。」

.

係回家嘅路上,我嘗試重組事發當日嘅情況。畢竟係呢個時空嘅回憶返到嚟,我理應會記起呢個時空嘅我係點出事。

但無奈地,每一諗起一啲新嘅野,我個頭就會馬上痛起上嚟,令到我無辦法再諗起更多野。

我向嘉怡講出我頭痛嘅情況,係上到佢屋企之後,佢比咗啲藥我食。

「食完就瞓下教啦。」嘉怡親吻咗我一下,然後我情不自禁地開始同佢接吻起上嚟。

我開始脫去我嘅衣服,佢亦都脫下佢嘅黑色連身裙。眼前嘅佢,只除淨一件黑色嘅內衣同一條黑色嘅內褲。33D 嘅身材係我面前坦盪盪咁完美呈獻。

「喂喂喂,你條仆街醒下啦。」屌,點解又係呢把聲?
東主病重 休息一天
東主病重 休息一天

好好休息 後日double產量
李白
今晚出文 要大家久等了
今晚出文 要大家久等了

走數
我好懷疑我係咪良心發現,所以先會聽到李白把聲。

「我叫你醒下阿柒頭皮!」有人一野打落我個頭到,我擰轉頭一睇,我屌!真係李白!

嘉怡見到有人入侵咗自己屋企,都不禁大叫咗出嚟。而李白就用咗唔知啲咩法術,令佢暫時暈咗。

「佢只會暫時瞓一陣覺,醒返會唔記得咗我嘅野。」李白解釋。

「你係咪上嚟架?你死人嚟架喎!」我問,因為係咁嘅,我應該一早有能力自我起死回生啦屌。

「當一個活生生嘅人可以落木馬接你嘅時候,一個死人點解唔可以返上嚟。」佢解釋。「快啲襯宜家跟我返落去,啲人仲未發現!」李白想拉我走。

「唔得,我仲未搵到真相!我要知道我係點死!我仲要知道我兄弟係點死!」

李白呆咗咁望住我。「屌!你宜家犯緊法架你知唔知?你比人發現咗,你罰得仲重阿!」佢開始心急起上嚟。我知道,呢刻佢係真心想幫我。

「白爺,信我,我一查完成件事嘅來龍去脈,你接返嚟接我落去,到時,我死得心甘命抵。」

「屌,你係咪唔明白個木馬係起嚟做乜野?」李白激動起上嚟。

「咪起嚟比我呢啲有報應嘅人囉!」

「係,死咗係有審判。但派落木馬嘅人並唔係因為生前做太多事而被審判落去。而係比啲死得不明不白嘅人利用木馬搵返自己嘅死因。你以為做錯事嘅報應會咁撚簡單?」

我冇聲出,我駁唔到。

「你成日話要知道真相,屌,你宜家係第二個時空,你點知呢個你嘅死同原本嘅你點死係咪一樣?跟我返去下面,咪知原本嘅你係點死。」

我的確有比佢動搖到。

但我都有義務,去幫「自己」係呢到係點死。

「白爺,比我幫埋呢到嘅自己先,好唔好?」我冇力再嘈落去。

「你唔返落去,我強迫唔到你。但我都要提醒你,你係呢到嘅延命,係用緊你下一世嘅陽壽去續命。」李白都冇晒氣。「你做完你嘅野,我自然會再嚟搵你。」

「多謝你,白爺。」

一眨眼,一切回復正常。我都好懷疑我啱啱究竟係咪發夢。
今晚出文 要大家久等了

走數

尋晚開夜車通頂 一時唔記得咗出
輕輕一推
一星期得一篇
嘉怡亦都慢慢醒過來,睡眼惺忪嘅佢好晴顯好似唔知發生咩事。

「做乜我會瞓著咗嘅?」佢問。

「扑扑你就瞓咗喇。」我求其搵個籍口答佢。

「屌你!賤格!」佢將個攪枕打過嚟我到,但我唔明件事同我賤唔賤格有咩關係。

「返入房瞓啦。」我摸摸佢個頭,然後錫咗落去。

「好啦!但你唔好周圍去喇,留係屋企打機啦!」講完佢再對我笑一笑,就返咗入房。

要搵真相,係人間,我相信個位陌生嘅 Kate 可以幫到我。

我打開電話簿,想睇下搵唔搵到 Kate 嘅電話,卻發現 Kate 嘅電話消失咗。

.

我冇聽到嘉怡嘅說話,我離開咗自己屋企,想去 Kate 屋企上門搵佢。落到去巴士站,我發現我跟本唔知邊個目的地先係 Kate 屋企。

「仆街!仆街!」我係街大叫,唔係因為我痴咗線,而係因為我太嬲,想叫出嚟發洩。

唔通死,先係唯一嘅解決方法?

如果我唔記得 Kate 嘅,咁佢會唔會記得我?

宜家我就好似守諸待兔咁,好期待有一日,Kate 會打返電話比我,又或者我會回覆記憶,又或者 ... 一切回復正常。

.

如是者,如經過咗一個月。

呢一個月,我就好似嚟旅行咁,嚟咗一個陌生嘅地方生活。呢個世界,有好多人同事,都比我想像中唔同。

例如我電話嘅相片,全部都係同嘉怡嘅合照,但就一張同 Kate 嘅合照都冇。

又例如每晚陪我打機,係嘉怡,但唔係我兄弟阿輝。

人同事嘅變遷,令人難以接受。

.

我返到屋企,打開燈。

「Happy Birthday!」嘉怡突然彈出嚟,比咗一大個驚喜我。「生日快樂!」佢又堆嚟錫咗我一淡。

「多謝 BB!」我抱住佢,同時腦海有啲好零散嘅記憶出咗嚟。「有冇禮物拆先今年?」我問。

「我比你今晚一層一層咁拆開我 ... 呢份禮物!」佢嘅眼神好誘惑,搞到我有啲想拆開佢。

佢後身後拎出一份真嘅禮物。「拆開佢啦拆開佢啦!」佢好興奮咁講。

我都有啲好奇佢會啲咩比我。我一層一層咁將花紙拆開,最後,竟然係一部 PS4。

「嘩屌!估你唔到喎!」我笑咗出嚟,佢都同我一齊笑。

「鐘唔鐘意阿?」佢挨埋嚟我到問。

「鐘意,鐘意到死阿!」我笑住講。「但點解冇 Game 嘅?」

「我都唔知你鐘意玩咩 Game。」佢答。

「我最鐘意玩你阿!」我講完立即抱佢返入房,拆開真正嘅禮物。
一星期得一篇

求大神原諒 呢排搞project搞到冇時間打文
一星期得一篇

求大神原諒 呢排搞project搞到冇時間打文

好啦原諒你。 加油
抱到嘉怡入房,我馬上開始「拆禮物」。

我將嘉怡一身粉紅色連身裙除下,嘩,估佢唔到入面都仲係粉紅色。

「呢個包紙靚唔靚先?」嘉怡笑住問我。

「靚到出水阿!」我笑住答,但腦海一直有啲斷下斷下嘅記憶浮現。

嘉怡 33D 嘅身材就咁樣呈現咗係我面前,令到我啲小輝輝又再站立。我將胸圍打開,一對布丁完美無瑕咁顯示係我面前。

但成件事嘅氣氛突然急轉直下。

「係咪開心到想死呢?」嘉怡問我。

「係阿係阿!」正當我享受緊呢對布丁嘅時候,我身後突然有一陣涼氣。

「呀!」嘉怡唔知發乜撚野神經,竟然拎起個枱燈,一野車埋嚟我個頭。

「你做乜 - 」野都未講完,佢又打多野埋嚟,呢個時候我已經暈暈地。呢個時候,我頭上嘅血已經流到我半裸嘅身體上。

「你唔係開心到死架咩?咁我咪打死你囉!」嘉怡臉上仍然係一樣嘅笑容,咁樣令到成件事更加恐怖之餘,同時更加不可言喻。

「你個八婆係咪痴撚咗線?」我用盡我嘅奶力跑出房,向著屋嘅大門跑去。

「救命阿!救命阿!」雖然我知道唔會有人聽到,但我內心都希望有人嚟救我。

「叮咚!」門鐘響起,可能太突然,令到原本係後面追緊我嘅嘉怡停低咗,甚至原本佢拎住嘅燈都跌咗落嚟。

「救命!救命!」我向門外嘅人大叫。我老閪都衝撚咗去開門先,一開門,竟然係 Kate。

「生日快 ... 阿!」佢見到我頭上嘅傷勢,不禁大叫咗出嚟。

「救我 ... 」呢個時候,我已經失去知覺。

.

「劉志偉先生?劉志偉先生?」

「啪啪」

「劉志偉先生?劉志偉先生?」
「無反應,再嚟丫!」

「啪啪」

「劉志偉先生!劉志偉先生!」

「志偉!」

「李 ... 李白?」

「有反應!再嚟!」

「啪啪」

.

「阿!」我突然醒咗,瞓咗係一個不知明嘅地方。

「乜撚野事?乜撚野事?」一位熟悉嘅男子跑咗埋嚟。我近睇,仆你個街,係阿輝。

「輝爺!輝爺!我好撚掛住你阿!」佢跑咗埋嚟之後,我立即攬住佢。佢身上,仍然有佢嘅汗臭味。

「屌,到底我宜家係邊到?」

「呢到係分流站,係嚟睇下你洗唔洗死嘅。」阿輝解釋。「好彩嘅就可以上返去,唔好彩嘅就可能好似我咁留係到打工。拿,我幫你拎咗快籌,應該好快到你架喇!」

「你洗乜幫埋我啲咁嘅野啫,由細到大都係咁嘅你?」我問。

「一世人兩兄弟,計埋野較啫,幫埋你呢次都唔知仲有冇機會幫阿!」

「相信我,唔會有事!」我唔知點解會講咗呢句野,阿輝笑一笑,無應我。

好快,就叫到我個名。

「劉志偉先生!請到二號窗!」

行到過去,佢有一個好似平時去拎藥嘅櫃枱。而枱上面有好多唔同人嘅檔案,有香港人,有西人,有日本人,有韓國人。佢望咗我幾眼,然後就望返枱上啲檔案。

「你未夠鐘喎,彈!」
加油呀,我仲睇緊架,我唔怕等架
加油呀,我仲睇緊架,我唔怕等架

多謝支持 好感動
早晨咁多位
晏啲有文睇!
早晨早晨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞