《重發》[喪屍/人牲/有甜]- 屍•家•馬鞍山(逢一至六每日更新)

1001 回覆
260 Like 13 Dislike
真心好正 有劇情有甜 好好睇 新年翻大陸冇嘢做 勁快到live 繼續支持
芳姐 (米線舖廚師)
45 歲
廚師
短髮,中等身材
現況:變左喪屍,比主角打死左

Johnson (芳姐兒子)
23 歳
售貨員
短髮,瘦身材
現況:係商場分開之後唔知去左邊

Heidi (Johnson 女友)
22 歳
售貨員
及肩直髮,中等高度瘦身材,目測B級
現況:同主角出去揾Johnson果時分開左,據carey話走左去西沙路果邊,凶多吉少

Coco
26 歲
高級售貨員
過肩直髮,中等高度瘦身材,目測C級
現況:比巴士大叔強哥捉左,係診所

Carey
21 歳
售貨員
直長髮,中等高度瘦身材,目測A級
現況:啱啱比巴士大叔強哥捉埋

多謝巴打,我睇睇下都唔記得左邊個打邊個
Chapter 65 - 錦英

我不敢逗留太久,便打算沿著樓梯往錦英苑進發。

心內不斷重演著剛才 Coco 受虐的情景,跟著亦聯想到即將會發生在 Carey 身上的事情。一想到這裡,我便不由自主地把腳步加快。

轉眼已經走到剛才走過的錦英苑路口。不一樣的是,喪屍的數目由剛才的兩隻變成十數隻。

沒有武器的我,要硬闖好像不可能。我只有從路口旁的斜坡悄悄地繞過去。

錦英苑內喪屍的數目遠比富寶的多,手無寸鐵的我要逃避著喪屍,簡直是寸步難行。

幸好在一處草叢旁找到一個棄置的地拖,拔掉拖頭後亦可充當著武器。

一直漫無目的搜索著,一路除了喪屍外便沒有發現,於是我打算到商場那裏碰碰運氣。

面前的天橋是通往商場的必經之路,舉目所見至少有三隻喪屍在徘徊。

我已經厭倦了不斷的繞路而行,更可況喪屍們分布極廣,繞路後亦不能完全排除再遇它們的可能性。

況且我已經浪費了不少時間。

我不顧一切的向前跑,手上緊握著除去了拖頭的木棍。喪屍們亦很快注意到我,一邊吼叫一邊撲過來。

因它們各自有一段距離,我打算將它們遂一擊破。

首先是走在前頭的喪屍,我擺好架勢,在它差不多快要來到面前的時候,我準確地一棍打到它的頭顱。它的面頰稍為凹陷,身體向一旁倒去。

成功!我打算向第二隻喪屍重施故技,木棍同樣地把他的頭顱打至凹陷,它的身體亦跟著向一旁倒下。

Yeah!一切比想像中輕易,我便著手對付第三隻喪屍。

在這緊要關頭,我的腳傳來劇痛,低頭看剛才第一隻被我擊倒的喪屍,根本沒有喪失活動能力,它正伏在地上並把我的左腳牢牢抓住,而第二隻倒在地上的喪屍亦開始移動其身軀。

我立刻回身向抓著我的喪屍頭上再狠狠地加上一棍,腳上的壓力頓失,但我亦隨即被背後的力量撲倒地上。

看來,我太高估自己的實力。

在這千鈞一發之際,後腦傳來「嗖」的一聲,身後的喪屍壓在我身上倒下。

這樣好的箭法,該不會是...

「仲發呆,快啲跟我走啦!順便幫我收番枝箭番嚟!」熟悉的聲音在商場那邊傳出。

我立刻用力推開壓著我的喪屍,站起來時亦不忘給剛剛爬起身的喪屍補上一棍。

此時身後傳出喪屍群的吼叫聲,轉眼看它們正排山倒海地跑來。

我拔掉喪屍頭上的箭便跑,素恩頭也不回的跑在前頭。我們在地下的商場飛奔,走過數間已關門的店舖後,素恩便走進小巷中的一道側門,進入一間已經重門深鎖的百佳超級市場。

我們跑進店後,接應我們的一個男孩便立刻把門鎖上,然後一聲不響返回店內。

沒有喪屍在門外叫嚷,看來喪屍群並未追上我們。

我面帶笑容的把箭交還素恩,正想要向她道謝時,冷不防她轉身對著我,然後就是狠狠的一巴。

我看著她,大概也知道這一巴背後的原因。於是我立刻向她道歉。「對唔住,嗰日發生咗好多嘢,我好驚,又唔知應該點做,所以...」

「所以你就拋低我哋一走了知?」素恩十分憤怒。

「我...」我無言以對。

「小喬姐將個女交託比你,你個衰人竟然就咁留低我哋喺嗰度!」素恩説罷又是一巴。我沒有避開的打算,我看見她説話時眼泛著淚光。

我向店內打量著,看不到旋旋的身影,一鼓不祥預感再次襲來。

「咁... 旋旋佢...」我想知道答案,但又不敢再問下去。

素恩瞪了我一眼便往店內走去,跟著走進職員辦公室並把門鎖上。

店內只剩下我,和一個對著貨架發呆的男孩。

現在的我進退兩難,我不想再次拋下素恩不顧,何況我還有事要找她幫忙。但我亦必需要盡快找出 Eva 去救 Carey 她們,時間實在不容許我再作猶豫。

好!救人要緊,我還是下定決心要離開。

正想跟素恩道別,我聽到有人在側門外有節奏地敲著,「咯,咯咯,咯咯咯咯...」

剛剛還在發呆中的男孩,立刻以九秒九的速度飛奔前往開門。

我亦跟隨著他前去看過究竟。

店門打開,走進來的是幾個熟悉的身影。

「喂!阿 Roy,點解你會喺度嘅?好耐冇見喇喎!」最先走進來的男人,首先開口向我説道...
萍姐 (老人中心職員)
48 歲
頣養院職員
短曲髮,肥身材
現況:老人院比喪屍攻入時逃脫,之後未有出現

陳院長 (老人中心院長)
55 歲
頣養院院長
身型略為肥胖

梁曉喬 (小喬 - 老人中心女子)
29 歲
酒樓知客
長髮,中等高度偏瘦身材,但有不俗上圍,目測D級
同主角係巴士啪啪啪
現況:變左喪屍,未知會唔會再出現

郭詠旋 (旋旋 - 小喬的女兒)
7 歲
小一學生
中長髮,身形偏瘦
現況:比主角扔低左係巴士站

金孝信(校舍男生) 信哥!?
17 歲???
中六學生
短髮,屬中等鋼條身形
係學校比不知明生物攻擊時逃出
聽聞好好打,暴力殘酷,多數為領導者
(大boss!?)
現況:疑似捉左Karen然後走左,家下好似要出現返

樸素恩(校舍女生)
17 歳
中六學生
直長髮,中等高度瘦身材,目測B級
係學校比不知明生物攻擊時逃出,跟左主角

李家俊(巴士少男)
19 歲
DSE畢業,待業中
短髮,高瘦身形
係巴士站遇到

多謝巴打,你好有心!
大部分資料都好啱,尤其係韓仔嗰 part
萍姐 (老人中心職員)
48 歲
頣養院職員
短曲髮,肥身材

陳院長 (老人中心院長)
55 歲
頣養院院長
身型略為肥胖

梁曉喬 (小喬 - 老人中心女子)
29 歲
酒樓知客
長髮,中等高度偏瘦身材,但有不俗上圍,目測D級
同主角係巴士啪啪啪
現況:變左喪屍,未知會唔會再出現

郭詠旋 (旋旋 - 小喬的女兒)
7 歲
小一學生
中長髮,身形偏瘦

金孝信(校舍男生) 信哥!?
17 歲???
中六學生
短髮,屬中等鋼條身形
係學校比不知明生物攻擊時逃出
聽聞好好打,暴力殘酷,多數為領導者
(大boss!?)
現況:疑似捉左Karen然後走左,家下好似要出現返

樸素恩(校舍女生)
17 歳
中六學生
直長髮,中等高度瘦身材,目測B級
係學校比不知明生物攻擊時逃出,跟左主角

李家俊(巴士少男)
19 歲
DSE畢業,待業中
短髮,高瘦身形
係巴士站遇到

多謝巴打,你好有心!
大部分資料都好啱,尤其係韓仔嗰 part

傻la,幫你執埋等你無籍口唔出文
個局面咁樣點救返兩條女
隔左幾日繼續推
樓主生日快樂
隔左幾日繼續推
樓主生日快樂

新年快樂先岩
睇親屍故主角班女都要比人強
唔該哂
唔識上連登巴打
唔該哂
唔識上連登巴打

睇親屍故主角班女都要比人強

這是必須的
又要等到深夜先有文
Chapter 66 - 重遇 Ben

「Hello 阿 Ben!好耐冇見... 吖,仲有 Kimi 同 Eva 都喺度...」這一次真是得來全不費功夫。

「你哋唔係喺村屋嗰度㗎咩,點解會出咗嚟嘅?」為免他們問我來到這裡的原因,所以打算先問一問他們的情況,以分散注意力。

「唉... 唔好提喇... 你哋走咗之後唔夠兩日,就有班兇神惡煞嘅人破門入屋,大肆搜掠之後就走咗。所有嘢食呀,日用品呀通通比佢哋攞曬...」Ben 失落地説著,「我哋冇曬嘢食,唯有出去揾啦!點知村屋附近已經十室九空,唯有同埋幾個村民過嚟馬鞍山呢邊囉...」

「佢哋有個人有七人車嘅,於是佢就車埋我哋出市中心。中途都見倒有唔少喪屍,不過對我哋冇乜影響。去到差唔多見倒市中心,就聽倒好大嘅"砰砰嘭嘭"聲,好似打仗咁,又好鬼大煙,於是司機就"屈"咗上嚟錦英呢度。」Ben 續説。

「我哋兜咗一個圈,見附近冇乜喪屍,就諗住落車行去商場搵嘢食。點知我哋一落車啲喪屍就撲出嚟,揸車嗰個人就即刻唔理我哋開車走...」Ben 説時把拳頭握緊。

「之後就唔想再講... 好彩嘅係,我哋走到百佳門口求救,裡面啲人肯開門比我哋,我哋先走得甩。不過,如果唔係其他村民嘅犠牲,我哋都未必有時間等佢哋開門入嚟...」Ben 好像有點傷心。

「放心啦!而家咪冇事囉!」我安慰道。

「唉... 之前我都咁諗... 直至今朝有班人嚟發現咗我哋,好彩我哋人多,佢哋冇我哋辦法,不過佢哋話今晚會搵齊人再嚟...」Ben 咬牙切齒地説,「佢哋班人當中,有個你都識...」

「強哥...」我衝口而出。

「吓... 你一估就估倒?」Ben 對此表示驚訝。

我遲疑了一會,決定將強哥捉住 Coco 的事和盤托出。

「咁... 而家你乜都講曬比我哋知,你點去救佢哋?」Ben 好奇問。

「唔... 其實我有一個大膽嘅諗法,不過唔知大家支唔支持...」我打算説出我的想法。

「你... 唔會打算叫我哋幫手啩?」説話的是 Eva,「要我哋去冒險,勢係假囉!我同你啲 friend 三九唔識七,憑乜要我哋幫你?就憑你入嚟講幾句嘢?」

「同埋你係咁問我哋套料,咁不如你又答吓我你點入嚟嘅?你啲 friend 同個八婆又去咗邊?」Eva 咄咄逼人。

我開始後悔將一切都和盤托出,我開始認同強哥的説法,這個 Eva 真的是切切實實的一個八婆。

「佢係我帶入嚟嘅,有咩問題?」不知何時素恩已經離開了職員辦公室,站在我的身後。

「吓... 話帶就帶,妳當呢度善堂呀?」Eva 依舊一副臭嘴臉。

「呢度唔係妳屋企,我唔洗妳批准!」素恩有點怒氣。

「呵呵,咪以為揸住幾枝箭就巴支閉,番去食泡菜啦,泡菜妹!」Eva 不肯退讓。

「我至少識得射箭保護自己吖,好過妳淨係識靠男人!」素恩不忿地説。

「我剩係靠男人,頭先我冇出去搵武器嘅?你哋一句話要準備佢哋嚟,我哋就算唔想打嘅都要去幫手,Ben,你評吓理啦!」Eva 充滿霸氣。

「係囉,Eva 真係幫咗唔少...」Ben 無奈和議道。

「阿 Ben,我真係服咗你喇!」我再也按捺不住,「反正你哋今晚都諗住對抗佢哋,與其守株待兔,倒不如主動出擊啦!」

「你唔洗講喇!總之我哋唔會陪你去送死!」Eva 得意地説。

「咁好啦,等強哥今晚嚟到溶咗你啦!」我説。

「哼!洗乜驚喎,我哋大把人!」Eva 不屑地回應。

「唉... 人蠢真係無辦法,佢哋已經知我哋有幾多人,人哋返得嚟嘅,就一定做足準備。更何況,我哋啲人都出咗去一排,點解淨係得我哋幾個返嚟?其他人又去咗邊?」素恩分析著説。

「你唔洗凶我!總之我哋就唔會走㗎喇,你要去死我唔阻你!」Eva 仍舊寸步不讓。

「好,咁我哋走!」素恩説著已步向側門。

「阿 Roy,可唔可以帶埋我走呀?」説話的竟是久未發聲的 Kimi。

「Kimi 你冇嘢呀嘛?」Eva 不悦地説,「我哋一路照顧妳嚟倒呢度,而家你就背叛我哋走咗去?」

「我... 我唔想再做你哋個妹仔呀!呢幾日你哋當正我下人咁洗,所有下欄嘢全部都比我做,我真係受夠喇!我要過番自己嘅生活!」Kimi 控訴著。

「吓,如果冇我哋包食包住,妳會過得咁易?妳淨係負責洗吓嘢清潔吓咋喎,有咩問題?」Eva 續説。

「咁都係頭兩日嘅事啦!咁過到嚟點解都要我去做呢啲嘢?」Kimi 仍心有不甘。

「呵呵... 無我哋頭兩日去照顧妳,妳仲邊得嚟有之後呀?妳去做番啲嘢係咪好應該呀?」Eva 真的可以把歪理都説成真理。

「算啦 Kimi,妳無謂再同佢嘈啦。妳 join 埋我哋一齊走啦,由得佢自 high 啦!」我真的不想再聽 Eva 的歪理。

「哼!妳走咗唔好返番嚟求我收留呀!」Eva 説罷便轉身走入店內...
追到live
出多d唔該
想Eva 比呀ben扑多劑
臭西eva 應該拎去比強哥做肉便器
一日兩章得唔得

「Hello 阿 Ben!好耐冇見... 吖,仲有 Kimi 同 Eva 都喺度...」這一次真是得來全不費功夫。

「你哋唔係喺村屋嗰度㗎咩,點解會出咗嚟嘅?」為免他們問我來到這裡的原因,所以打算先問一問他們的情況,以分散注意力。

「唉... 唔好提喇... 你哋走咗之後唔夠兩日,就有班兇神惡煞嘅人破門入屋,大肆搜掠之後就走咗。所有嘢食呀,日用品呀通通比佢哋攞曬...」Ben 失落地説著,「我哋冇曬嘢食,唯有出去揾啦!點知村屋附近已經十室九空,唯有同埋幾個村民過嚟馬鞍山呢邊囉...」

「佢哋有個人有七人車嘅,於是佢就車埋我哋出市中心。中途都見倒有唔少喪屍,不過對我哋冇乜影響。去到差唔多見倒市中心,就聽倒好大嘅"砰砰嘭嘭"聲,好似打仗咁,又好鬼大煙,於是司機就"屈"咗上嚟錦英呢度。」Ben 續説。

「我哋兜咗一個圈,見附近冇乜喪屍,就諗住落車行去商場搵嘢食。點知我哋一落車啲喪屍就撲出嚟,揸車嗰個人就即刻唔理我哋開車走...」Ben 説時把拳頭握緊。

「之後就唔想再講... 好彩嘅係,我哋走到百佳門口求救,裡面啲人肯開門比我哋,我哋先走得甩。不過,如果唔係其他村民嘅犠牲,我哋都未必有時間等佢哋開門入嚟...」Ben 好像有點傷心。

「唉... 之前我都咁諗... 直至今朝有班人嚟發現咗我哋,好彩我哋人多,佢哋冇我哋辦法,不過佢哋話今晚會搵齊人再嚟...」Ben 咬牙切齒地説,「佢哋班人當中,有個你都識...」

「咁... 而家你乜都講曬比我哋知,你點去救佢哋?」Ben 好奇問。

「唔... 其實我有一個大膽嘅諗法,不過唔知大家支唔支持...」我打算説出我的想法。

「你... 唔會打算叫我哋幫手啩?」説話的是 Eva,「要我哋去冒險,勢係假囉!我同你啲 friend 三九唔識七,憑乜要我哋幫你?就憑你入嚟講幾句嘢?」

「同埋你係咁問我哋套料,咁不如你又答吓我你點入嚟嘅?你啲 friend 同個八婆又去咗邊?」Eva 咄咄逼人。

我開始後悔將一切都和盤托出,我開始認同強哥的説法,這個 Eva 真的是切切實實的一個八婆。

「佢係我帶入嚟嘅,有咩問題?」不知何時素恩已經離開了職員辦公室,站在我的身後。

「吓... 話帶就帶,妳當呢度善堂呀?」Eva 依舊一副臭嘴臉。

「呵呵,咪以為揸住幾枝箭就巴支閉,番去食泡菜啦,泡菜妹!」Eva 不肯退讓。

「我至少識得射箭保護自己吖,好過妳淨係識靠男人!」素恩不忿地説。

「我剩係靠男人,頭先我冇出去搵武器嘅?你哋一句話要準備佢哋嚟,我哋就算唔想打嘅都要去幫手,Ben,你評吓理啦!」Eva 充滿霸氣。

「阿 Ben,我真係服咗你喇!」我再也按捺不住,「反正你哋今晚都諗住對抗佢哋,與其守株待兔,倒不如主動出擊啦!」

「唉... 人蠢真係無辦法,佢哋已經知我哋有幾多人,人哋返得嚟嘅,就一定做足準備。更何況,我哋啲人都出咗去一排,點解淨係得我哋幾個返嚟?其他人又去咗邊?」素恩分析著説。

「你唔洗凶我!總之我哋就唔會走㗎喇,你要去死我唔阻你!」Eva 仍舊寸步不讓。

「阿 Roy,可唔可以帶埋我走呀?」説話的竟是久未發聲的 Kimi。

「Kimi 你冇嘢呀嘛?」Eva 不悦地説,「我哋一路照顧妳嚟倒呢度,而家你就背叛我哋走咗去?」

「我... 我唔想再做你哋個妹仔呀!呢幾日你哋當正我下人咁洗,所有下欄嘢全部都比我做,我真係受夠喇!我要過番自己嘅生活!」Kimi 控訴著。

「吓,如果冇我哋包食包住,妳會過得咁易?妳淨係負責洗吓嘢清潔吓咋喎,有咩問題?」Eva 續説。

「咁都係頭兩日嘅事啦!咁過到嚟點解都要我去做呢啲嘢?」Kimi 仍心有不甘。

「呵呵... 無我哋頭兩日去照顧妳,妳仲邊得嚟有之後呀?妳去做番啲嘢係咪好應該呀?」Eva 真的可以把歪理都説成真理。

「算啦 Kimi,妳無謂再同佢嘈啦。妳 join 埋我哋一齊走啦,由得佢自 high 啦!」我真的不想再聽 Eva 的歪理。

「哼!妳走咗唔好返番嚟求我收留呀!」Eva 説罷便轉身走入店內...

一個朝早追到依篇

一個朝早追到依篇

Live 咗成個幾月了
留意返 啊Ben喺完全無問過Karen 嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞