《重發》[喪屍/人牲/有甜]- 屍•家•馬鞍山(逢一至六每日更新)

1001 回覆
260 Like 13 Dislike

最理想既情況 仲收多3件玩具

少左一件玩具

你指老母

Johnson
幫推求文
Chapter 55 - 重回萬寧

"她"不久前還可以算是我們的同伴,但自從在萬寧一別之後,大家的命運已經徹底地分開。

它毫不留情地向我攻擊,我也只有用盡全力去反擊,我不斷用鐵通向它的頭部擊打,轉眼間喪屍已經失去反抗能力向後跌倒。

一切回復平靜,我的前臂傳來一下痛楚,原來不知何時,我已經被它抓傷。

幸好血紋不算太深。

「攪掂嗱?」這時 Johnson 才施施然從衣服堆裡爬出來,當他看見芳姐的屍首時,才淡淡然説道,「嘩!比你打到咁嘅樣,我差啲真係連阿媽都唔認得...」

「你條 PK 吖,你呀媽明知危險都上嚟搵你,你條友真係狗都不如!」我怒極就是一拳。

出乎意料地,Johnson 被我的一拳打至跌坐地上,口吐鮮血。

「你痴 L 線㗎!」説著 Johnson 吐出兩隻大牙,「我同我老母嘅事關你 L 事呀!」

説罷 Johnson 便奪門離去。

我對身上能發出的強大力量感到驚訝,雖然 Johnson 體形偏瘦,但我這全力一拳決不足以打飛他。

是身上病毒的關係嗎?話説回來,剛才與喪屍的搏鬥,真的好像比之前來得輕易。

我沒有再多想,因為我到來這服裝店的原因,有一半是為了尋找替換的衣服。

不及細想,我便把合身的內外衣褲都放進背囊。

「嘰嘰嘰...」這時,遠處傳來熟悉的笑聲。

「走,即刻跟我走!」我二話不説,立刻抱起仍然被綁的少女,大家都已經準備好,只剩下躺在地上奄奄一息的男人。

我再沒有空閒去理會他,於是抱著少女便走。這一次,我已差不多肯定我的體質比之前進步,因為相比著從前,我一定不能夠雙手抱起一人,然後站起多過五秒鐘,更遑論抱著一個人行走。

我示意 Suki 用電筒替我照射著前路,大家都依賴著面前的光點,慢慢地前進。

途經馬鞍山站入口,車站大閘已經緊緊閉上,若要從這裡走到馬鞍山廣場,現在看來是不可能。

我們一直向前走,幸好怪物的笑聲沒有再出現,我們亦將緊張的腳步放慢。

之後,一行人走到萬寧門前,我提議大家先在店內休整一下,順便多拿些用品,她們沒有反對便隨我進入店內。

之前被我擊殺的喪屍仍在,只是開始發出了淡淡的臭味。幸好店內的空調仍在運作,令臭味不致於十分濃烈。

我們把大閘關上,走到店舖的深處,然後亮著一小部分的燈光去幫助我們搜索合適物資。

這做法其實有點危險,但沿途除了芳姐這一隻喪屍外,便再沒有別的喪屍出現,這商場看來被想像中安全。

而服裝店那些被殺的男人,與我們都有著一定距離,就算屍變發生,這裡的燈光應該不足以吸引到它們。

而最重要的,亮著燈能大大加快我們找到合適物資的時間,令我們可以盡快離開。

一個新加入的同伴已經拆開了一包餅乾,一塊接一塊地吞食著。身旁的失戀少女卻只是拿著一小包,慢慢地放一小塊入口中,然後若有所思地呆著。

而我終於可以放下眼前的少女,雖然體力好像比以前增加了,但仍然未到體魄強健的地步,短短的路程已經足夠我氣喘連連,這也是我提議到這裡停留的主要原因。

「多謝你!我係咪好重呀?」少女尷尬地問。

「喔,唔係... 係我少運動啫。嚟,我幫妳解開啲繩先。」我向她遞上一大包餅乾,她點頭致謝後,便立即興奮地吃起來。這時,我才有機會近距離看清這少女。

她真的十分漂亮,好像還要比 Suki 漂亮一些。清純的樣子好像一個入世未深的少女。

可惜的是,她好像已經被蹂躪得體無完膚。

我解除她手上的束縛後,便準備幫她的腳鬆綁。「我自己嚟得喇!」她提出要求。

「唔好啦,比我幫妳啦!」不知怎的,我對她的經歷感到傷痛,看見那血染的地方,我忍不住問道,「妳... 係咪好痛?」

「痛?」她好像不明所以,我用頭點一點示意那血染的地方,她才意會到,「哦... 頭兩日有少少唔舒服,之後幾日已經好好多...」

難道這些事情都可以被習慣嗎?看來她已經是麻木了。

我怕她把悲傷藏起來不讓人知道,想盡辦法開解她,「我知妳可能好唔開心,不過如果妳想搵人傾訴,妳可以搵我,或者 Suki 都得㗎...」

「哦... 好呀...」她好像感到莫名奇妙。

「咁... 個傷口仲痛唔痛?不如我叫 Suki 幫吓妳手清潔吖?」我擔心地問道。

「咩... 咩傷口呀?」少女突然雙頰通紅,把頭別過去。

我怕再問會令她尷尬,於是我便走到 Suki 面前説出少女的傷勢,希望她幫忙。

Suki 聽罷便彎著腰,並向前伏下大笑著,不明所以的我與其他人一起看著大笑不停的 Suki。

「哎呀,笑到我透唔倒氣... 唔得,我要同佢講...」Suki 説罷便走近少女,少女聽後亦和她一起大笑。

「過嚟啦,傻佬!」Suki 叫道。於是我再次走近她們,「都係妳自己同佢講,哈哈哈...」Suki 笑不攏嘴。

「吖... 好多謝你咁關心我,不過我冇受傷,只不過係我 M 到,佢哋又冇巾比我換,所以先攪成咁...」少女説罷,連身後的兩人亦被引得哈哈大笑。
個個都m到
Btw可唔可以出多篇

少左一件玩具

你指老母

Johnson

當時咁既環境,養件咁既玩具黎咬自己咩
咁開心就黎個多人會議先啦
留名
留名
主角又有新女食啦
主角後宮故
新讀者
live咗
今日繼續推
pish
準備update推一推
Chapter 56 - 離開商場

這一次已經是我第二次因為同一事情而被取笑,我又再次被笑得呆立當場。

「啜...」突如其來的一吻令我的尷尬盡消,「多謝你咁緊張我。」少女説道。

我好像看見 Suki 的面色一沉,但轉眼已經回復原狀。

「哦... Carey,人哋個女朋友喺度㗎,妳錫錫之前有冇問過人呀?」其中一人説。

「阿 Coco 姐,我都有男朋友㗎!呢個係 thanks kiss 嚟咋,冇嘢㗎!阿女朋友唔會介意嘅呵?」Carey 反駁著。

「Thanks kiss,咩嚟㗎?妳想話 French kiss 咋嘩?」Coco 繼續説。

「妳哋誤會曬喇,我係佢細佬個女朋友嚟,唔係佢女朋友...」Suki 努力地解釋著。雖然這是我們協議好的答案,這班人也應該會跟隨我們與 Keith 他們會合,她這樣説我十分理解。但不知怎的,她説的話令我有種酸溜溜的感覺。

「咁即係冇女朋友啦,good!」Coco 在大笑著。

「你哋不如睇吓 Heidi 先啦,佢好似好唔開心咁...」Carey 説道。

「佢條仔算把啦,我不嬲都話佢唔係路㗎啦!係佢先咁死心塌地啫!」Coco 不屑地説道。

「算,妳唔去,我入去換完嘢就去。」眼見 Carey 拿著一包紙內褲和一包衛生巾,就凖備走進應該是員工休息室的地方。

「Carey,等一陣!」Suki 從背包中取出,之前在內衣店拿的長褲交給 Carey。

「多謝妳!」Carey 向 Suki 道謝後,便去更換衣服。

之後 Carey 與 Coco 過去安慰不斷飲泣的 Heidi,我和 Suki 因為不太方便參與,便在一旁整理好大家拿來的物資,然後放在一個個加厚了二/三層的大背心袋中。

「你... 啱先有冇唔開心?」Suki 突然輕聲問道。

「咩唔開心?」我忽然醒覺,「哦~妳話妳唔係我女朋友嗰件事,我 okay 㗎,傾好咗㗎嘛。何況妳又真係我細佬個女友嚟,妳冇講大話吖...」

「真係一啲唔開心都冇?」Suki 追問。

「少少緊有嘅...」我無奈答道。

「Yeah!我都覺得係㗎喇!」Suki 突然的興奮大叫,引起了其他人的注意。她伸一伸小舌後,便繼續小聲地説,「但我睇得出你好似對 Carey 有啲意思喎...」

「冇吖...」我立即否認。

「你唔洗唔認喇...不過人哋已經有男朋友,唔係好騷你𡃓。同埋 Vicky 係我好姊妹,你咪洗旨意對佢唔住呀!」Suki 忽然認真地説道。

「我明白...」我不置可否,然後用很疑惑的眼神看著她。心想,其實第一個對不起好姊妹的,不就是妳嗎?

她好像看都穿我的眼神,便道,「我哋唔叫鐘意,係同病相連啫,所以唔算...」

「哦...」我沒有辦法反駁,真是龍門任妳搬...

擾攘一輪後,Heidi 亦好像平伏了心情,我們確定了目的地後,便準備好再次出發。

我們打算原路回去健康院,我簡單探視過室外情況,確認安全後便踏出商場平台,沿著樓梯往下走。

我們小心翼翼地橫過馬路,走到米線舖門口前,Suki 與我都不其然向舖內張望。

人去樓空。

我們沒有時間懷緬,走到十字路口,發現我們之前放低的單車已經不翼而飛。

看來有人曾經來過,把它借用了。反正一輛單車也不夠我們五個人用,我們需要另覓代步工具。

我想起不遠處有一間單車舖,於是便提議去碰碰運氣。經驗告訴我,踏單車比走路來得安全。

路上泊著一輛七人車,當我們經過時,Coco 探頭入去觀看。

「喂喂,架車仲插住車匙㗎,有車咪唔洗行得咁辛苦囉!」Coco 輕聲地向我們説道。

「好就好,不過喺咪有人用緊㗎?咁樣攞咗人,好衰啫!」Carey 説道。

「理得佢吖!正常人都唔會插住條匙就走咗去啦!」Coco 二話不説,已經嘗試把車門打開,「妳哋睇,度門仲冇鎖添!」説罷她已經坐在司機坐上。

「咪住,㗎車個車頭仲暖㗎喎,仲逆線咁泊喺度,應該真係有人用緊!」我對 Coco 説。

「怕咩吖,快趣啲上嚟啦!咁多嘢,唔通行番去咩!」Coco 説罷已經開著引擎。

引擎聲在靜夜中迴蕩,我們沒有選擇,立刻跳上七人車準備離開。

「喂,你哋同我落車!」遠處有幾個人向我們跑過來,跑在前面的男人揮著棒叫道。

「Coco,開車走呀!」坐在司機位旁的 Carey 慌張地叫道。

七人車突然向前一衝,然後停了下來,全車失去動力。

Coco 慌張地扭動車匙,希望能重新啟動汽車。這時,男人與我們大概只有十數步之遙...
主要登場人物(3)

新增主要登場人物

芳姐 (米線舖廚師)
45 歲
廚師
短髮,中等身材

Johnson (芳姐兒子)
23 歳
售貨員
短髮,瘦身材

Heidi (Johnson 女友)
22 歳
售貨員
及肩直髮,中等高度瘦身材,目測B級

Coco
26 歲
高級售貨員
過肩直髮,中等高度瘦身材,目測C級

Carey
21 歳
售貨員
直長髮,中等高度瘦身材,目測A級
ROY睇怕賣定屎忽都似
個故就黎可以叫做後·宮·馬鞍山
主要登場人物(3)

新增主要登場人物

芳姐 (米線舖廚師)
45 歲
廚師
短髮,中等身材

23 歳
售貨員
短髮,瘦身材

22 歳
售貨員

Coco
26 歲
高級售貨員

Carey
21 歳
售貨員

Heidi 撚有b 重作
主要登場人物(3)

新增主要登場人物

芳姐 (米線舖廚師)
45 歲
廚師
短髮,中等身材

23 歳
售貨員
短髮,瘦身材

22 歳
售貨員

Coco
26 歲
高級售貨員

Carey
21 歳
售貨員

主角又要係班女面前show支炮出黎鳥
唔知點解主角設定有啲似凶港
Btw 繼續幫推 比啲動樓主
主要登場人物(3)

新增主要登場人物

芳姐 (米線舖廚師)
45 歲
廚師
短髮,中等身材

23 歳
售貨員
短髮,瘦身材

22 歳
售貨員

Coco
26 歲
高級售貨員

Carey
21 歳
售貨員

Heidi 有 B,係咪開心啲先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞