【颱風追擊】1804號熱帶氣旋 艾雲尼 EWINIAR(05W)#2

1001 回覆
73 Like 13 Dislike
利申
做過前線
完全明白放多日假就真係多一日假
想放多一日假好正常

依家係做文件野多
放唔放對我冇影響
放完返去都係要做返晒
講返天氣先
香港真係淆雨聖地嚟
雨區嚟到香港 香港北面南面嗰啲唔淆 就係香港入面嗰啲淆

其實可以先學下睇雷達圖

好似睇下而家依張就見到個雨帶向緊東北移動,咁就可以預期淺藍色弱啲嘅雨區會影響香港。

跟住再過多陣,黃黃綠綠較強嘅雨區會喺落完細雨之後影響香港,到時就會開始落大雨。

再跟住睇埋大範圍啲嘅雷達圖就可以睇得出個螺旋雨帶會轉緊上嚟,加上個風向緊東北移動,都可以估計到依家場雨仲有排落。

當然仲有個風同雨帶上咗岸會唔會減弱咗啲等等都會有影響,但係依啲就難啲predict到。
一句到尾 係咪無機會8號?

打風最中意追風post
雖然我都唔想返工但唔好成日問
個個都問 人地無位討論
有心想知 追下佢地d分析就知大概會唔會掛,幾大機會掛
如果有須要就自己請日假
利申
做過船
打8號仲要返去Stand by
危險到痴線
寧願唔打風
番工唔緊要
落撚住大雨番工放工趕頭趕忙先攞命
算鳩數啦
成班垃圾比香港既文化同教育搞到淨係識得伸手
去討論區睇post追post好撚基本既事啦,有睇頭幾個post都知冇人答到
仲要係撚咁問,不如叫依到做颱風問答區啦你老母
唔夠人講就標籤人做毒撚話人敏感,完全冇諗過自己係垃圾,連追post咁小既付出都唔撚比,就要得到答案,拎唔到就係到屌人毒撚屌人敏感,最廢最垃圾最玻璃心都係果堆人
出面橫風橫雨喎 咩料
入左雨區
受緊艾雲尼嘅雨帶影響嘛
濕哂
屯門公路好大雨
由高登追風post追到連登
開頭都唔明點解要屌力場撚同幾時八號撚
越黎就越撚煩
講真天氣既野 天文台都係預測架咋
邊有得講實架
同埋天文台都成個預測路線圖擺左係app
要估咪自己估囉
我做政府打8號無開工一日後果係咁
開返工之後樓下counter多人到避難中心咁 一日收返兩日份量既申請
班友人多等得耐(尤其d 垃圾廢老)燥底 講兩句就開聲屌人 屌完counter就就打上back office再搵人狂屌 屌黎屌去都係果d
樓上back office一日聽返兩日數量既電話查詢 個電話一放低就響 根本無手做嘢
第二日收返果兩日份量既申請上黎又做到仆街
係爽得一日囉
做政府都唔識得兵來將擋 水來土掩?
話撚知佢啦屌
唔滿意香港政府可以移民
CLS, 大風到呢. 天文台真係ON9架喎
diu紅雨都有呀?點q樣返工呀
晏就有冇機會細雨番啲
大到咁先得黃 天文台真係俾狗屌
唔係每小時廣泛地區落緊或預料50mm咪冇紅
睇雷達好似仲有D雨區黎緊
反而我覺得有機會繼續落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞