【颱風追擊】1804號熱帶氣旋 艾雲尼 EWINIAR(05W)#2

1001 回覆
73 Like 13 Dislike
都好過問幾時8號波嘅掛風撚吖?
至少係有心學嘢
八站系統係睇十分鐘平均風速。

大交合既官方標準係八中四,但呢個標準基本上唔多颱風可以達到,因為八站系統裡面有幾個站係啞站(例如沙田同打鼓嶺),所以一般既八號波都係八中二或者八中三,而八中四甚至八中五基本上都係強八既水平。

個人傾向覺得八站系統係事後檢討一個八號波係咪發得啱既系統,而唔係一個發波嗰陣考慮既系統。基本上大交合係決定發唔發八號波嗰陣都係考慮數值模型既預測,統計方法得出既豬腰圖(顯示係邊個位置會有幾大機率有烈風),同埋幾個前哨站(例如橫瀾島同長洲)既表現。
個雨帶香港好似食唔中
呢兩日落雨落得太勁 屋苑個雨水管爆左
依家維修緊。。。全棟冇電冇水
好撚辛苦
喔 所以8中幾呢個標準係用嚟分強8弱8
哦我知 但陣風都有講係全港陣風定幾個區夠都可以掛8號 我只係以為8中4係代表夠料掛8號波 sor9我真係唔識野
某程度上可以話係,特別係八站系統只係當年林超英係派比安事件之後交既功課。

當然如果真係達標既話,大交合都會根據實況黎發八號波(不過真係好少出現),而正常情況下大交合都會考慮我頭先所講既因素黎發波,畢竟八號波都有一定既預測成分。
0500 s ok嗎
通常會留六個鐘lead
好似舊年帕卡咁吹到甩褲先掛就算遲
首先 8中幾既基測係十分鐘平均風速 唔係陣風
而依家大交合掛波大部分係建基於颱風強度 路徑 從而估計颱風對香港既影響
8中幾可以當係事後拎黎bin 大交合屍
又未必係六個鐘既,天鴿嗰陣都係5:20先發八,9:10已經上十,主要都係睇天文台有幾大信心。
Let's say hello to 1805, Maliksi
香港天文台宣布預計在今天上午9時20分或以前發出八號熱帶氣旋警告信號,本港風勢將會加強。另外,教育局宣布,所有學校今日停課。學校應實施應變措施,確保學生安全,並在安全情況下,安排學生返家。

教育局宣布,所有學校今日停課。(賴南秋攝)
上午7時 ,熱帶風暴洛克集結在香港天文台之東南偏東約100公里,即在北緯22.1度, 東經115.1度附近,預料向西北偏西移動,時速約20公里,靠近珠三角一帶 。

過去數小時,洛克為廣東東部海域帶來烈風。洛克環流細小,但當洛克接近香港時,本港風力會顯著增強。

按照天文台預測路徑圖,洛克將會先於小西灣至將軍澳之間登陸,然後向西北繼續移動,經過維港,再往荃灣,在新界西北離開。

由於洛克會在相當接近本港的地方掠過,本港會由現時吹偏北風迅速轉為吹南至東南風。先前屏蔽的地方會變得當風,市民應提高警覺,切勿疏於防範。
廣東沿岸會有狂風驟雨,海面有湧浪。市民應遠離岸邊及停止所有水上活動。
香港天文台宣布預計在今天上午9時20分或以前發出八號熱帶氣旋警告信號,本港風勢將會加強。另外,教育局宣布,所有學校今日停課。學校應實施應變措施,確保學生安全,並在安全情況下,安排學生返家。

教育局宣布,所有學校今日停課。(賴南秋攝)
上午7時 ,熱帶風暴洛克集結在香港天文台之東南偏東約100公里,即在北緯22.1度, 東經115.1度附近,預料向西北偏西移動,時速約20公里,靠近珠三角一帶 。

過去數小時,洛克為廣東東部海域帶來烈風。洛克環流細小,但當洛克接近香港時,本港風力會顯著增強。

按照天文台預測路徑圖,洛克將會先於小西灣至將軍澳之間登陸,然後向西北繼續移動,經過維港,再往荃灣,在新界西北離開。

由於洛克會在相當接近本港的地方掠過,本港會由現時吹偏北風迅速轉為吹南至東南風。先前屏蔽的地方會變得當風,市民應提高警覺,切勿疏於防範。
廣東沿岸會有狂風驟雨,海面有湧浪。市民應遠離岸邊及停止所有水上活動。

睇第一句差啲中伏
一睇開頭以為係艾雲尼
心諗做乜咁突然
一睇埋落去

洛克人
應該話唔係天文台專登預六個鐘
不過對於大部分會掛8號嘅風(即係擲界)
如果達標嘅話通常會係大概嗰個時間達到

直襲嘅話個預警時間好睇個風
行得快又風圈細個預警時間就短

台灣試過兩個鐘由清勁變颶風
就係唔知8中幾應該睇十分鐘定一個鐘 陣風定最高/平均風速 結果比人衝出嚟屌唔自己google 依家明了 謝謝你#
唔好打風呀
屌 朝早飛
打風就仆街
都係嗰句 google 下先問真係唔係好難
淨係睇wiki 都可以解答晒你問既問題
lm
自己睇 #772
唔好打風呀
唔好打風口竹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞