有無做bank既係度

355 回覆
0 Like 1 Dislike
中資
做左5年risk 留名

Ching咩background 做咩risk
下年grad想入行

你想做咩risk先
基本上好小好小請freshgrad, 除左mt...
做左5年risk 留名

Risk jj 留名

做邊範
做左5年risk 留名

下年grad想入行

你想做咩risk先

咁除左mt仲可以點入行 做其他department先 再轉入risk? 例如credit risk..
[quote]

下年grad想入行

你想做咩risk先

咁除左mt仲可以點入行 做其他department先 再轉入risk? 例如credit risk..[/quote]

中資可能多d opening 但聽人講人資credit risk做壞手勢
未grad就比心機試下mt la..
[quote]

下年grad想入行

你想做咩risk先

咁除左mt仲可以點入行 做其他department先 再轉入risk? 例如credit risk..[/quote]

中資可能多d opening 但聽人講中資credit risk做壞手勢
未grad就比心機試下mt la..

利伸 唔係 credit risk
細行 teller (弱弱的說)

自問未夠料做large Corp 但如果由retail做起 邊間比較有錢途?同埋最肯教你野?請各巴打指點

兩個世界黎

如果剩係講retail 而加邊間前景好啲?

Citi
中資HR
us stock borkage
us stock borkage

brokage
做緊2線銀行
做緊2線銀行

點分一二三線

我都是細行teller,仲要係一講個銀行名出嚟啲人會皺眉頭嗰隻

我都是細行teller,仲要係一講個銀行名出嚟啲人會皺眉頭嗰隻

南洋? 上商?
fresh grad咪做緊risk,好多fresh grad wor
不過都想問前景如何
值唔值得做落去
fresh grad咪做緊risk,好多fresh grad wor
不過都想問前景如何
值唔值得做落去

個人覺得 backoffice 而家最吹香係compliance aml 個d

南洋? 上商?

唔係呀,南洋上商唔算細啩

南洋? 上商?

即時諗到依兩間 本地行仲有細好多 ?

南洋? 上商?

即時諗到依兩間 本地行仲有細好多 ?

其實我都唔想做bank,我完全無興趣升職,只係做得耐無其他選擇走唔到
下星期in bb ibd 留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞