有無做bank既係度

355 回覆
0 Like 1 Dislike

Arm 中資得15k ?!
咁cheap. 中狠呀?

你未睇清楚就沖出黎7

真係好7。。得15k

睇清楚先講野啦

老底麻 都係好撚低
14.15.16.17有乜分別

咪係 講到16k高尚過15k 好多咁

最撚慘打住rm行頭
雖則有個a字 收果10幾k base
其實都幾慘 正常外資呢啲post 都有20到2尾base
俾人呃渣到咁仲肯做 仲叫人睇清楚啲
真心唔明

利申 以前做過中狠員工 俾人叫過轉做arm 加target but same salary 15,16k base
即刻跳去外資

我自已中資做,唔知外資點,不過聽講係底高b仔少,計返差唔多。

不過我唔知你之前點,但我無target,數係全team人咩,我半學半做,有師父。無數跑,連b仔大約25k一個月。

或者我打死一世,或者過幾年轉出去,到時再算

可以咁講
但外資制度上透明好多
坦白講入左中資好多都定左型走唔翻出去
特別係中資細行
所以我不嬲建議如果唔係高位都唔好去中資住
Bonus 應該就無中資多 但分佣比例外資一定高好多

So far 我都唔會諗翻中資行做
我而家剩底都3x
連佣連b應該有50既
我覺得算低

巴打你做左幾多年?轉過幾多間?做既客係咩背景?

Fg 2年
一畢業係中資做teller
半年倒轉cs sales
再半年跳外資做arm 半年倒升RM
其實做過兩間only
客都係retail d 有錢客

哦~~巴打原來你做retail。

Retail我唔敢做呀~所以唔知點比較中資同外資。

我果邊係corp,同自已行既retail 完全2個世界。

Corp retail 都好 都係有數 做到野就有升
中資就。。可能好講關係
至少之前間係。。

你未睇清楚就沖出黎7

真係好7。。得15k

睇清楚先講野啦

老底麻 都係好撚低
14.15.16.17有乜分別

咪係 講到16k高尚過15k 好多咁

最撚慘打住rm行頭
雖則有個a字 收果10幾k base
其實都幾慘 正常外資呢啲post 都有20到2尾base
俾人呃渣到咁仲肯做 仲叫人睇清楚啲
真心唔明

利申 以前做過中狠員工 俾人叫過轉做arm 加target but same salary 15,16k base
即刻跳去外資

我自已中資做,唔知外資點,不過聽講係底高b仔少,計返差唔多。

不過我唔知你之前點,但我無target,數係全team人咩,我半學半做,有師父。無數跑,連b仔大約25k一個月。

或者我打死一世,或者過幾年轉出去,到時再算

可以咁講
但外資制度上透明好多
坦白講入左中資好多都定左型走唔翻出去
特別係中資細行
所以我不嬲建議如果唔係高位都唔好去中資住
Bonus 應該就無中資多 但分佣比例外資一定高好多

So far 我都唔會諗翻中資行做
我而家剩底都3x
連佣連b應該有50既
我覺得算低

巴打你做左幾多年?轉過幾多間?做既客係咩背景?

Fg 2年
一畢業係中資做teller
半年倒轉cs sales
再半年跳外資做arm 半年倒升RM
其實做過兩間only
客都係retail d 有錢客

哦~~巴打原來你做retail。

Retail我唔敢做呀~所以唔知點比較中資同外資。

我果邊係corp,同自已行既retail 完全2個世界。

Corp retail 都好 都係有數 做到野就有升
中資就。。可能好講關係
至少之前間係。。

我果邊係large corp,啲客資產大果間銀行,就算做10年升到teamhead都係搵唔到生意,生意都係靠大老細搵deal返黎。

同埋,做銀行唔講關係講實力我好有保留,就算唔係內部升唔升你咁睇,大把銀行搶住我果邊既客做生意,有時真係問點解要揀其中一間,但可能老細人面講,識人,就搵到deal,當然個價要夠爛。

我諗呢方面同retail or PB都好唔同
當然,我唔係講無料,齋討好老細就上到位。

啲老細雖然鐘意比打飛機,但都唔係on99既
當然,我唔係講無料,齋討好老細就上到位。

啲老細雖然鐘意比人打飛機,但都唔係on99既
唔係完全唔講關係
只係某部分外資既升職係有機制
即係你幾多季到數就可以升
唔同中資要靠曬老細
分佣既制度都好透明
咁當然啦 你係有料既想升既
扭下屎忽都得既
講關係既度度都有
我見有啲分行既bm啪數啪到個同事萬幾%runway 都有
果啲當然另外講法
細行 back office
做左一年bank, 岩岩轉左去外資bank做rm
個個做rm做到咁高人工
有巴打fg兩年50k
好撚自卑

Retail rm 可以去到十幾萬一個月都見過
日資好唔好做
我呢層男多過女,無啦
好似係咪另外仲有位巴打都係同一個場?

我呢層都係男多過女
好似係

我呢層都係男多過女

可能全部都同一層

其實全部係同事
D巴打一兩年做到RM,讀書好叻?定爆數?
我呢層男多過女,無啦
好似係咪另外仲有位巴打都係同一個場?

我呢層都係男多過女
好似係

我呢層都係男多過女

可能全部都同一層

其實全部係同事

U grad 27歲 想入行,做teller定直接見sales好?
上年Fg large corp rm

人工幾多?

老底16-17k

上年返左半年有3個月bonus

同我差唔多

先講retail同large corp
retail turnover超級高;large corp turnover低

retail俾large corp辛苦好多 但跑到數就ok
large corp學既野 睇既野 係冇辦法可以同retail俾,large corp rm係同緊個集團ceo cfo cio 呢類人傾計 當中識既人 學到既野 做到既deal 睇既視野 係retail唔會得到

large corp 一單deal 一單m&a bond trading 等等全部都係億億聲

當你係一個僱主 你睇個cv 你會揀邊個?
但當然 retail做得出色既都有好多

利申:見過好多large corp rm轉去佢d客度做高層

自問未夠料做large Corp 但如果由retail做起 邊間比較有錢途?同埋最肯教你野?請各巴打指點

retail turnover超級高;large corp turnover低

large corp學既野 睇既野 係冇辦法可以同retail俾,large corp rm係同緊個集團ceo cfo cio 呢類人傾計 當中識既人 學到既野 做到既deal 睇既視野 係retail唔會得到

large corp 一單deal 一單m&a bond trading 等等全部都係億億聲

自問未夠料做large Corp 但如果由retail做起 邊間比較有錢途?同埋最肯教你野?請各巴打指點

兩個世界黎
D巴打一兩年做到RM,讀書好叻?定爆數?

Trainee為主
做左5年risk 留名
做左5年risk 留名

Ching咩background 做咩risk
下年grad想入行

兩個世界黎

如果剩係講retail 而加邊間前景好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞