有無做bank既係度

355 回覆
0 Like 1 Dislike
Fg 大貓Aml 同big4 audit 應該點揀

大貓aml係咪contract 15000?

Contract 17k

想未來搵多d銀既 應該去big4 做audit
未來會有多d選擇
繼續audit/跳做cfo or fc/轉做compliance

aml 對比audit 難跳出呢行

更何況大貓係contract
大貓對contract 好仆街

audit 人工又升得快

比我揀 實揀big4

多謝巴打用心解答 其實我都知big4 audit 好似條路明確d...
但係其實之前做過intern 感覺都唔太好, 所以先咁猶疑,
有冇人知aml investigator 係唔係真係冇咩前途?
做緊back office 19 uat
有冇過來人可以講下條路點行
定索性轉行好

係咪contract?銀行當請雜工,靠你對手去做case
你唔會學到好多野,學到都慢其他人好多,聽日返公司辭職啦。

利申:fg做過三個月走左
早排華資行做RM 儲左舊錢夠用減人工轉左去保險公司做Underwriting 唔洗再比BM捽數
做kyc有咩前境
Fg market risk jj
早幾年compliance好吃香
原因係少人 但而家重係?
基本上咩人都可以去做 學既野又好專
fg做緊大貓 好後悔好想走

咩department? Contract staff?巴打可唔可以講下點解
Fg market risk jj

認真一問 其實market risk既主要工作係咩
想學下野

出report 做stress test mon limits
留言
fcc 出路好唔好?
back office要做幾耐先可以月入>30k?
依家fg 15k
真係唔知捱到幾時 比人勸去做政府工好過,唉
依家fg 15k

back office 做咩先
back office 都分好多stream
同埋咩行做

講完真係起底
credit risk 美資個間
依家fg 15k

當年fg得 11k
正正常常,唔係operations, 6,7年會有咁上下
2017 fg想做aml
可以點入行
三大it engine
second low
留名
依家fg 15k

當年fg得 11k

多謝巴打解答 增大了考政府工既決心
依家fg 15k

當年fg得 11k

多謝巴打解答 增大了考政府工既決心

個人意見 政府工d人事問題仲煩啦 又轉唔返出黎
諗諗自己鐘意做邊種back office再轉過去啦
有d back office 3 年都去到30k la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞