有無做bank既係度

355 回覆
0 Like 1 Dislike
想問下各位巴打之前申請見GBO
依家收到email要做份online test叫SHL
請問入面測試內容關於啲咩?
同埋一衰左係咪代表收皮?
bt same here
雖然知個個dept唔同,不過反而想統計下大家覺得邊間係最好做邊個最唔好做,我個面d人覺得渣兜好

利申:backoffice 19 contractor
fresh grad咪做緊risk,好多fresh grad wor
不過都想問前景如何
值唔值得做落去

可能唔同risk 唔同 我做過幾間bank都唔鍾意請fresh grad

要睇唔同種
有credit risk/ market risk/ regulatory 個邊 (captial/liquidity/stress test個d)

Credit risk 應該最多請人
無話好唔好做 應該無finance咁易比人outsource去大陸/印度

南洋? 上商?

唔係呀,南洋上商唔算細啩

即時諗到依兩間 本地行仲有細好多 ?

集友?

Risk jj 留名

做邊範

下年grad 入行 未知邊範
巴打點睇哩行前景

銀行唔好做 完
獅子 back office差唔多滿一年
想轉 ro 但唔知點轉
細行 teller (弱弱的說)

我都是細行teller,仲要係一講個銀行名出嚟啲人會皺眉頭嗰隻

南洋? 上商?

中左
Fg 大貓Aml 同big4 audit 應該點揀

Audit

Audit 好似做狗咁 真係好過aml ?

我都是細行teller,仲要係一講個銀行名出嚟啲人會皺眉頭嗰隻

南洋? 上商?

中左

我都係 做撚到灰哂
Pb 撚

做邊範

下年grad 入行 未知邊範
巴打點睇哩行前景

銀行唔好做 完

講得好
做緊back office 19 uat
有冇過來人可以講下條路點行
定索性轉行好

大貓aml係咪contract 15000?
Corporate RM , 做狗
Corporate RM , 做狗

你真識貨

大貓aml係咪contract 15000?

Contract 17k
Retail rm 慘過做狗
唔好以為大貓aml contract會有咩野學,咪又係cdd係咁check野,甚至係打電話
見到咁多sales
覺得自己係0
利申: retail checker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞