Hong Sir 瘋狂抄襲!斷正!

203 回覆
117 Like 21 Dislike
大佬咪咁痴線啦
指出少少疑點就話人打手
上個post 明明都無抄wiki
而家又死撐話wiki啲資料會改
係有機會俾人改 但話啲底線就=抄wiki會唔會勉強左啲?
柒左就認啦
另外依個post
啲資料句子其實都rephrase過
不嬲通識啲資料/例子都係有根有據
唔通真係自己作出黎咩
至於hong sir ig話原創
雖然佢又真係柒左既
但依個位就唔好斷章取義咁話佢要自己創作啲notes啦
仲要淨係post返果個ig post出黎搏人
起碼人地都叫有整理過啲資料先
利申 非手打 亦唔覺補習幫到啲咩 只係覺得盲反者/有心搶學生既人on99
引用新聞就一定架啦

但睇返上面啲相
宜家佢直頭copy and paste 喎
仲要唔止新聞
工聯會/市民意願書/中大雜誌
完全係搬字過紙

咁都冇問題?
佢呢個情況擺明係將人地成段論點加論據直抄,直情冇乜rephrase過

人地本身source原文做嘅就真係整理資料喇
盲撚左?都話無rephrase
d人識唔識分引用新聞做資料
同抄文章做論點既分別?
前者係facts /定義 你照抄冇問題
後者係個人意見

再講 份mock抄教圖 題目同答題方向都一樣
打手們點睇?
想一個反駁論要兩個鐘 原來就係周圍揾網站抄襲 咁又真係要兩個鐘嘅
gay leung /其他Ls老師抄就代表Hong sir可以抄?
唔屌佢地就唔可以屌Hong sir?
係咪一定要一個post屌晒全部教LS先持平?
打手連臭蟲論都仲可以拎出黎defense
想話個原創者係Hong Sir助教?
基本上話抄都係fact同埋通識概念字
另外有啲都叫做整理過/加返啲解釋落去
你話佢啲題目答案/解題抄就過份姐
事實黎可以點改?
點解hong sir會有你呢啲豬隊友
改表達方式呀,有無讀過大學year one?
成班人拎寫academic paper既standard出黎講教書做乜
燈塔內鬥,上市無望
教學用途既書點可以拎論文黎比?
教科書唔係academic writing
係由editors整理既教科書(都可以見到教科書係無乜reference)
唔同2本唔同出版社既教科書寫既fact/theory差唔多又話抄?
我諗你寫paper果陣都唔會cite教科書咁on9掛?
如果你無學過呢啲就真係無讀過year 1
同埋啦 又唔係個人意見 改乜野表達方式
成個post根本就係狗咬狗
有種自己拍條片出黎澄清啦 係度口戰有咩意思,我肯定第一個夠膽出樣果個係真君子
中學做功課都唔可以直抄, 新聞 fact可以跟,但唔係抄, 可以根據人物地點等, 但新聞陳述要 rephrase 你估佢教日校乜?

佢個個月收緊人6舊補習費,用人哋資料做「答題」教材仲唔 quote link , 仲要一整段 copy and paste 就當自己, 我真係唔知佢係咪有心想呃學生, 顯得佢有大量「原創」教材 (不可惜大部分係抄) 記住係答題教材,唔係參考資料
呢個好提議 叫康康自己澄清 既然佢咁大條道理係可以直抄

呢幾日應該會係咁發燒
通識例子就係講求數據、證據、事實
寫返啲Fact出嚟都叫抄咁應該點寫
屌!原來都係賤人一個
有冇睇清楚? 佢將市民嘅意見書照抄 嗰個唔係 fact 黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞