《PUBG》狀告《Fortnite》侵權:地圖、介面相似

427 回覆
269 Like 65 Dislike
模式似就話抄
跳傘縮圈有槍當自己獨家
咁cs咪要告到AVA仆街?
街霸係咪又要告鐵拳拳王
比人搶市場根本抵死
2隻game個server差天共地
pubg夜晚玩預佢爆server
飛機向後飛 落地斷線
外國班球星kol宣傳fortnite既影響力好大
就係基沙文個celebration都已經引到好多人去接觸隻game
h1z1
arma 3 battle royale 先係正宗
告得嬴既機會都好大..

當newbalance既事發生後
唔洗爭 大家都係騰訊
睇完呢個post, 就諗返起當年大家屌神魔之塔屌得幾勁
觀點立場話變就變。都係果樣,如果fortnite 係香港出既of地一定唔同講法,話晒最鍾意屌鳩香港人既就係香港人
唔係刀塔依d濕鳩喎ching
用番依個個案乜柒Moba佢都告得
暴雪算唔算係即時策略既始組
連個POST都係狗咬狗
headshot 呀嘛,pubg fortnite 散彈都係一兩槍headshot 死㗎啦
認真講 告得入機會好大

先唔講咩為利益乜乜乜咁幼稚
大家都係商人 有邊個唔係為利益

上面好多人都笑Similar weapons
但呢類案件要將全部嘢一次過睇
睇兩者相似度有幾多、有無原創性、相同嘅地方係咪關鍵
好多時呢啲細節位就係個官去計你有無抄嘅地方
俾我都會將咩in-game chat呀乜乜乜
只要有少少似都會list晒出嚟

如果唔係00後個啲應該有印象當年Apple告Samsung
又係list左啲電話係長方形、正面有粒制之類
最尾係告入左

同埋呢單嘢最大嘅問題係epic同BH係partner嚟
BH絕對有合理懷疑epic係拎佢哋嘅合佢內容嚟抄

至於點解當年CS唔告
因為佢蠢囉
自己隻game既改良版黎 做research 先留言啦 on9仔
小學雞含撚啦上網Google下先留言啦 仲要以為自己好撚醒感
幾時變咗賺到錢就唔可以係小學雞
論武器fortnite 一定多元化好多喎
Fortnite 有C4 有 grenade launcher 有rpg 有trap, 依家連廁所泵炸彈,impulse grenade, 噴射器背囊都有
apple 告samsung setting 係齒輪
咪on9啦, 自己google吓先嚟屌人啦 Battle Royale玩法原作者就係army3 h1z1同 pubg作者啊懞撚
大家都係游水跑步,有咩好抗議
咁你覺得搵錢小過人先會自卑 死毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞