《PUBG》狀告《Fortnite》侵權:地圖、介面相似

427 回覆
269 Like 65 Dislike
唔反對bluehole告人 但呢個行為係肉酸
成個market似樣既game多到數唔到
MH類 god eater, freedom wars, 討鬼
或者moba類 lol, 傳說, OW,paladin
都無涉及遊戲模式一樣就要告既公司
睇睇gungho比d 玩家嘈左咁耐都無理過神抄
點解?因為係尊重返game market呢個遊戲規則 唔係講緊版權
係人地有料吸引到大眾就要尊重玩家
粒魚蛋食唔到就應該再努力d
再講騰訊入股左就整d咁既野唔見得有幾好
最新出咗隻免費MH叫dauntless,又搵到嘢屌了
COD 都會出"Battle Royale"mode 添
人地死都唔會認pubg抄人架啦

班友覺得大逃殺模式就係抄pubg。就算唔計電影,你pubg大地圖多人連線+槍+載具呢個玩法都係抄bf, arma3, gta5啦。跳傘人地GTA、Medal Of Honor等等game都有,開槍轉第一人稱mgs有,全部game都告得pubg啦
到時又係一紅班pubg友先出嚟屌,當初fortnite出,冇人出聲,到近排先開始有人屌哂鬼
黎緊只會愈黎愈多game出battle royle
你地班pubg撚咪繼續屌鳩人炒都支持
繼續講以前一定係神抄狗之類既廢話囉
畀錢買隻外掛game,痴咗線咩
只見到一個淨係幫自己玩既game出聲話人地抄既情況
因為fortnite仲未出中文版或者未正式開托亞洲市場
但全球計玩家已經過左pubg
凸 睇完咁耐 成班on9仲係執著緊個大逃殺模式 由頭到尾pubg都唔係告fornite個大逃殺mode 係告佢各種細節都同pubg一樣 飛機 跳傘 執槍 縮圈依d都係pubg原創既(話抄h1z1果d 自己追多次post) fornite剩係改一改外觀 就套落自己隻驚到 當新mode 咁都唔撚叫抄? 唔好同我講fornite又可以起野當咁多野玩 點叫抄
依家明顯核心係個大逃殺細節到 你抄撚完 加100架戰車係場到比人玩 都係抄
之前gta5出過大逃殺模式,今年bf5亦都有類似模式,話唔定遲下E3又公布多幾隻

之後D game紅左藍洞就會續間續間game廠告,班pubg撚就會話全部都係抄pubg
飛機、跳傘、執槍pubg原創
咁又係抄咩驚呀?
十幾年前gta已經有啦
唔好暴露自己年齡啦小朋友
你望下topic有冇你講緊個三樣野
老實講 game還game 戲還戲 係咪以後有拍過戲既就唔可以用黎做game?
game對game比較
我淨係知Fortnite就一定係抄襲
你話抄H1Z1又好 Arma2又好

不過你邏輯係同神抄一樣
新嘅idea(意念)通常基於舊有idea而出嚟
因為fornite加咗起野 所以就唔係抄喇
最希望佢紅起 班外掛團過哂去fornite

還返個清靜環境比pubg

雖然都開始少玩pubg 等佢出新圖再玩
當年神魔就個個叫神抄
fornite 咁樣成個mode 照copy 都唔算抄
唔通pubg 抄人 fornite 就冇抄咩
難怪玩lol 班細蚊仔連lol 創辦人同dota分家偷左隻英都唔叫抄啦
有喪屍殭屍片
依個世界唔可以再有喪屍殭屍game
撐fortnite既當年係咪撐神抄
得連登先多打手,reddit唔好講r/games, 連pubg自己個subreddit都笑緊pubg on9遲早比人告番轉頭 執槍跳傘原創都講得出真係笑撚死人
戲同game 都唔同domain
當然 h1z1 係公司利益上係比pubg 抄
你咪叫Brendan Greene(代理sony) 控告blue hole
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞