《PUBG》狀告《Fortnite》侵權:地圖、介面相似

427 回覆
269 Like 65 Dislike
平心而論 就算個設計者有無過到bluehole 都好
都唔足以構成要告人既理由
當初h1z1都有好多不足之處 而pubg就做到成隻game完善d

而fortnite就係建基於佢本身pve mode而衍生出黎既模式
需要拆屋起野做基礎去殺其他玩家
同d人認知既抄完加d 野落去既分別係邊應該好清楚
由開頭係付屬模式到後期因為越黎越多人玩先至要拆開叫法同增加update頻率
正如cod打喪屍mode 係咪又應該比killing floor間公司告呢
可能你唔係好清楚 Fortnite點解會咁突然加BR落去
一黎br模式大熱 pubg跑出吸引好多人玩
二黎因爲pubg用緊佢個engine 所以可以直接拎返黎用
呢點作者都好無奈 突然比fortnite一野拎咗去用
Epic呢間公司真係好仆街
得喇 全世界Br mode都抄大逃殺電影 得未?
包括你撐緊既Fortnite 咁講係咪岩你心水?
所以之前高登反神魔之塔係錯嫁

根本pad都係左抄抄右抄抄咁整出黎
同你講完你都唔聽 又屈人發脾氣
觀點與角度 你撐你既Fortnite啦
佢無抄 只係建基於舊有idea再加新野
pubg用Unreal Engine所以可以直接拎返黎用
咁bioshock,batman,Splinter Cell都係用Unreal Engine,咁Epic game咪可以直接拎呢3隻game用
連game engine都未知係咩就7少陣啦藍洞打手
嘈乜,全部都係抄Minecraft hunger games mode
又轉移視線想講Fortnite唔係抄
淨係Pubg抄
PUBG Corp 製作人兼總監 金昌漢 曾表示:「《要塞英雄》模式使用與《絕地求生》相同的名稱的行銷手法。即使 Epic Games 是我們公司目前使用引擎的合作公司,但我們支付給他們大量版權費用,雖然業務合作關係,但雙方再沒有協商的情況之下,對方擅用我們的遊戲名稱與類似的遊戲模式來達到宣傳目的,這點令我相當失望。」

神又係你 鬼又係你
準則佢地自已定,佢地話係抄就係抄,佢地話唔係就唔係
之前有個post話pubg抄bf,有pubg友就話所有遊戲都係建基於以前既遊戲,而加講Fortnite就話係抄人
fortnite小學雞們癲晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞