[快閃+少少鐵膠+少少歷史]五月頭快閃大阪+岐阜縣三日兩夜鳩遊

263 回覆
16 Like 0 Dislike
又係我
聖誕去完仙台之後實在頂唔順,所以先有呢個快閃行止止咳
(雖然復活節去左戰鬥民族 )

今次最主要想還返個心願(當年去名古屋,因為大雨而miss左既犬山城),
同埋睇完關原之戰電影之後想去懷下古(不過因為就唔到時間而無去關原古戰場,留返下次喇 )

加上見到HX既機票平平地($2k),HX612+613真係快閃人士恩物,星期五放工飛,星期一清晨返到 (好彩返shift,又咁岩星期一返overnight )

行程就大約…
Day1 2200落機直去新今宮酒店+南海特急rapi:t Super Seat初體驗
Day2 米原-鵜沼-犬山城-大垣城-京都kato shop朝聖
Day3 武田尾駅朝聖-大阪市內搵二手鐵道模型

駛費就…
機票+酒店 $2500hkd
Kansai Area Pass 4300yen
其他消費(接近一半係買鐵道模型 ) 60000yen

其他舊post:
https://lihkg.com/thread/517607/page/1
白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

https://lihkg.com/thread/108483/page/1
10(7)日鳩坐Green Car之行

https://lihkg.com/thread/191066/page/1
名古屋週邊+信長攻城遊
留名,岩岩去完3日東京
lm
DAY1

放半晝之後入機場,又要過中場客運廊上機

觀景台,不如叫煙鏟台算喇,煙鏟應該仆街爛肺死

今次坐HX既A330-200,B-LNG,2010年11月交機 ,七年幾機齡,壽衣櫈
飛機餐唔錯既,薯蓉應該好難難食掛.....

btw隔離坐左對肥情侶,仆你個街個死肥佬成日起踭撞我,重要加埋陣汗臭味,我屌你老母
cont.

畀隔離隻臭肥撚好似抽筋咁撞左我好多次之後,班機2140就land左,比預定早左

不過去到海關就排到仆街,重要前面個大叔唔知拎咩國家既護照畀關員哥哥問左好耐先放人
結果要跑去JR counter換pass,個哥哥認得個icoca旅行用多用途folder ,知係香港雜誌送

2日Kansai Area Pass,4300yen,JR西網上系統訂的(實有人話點解唔係klook/kkday個d買,平d喎,我都知,不過要早5個工作日先得(我星期二先買機票訂酒店,星期五就飛),而就算買到,佢係關西機場個counter收2000 我班機2200先到,換唔到 (佢唔係JR個counter換的))

買呢張飛真係充滿驚險.....話說換完pass已經2250,諗住係自動售票機買2300開個班特急rapi:t既飛,點知原來自動售票機無得賣
最後要排人手賣飛條隊,結果用左15秒買完張飛(好彩有散紙唔駛找),再用30秒跑落月台,2259成功上車

今次坐南海50000系電車既Super Seat,同JR特急既Green Car類似 (當然價錢平得多)
有類似飛機既Overhead Compartment
cont.

非常簡單既案內圖

落車先有時間影下架車,原來係宣傳台灣既特別色

七個字到新今宮駅,一邊南海電鐵,另一邊就JR西

夜晚既西成區,有dd淆其實
同埋係有陣臭味

西成區係大阪市入面發展較為落後既地區,有d似香港既深水埗,都係多基層住係度,亦有唔少非法活動(黃賭毒etc,但治安應該好過深水埗掛);

講多dd,以前既西成區工業較發達,所以多工人住係度,不過因為90年代日本經濟開始轉型,班工人無工開,結果可想而知

而呢區亦曾經發生過24次暴動(希望唔會有第25次)
cont.

呢兩晚住既新今宮酒店,160hkd一晚,係新今宮駅隔離,好方便,雖然有獨立廁所,
但要照鏡刷牙洗面個d要出走廊做,當然沖涼房都要share用,但有男士專用大浴場
要平d既重有膠囊房揀,但無謂太辛苦自己喇

對住南海電鐵新今宮駅,第二朝4點幾就有車,其實幾嘈
咁就完左第一日
幫推
push
留名
留名
推推
唔係賣廣告
不過專業旅運出pass真係平過klook/kkday
我上網買第二日就拎得
不過我買兩張佢漏撚左張要去多次
唔知門市係咪即有
間酒店
官網張相同實際爭咁遠
新今宮真係唔敢住
黎緊去留意下先
其實無乜野,係條街臭d,同埋晚晚十二點後都有警車beeboo beeboo
起碼叫做乾淨企理,起碼我d鼻敏感無大爆發
2500yen 邊到book
乜野2500yen?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞