[快閃+少少鐵膠+少少歷史]五月頭快閃大阪+岐阜縣三日兩夜鳩遊

263 回覆
16 Like 0 Dislike
誇少少姐
一個站都搭
飛膠鑊巴打既遊記就留個名先
其實係月台都望到過去
不過當時太夜同太靜,穩陣起見
巴打冇去鐵路博物館??
佢剛開個陣去過,完全無再想去既意欲
名古屋果個垃圾館來 同大宮比既話 少野玩
下名古屋個個好正喎,新幹線迷要去
京都個個唔掂囉
唔夠大宮正囉
而家大宮又加多左野,要去多次
名古屋同京都各有各好啦,反而大宮好多野維修緊唔想去住
咁大宮最多野睇就必然既,期待新館多d新幹線既野,話哂JR東都有幾條新幹線
有E1同E5好似係
重有400系
DAY3

一早起身就checkout,日本既天氣預報真係好準,佢預報日間會落大雨,結果真係不斷落雨,
落到1800左右

返天王寺,偶遇關西本線既201系,買少見少喇

289系電車,特急Kuroshio既櫈背卡,熊貓好得意

奇怪既事就發生喇.....本身已經拎定錢出黎準備補錢去新大阪(因為用Kansai Area Pass坐Haruka以外既特急係要補錢),但車掌望一望完張pass之後就急急腳走左
叫都叫唔住

去到新大阪就轉福知山線快速列車 ,用既係JR西日本207系電車,姐係當年福知山線出軌意外既同類車
之後去到川西池田駅再轉去新三田既普通列車

到左武田尾駅
cont.

武田尾駅係福知山線沿途一個無人駅(得自動售票機同ICOCA入站機),而褔知山線本身既走線係沿住武庫川而行,不過因為複線化同武庫川既水利工程,結果就改用連續既橋同隧道既新線取代舊線,而武田尾駅就係改線後就變左一個由橋+隧道組成既車站(嚴格黎講月台既大半範圍都係隧道入面,係除左地鐵站之外少有係隧道入面既車站)

而係隧道入面見住列車通過既爆音+震撼感係一般車站畀唔到我既

其實停既班次唔少,不過平均10-15分鐘就有列車通過,正呀

附近係武田尾溫泉,而個邊既溫泉旅館亦會係列車停站既時間有專車接去溫泉既乘客
cont.

繼續被國際通緝既日本赤軍成員 ,極左恐怖主義組織

影多陣相拍多陣片就走了

去到西宮名鹽駅就轉丹波路快速返大阪

都係223系
話就話去快閃,但你去到咁多地方
好多咩?
山明水秀,唔落雨應該幾好行
係,我見其實唔少人去,不過中老年人居多
飛膠巴好有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞