[日本鐵膠獨遊回帶]10(7)日鳩坐Green Car之行

145 回覆
12 Like 2 Dislike
又回帶整多篇先
不過講明呀,買左7日pass咋,唔係10日都有green car坐

行程大約就........
day1,2 東京都內
day3 京都鐵道博物館+西明石
day 4 大宮鐵道博物館+仙台+東京都內
day5 先上新青森再落秋田
day6 秋田上新青森+上函館兜左個圈
day7 秋田落一之關搭pokemon with you列車+返東京
day8 東京上新潟+過左金澤
day9 江之島+東京都內
day10 東京+返香港

少左d廢話再開始

第一次坐埃塞俄比亞航空,2k連23kgx2行李,抵玩到爆,
而家畀d濕鳩旅遊網大肆宣傳下無喇

波音787 不過機內設施有點殘

Qatar個兜兜起飛個陣漏哂水

竟然有佢 就這樣愛你愛你愛你

飛機餐,唔錯
同埋全部都係非洲空姐(媽!?),無人識聽中文,蝗蟲勿近
不過亦因為佢地d英文同我d英文有差別,
結果意外地飲左人生第一杯咖啡,重要係無落任何野既齋咖

比想像中早落機,即刻衝去換pass,順手出埋之前係Ekinet訂既指定席卷,
亦正正因為咁搞到miss左班NEX,要等成個鐘

黎到日本必食必飲

NEX,E259系電車,去到東京會分體
幾舒服,不過個人覺得舒服過南海電鐵既Rapit,但搖/chok過名鐵既μ-SKY

頭幾晚住築地First Cabin,幾好訓,隔音差就通病喇
隔離有間便利店,非常方便,行多兩個街口就係築地市場
留名
DAY2

一早起身,指定動作

既然咁近,就先去築地本願寺同築地市場,好多人

之後買左張地鐵/JR一日pass,1590yen任坐範圍內既JR同兩款地鐵,
今日係市內就靠佢了

第二站去靖國神社參拜下,小支那成日屌人去靖國神社乜乜乜,
其實真正既戰犯(e.g東條英機/板垣征四郎)去左殉國七士廟

拜完就過遊就館,不過入面既展品唔畀影相,所以得出面大堂個d影得相
一部係零式戰鬥機,一支係沖繩戰役用過既大炮
負皮

行完就過上野,曬到呢.....35度
同埋係車站入口有間麵鋪,有你無你入去試下,係日本食野好少中伏

去上野本身想去動物園,點知休園
既然無心情露天暴曬,不如去老秋

用左千幾二千yen都挑唔到你落黎,有無玩呢類夾公仔機既心得提供下

Gundam cafe,雖然係高達迷,但又無乜興趣入去食

之後返酒店放低d野抖抖再去新橋轉百合海鷗線去台場

摩天輪

對住東京灣,一流既view
重有會望到降落羽田機場既飛機

Gundam Front,就黎執笠了

重有機鋪,有pokemon街機,而且有得畀錢係一定時間內任玩場內所有街機 ,不過都幾貴下,好似差唔多150蚊hkd一粒鐘

難得搵到set最想要既扭蛋,入面同我得返幾隻,屌

同樣就黎收皮既1:1 Gundam

晚餐
同埋最搞笑個排pokemon go都重好流行,咁岩附近有比卡超捉,成堆人一齊捉 當中重有公公婆婆,非常有趣

去完台場就去Skytree,不過無上去喇,只係想去pokemon store

入手幾款,百變怪好可愛

目露兇光既卡比獸

之後去東京鐵塔,JCB card可以免費上一般展望台,不過再上都係要畀錢
盛惠700yen,不過而家好似無得上了

東京夜景真心唔錯

同澳門旅遊塔一樣,有得望返落地面,對於畏高既我黎講好撚淆

最後用松屋特盛牛肉set黎完結一日
松屋餐中間個碗係咩黎
松屋餐中間個碗係咩黎

白色個碟?
蘿蔔蓉
DAY3
正式開pass用,開始Green Car行

先坐N700a既Green Car,其實Hikari都好快喇,
東海道段比Nozomi停多兩個站姐
過左新橫濱乘務員姐姐會送條毛巾畀你
重有盒車上販賣既便當,幾貴幾搵笨

坐坐下見到對面個嬸嬸係度影相,原來係富士山!!!
之後完全無機會睇到

接近3個鐘到左京都
指你去鐵路博物館個標示係for你行路去,好似要行半粒鐘
我呢d懶人去返對面個巴士總站搭車過去算

一向腸胃極差既我堪稱廁所GPS,結果黎到京都又發作
呢張野畀咩人睇心照喇

搞掂再轉巴士,終於到了
買飛用自動售賣機搞掂,方便

一入去就有幾部野歡迎你,當然唔少得同國寶無分別既0系新幹線

103系,而家奈良線重有

581系,高人一等既駕駛室設計好型

其實黎京都最主要都係見佢,500系新幹線
外表到左20年後既而家都唔覺out,可惜賣少見少
btw唔畀人入去參觀真係...........

489系,突出黎既車頭其實有d醜樣

大發Midget,平靚正既貨車仔,對日本戰後復興好有幫助

呢d車頭牌好型,之後係中野見過,盛惠10幾萬yen

係角落既100系新幹線

有個模擬鐵道工場

有得行落車底睇架車既結構

489系既駕駛室,兩爺孫好溫馨

另一邊有唔同車系既駕駛室,不過d靚仔好唔愛錫d野,
下下都大大拉/推/扯

上到二樓,有得揸鐵道模型

另一邊係小朋友天地

有一大個鐵道情景,可惜撞唔到表演

樣衰衰既ICOCA鴨咀獸

有模擬閘機,重可以睇到佢內裡結構,不得了

https://www.youtube.com/watch?v=a4TUMhk3Vjs
有翻牌機玩,好正
出埋片,之後係高登無出過片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞