[快閃+少少鐵膠+少少歷史]五月頭快閃大阪+岐阜縣三日兩夜鳩遊

263 回覆
16 Like 0 Dislike
張firstclass一個站幾錢?
cont.

黎到犬山遊園點可以唔題犬山橋,佢本身係一條公路+鐵道兩用橋,情況有d似香港電車咁;
不過係2000年係隔離既新橋落成之後,相中既兩用橋變左鐵道專用

而轉返鐵道專用橋之後名鐵犬山線亦可以提高運轉能力,由以前兩用時期限速25km/h,到而家60km/h(實際係55km/h),增強左犬山線既競爭力

新既公路專用橋,兩條橋一樣橫跨木曾川

木曾川,唔錯既風景,可惜個日好熱
黎緊暑假都唔知點算
Mu-ticket無論遠近劃一360yen
cont.

遠處既犬山城

係木曾川慢行一陣之後就轉入樹蔭,繼續行山犬山城

其實有兩條路行上犬山城天守,近d既就係經三光稻荷神社上,其實都頗多人

林蔭茂盛既斜路,幾好行

終於到喇!兩年前既遺憾終於彌補到了

犬山城,12個現存天守其中一個(自己去左一半喇終於),係15世紀由織田氏建築,歷經織田、豐臣、石川、平岩、成瀨氏既管治,到左明治年代理應係屬於政府既犬山城(因為廢藩置縣政策,廢除封建制,大名都要交出領地/城池畀政府,又或者拆城),竟然會交返畀原城主成瀨正肥,不過條件係成瀨氏要自己籌錢維修保養

係1952年更被指定為國寶

一路到2004年前,犬山城一直係成瀨家私人擁有,但實在太難維持落去,所以當時既城主成瀬淳子就將犬山城轉交畀基金會(財團法人)打理,自己做理事長 ;另外佢都係日本100名城之一
犬山城真係好正,最鍾意佢頂層條迴廊,我邊行邊震
樓主去過邊6個現存天守
彥根、備中松山、松江、姬路、丸龜、犬山
我未去過松江
lm
去埋四個可以即加四個

四國
去山陰個陣特登去埋
雖然個次既主角係備中松山

四國去左個丸龜,其餘三個要搵時間去
而家咁大問題應該係弘前
弘前好垃圾 勁細 東北睇櫻先去啦
松本 姬路一定係top2大 山城都靚 其他其實唔洗去哂
補充返 弘前垃圾在入邊用新木做樓梯 同支撐
對櫻花零興趣
就係細先keep得到,唔係個個好係姬路咁好彩…
Ot: 姬路城去過真係幾難忘
姬路係好靚,真心正

以前未儲印仔
遲早都會去多次
松本都唔差
cont.

現存天守名物,直筆甩樓梯

重有頂層既圍欄好矮,雖然明知唔會跌落去,但見到有d淆淆地

影出去既風景,望住木曾川,一樂也,雖然好多人係後面逼住你要行

犬山城一樣有鯱,不過呢隻並唔係犬山城個隻
順帶一提,犬山城既鯱係上年因為雷擊而爛左,不過已經整返
我上次去犬山城落雨封左半邊迥廊行唔到,但同樣落雨勁少人頂樓都可以任你周圍行唔駛逼
唔用新木爛哂啦..之前點搬城..
cont.

落返山,薩摩義士碑,為左紀念寶曆治水而犧牲既薩摩藩人

重有犬山市既吉祥物わん丸君,辛苦佢咁熱都戴住個野同人影相

本身想坐特急落名古屋遊下車河再去大垣,不過miss左班特急
結果搭返新鵜沼算,搭既係經各務原線去岐阜既急行,名鐵1850系電車

又返到JR東海既鵜沼駅,睇apps就話因為高山個邊地震,高山本線會有延遲,最後我要坐班車遲左幾分鐘就到,好彩

今次坐Kiha75型,既會係關西本線既快速列車「鳥羽」出現,亦會係高山本線、太多線既普通列車出現,黑色既車頭好型

因為快速「鳥羽」有指定席,所以會特別註明個卡係指定席定自由席,亦有One Man Car用既價錢牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞