[KSP] Kerbal Space Program 討論區

195 回覆
13 Like 1 Dislike
開左對稱都係炒出跑道

佢個氣動力simulation好sensitive
有冇你隻機既圖睇睇
有冇試過撳cap lock掣?撳一下睇到左下角row yaw pitch啲指標轉咗淺藍色嘅話就係plane mode,成個control靈敏度會低啲,易啲控制
share 2部車 2架SSTO 同 1隻大飛機 既 craft檔
有興趣down黎交流下
但2年前版本砌出黎,唔知氣動之類有冇改動

https://drive.google.com/file/d/1UBlg0T_tOU4IKHOL_zO8MUU24mSX0ft5/view?usp=sharing

試過engine放中心位都唔得
主起落架放係個斜尾上面可能變到唔平
你試下放返去筒型個part上面再offset到最尾既位置
搞掂左,原來要drag center都要近質心,加主wheel要夠平,操控面tail要3隻,機翼加大一個碼先飛得起

降落仲係好撚難
唔關個drag center事,係你個起落架放得唔正
drag center放前後上下都會有影響, 你計一計個moment,升左空之後最好做到少少angle of attack會stable d
咁你繼續研究落去啦

To balance the aircraft, engineers intentionally place Drag above Thrust, leading to a pitch up tendency.
http://futurecaptainsblog.blogspot.com/2016/05/aviation-in-nutshell-four-forces-of_19.html

我睇d aerodynamics教學就要thrust 低過drag,打機你硬係要用control interface去balance返都ok,但玩contract mode d油要計到盡d,同sandbox係咁堆大部機唔同玩法

要提高aerodynamics穩定性原來仲要有dihedral angle

呢張圖真係一d都無跨張,淨係rocket winglet點樣放先唔會自轉都有學問

你呢d飛機設計我幾年前已經係KSP論壇討論過晒
再study過晒唔同設計係KSP入面既重要性

仲整埋好多古怪野試個氣動,呢架火車其實係SSTO,成功入LKO再降落
當年仲上埋官方facebook
隻game我買左好耐,我係近排砌左新機先拎返來玩,我一開始玩果陣連mun都未有

果陣既KSP連對稱mode都未有,真係放過少少都成架機炒

而家玩science mode多,因為我讀physics出身,我見d人玩orbital motion玩lagrange point玩繞極軌道入軌點樣用最少油好玩過整大大隻火箭飛上去登陸

最極端我見人玩real solar system mod,果個真係見過最難玩之一
gravity assist或者aerobraking算係KSP基本技巧
真心唔好當係高階技術,其實好多人都識但已經玩過太多次懶到唔想再做
有無人知入繞極軌道點樣用最少delta V

kerbal 直接南飛,入LKO軌加gravity assist ,定入完目標orbit再轉繞極軌
純呢兩個方法對比嘅就一定係直接南飛嘅dv少啲
1. 應該轉non-equatorial launch site
2. 吓點樣入target Ap/Pe先...
冇玩一排,啱啱手痕開返,砌咗個新嘅遠程航行用噴射組件,遲啲砌隻新探測艦就會係低軌道同呢個組件合體,再用20個核引擎嘅推力嚟做遠程移動

咁大舊用嚟做咩
btw, 巴打玩緊咩version
我玩緊1.4.5
咁大舊係為型 同埋核推雖然慳油但係推重比唔高,所以要多幾個先可以有返咁上下速度,如果唔係做遠程加速就要好撚多時間或者要加速兩三次先去到目標軌道
巴打諗住唔用火箭
就咁用呢舊嘢升空
唔得啦,核推係大氣內嘅ISP好低,一定要另外搵火箭先可以送到上低軌道
1.4.5又無咗好多舊MOD
感覺上越嚟越少MOD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞