[KSP] Kerbal Space Program 討論區

195 回覆
13 Like 1 Dislike
睇有冇人好鐘意玩模擬經營類Game個Post, 入面唔知好過知巴打提到呢隻game,而且係高手中嘅高手 。小弟見咁有趣,即刻買咗黎玩。點知一玩冇停手

琴晚第一次上軌道行。超有成功感 。不過因為冇曬油,暫時返唔到落嚟。請問有玩呢隻game嘅巴打,有咩方法可以攪返佢落黎
過嚟推推
btw頭先你問重返大氣層會唔會燒著,基本上只要你個pod有隔熱,同埋re-entry角度唔好太急基本上都唔會燒著,驚嘅話就係回程嗰陣減速到Pe落到20000m左右基本上都一定安全,就算係超遠星球回程想用大氣層幫手減速都係Pe減到去40000m左右+逆噴射嚟減速
睇有冇人好鐘意玩模擬經營類Game個Post, 入面唔知好過知巴打提到呢隻game,而且係高手中嘅高手 。小弟見咁有趣,即刻買咗黎玩。點知一玩冇停手

琴晚第一次上軌道行。超有成功感 。不過因為冇曬油,暫時返唔到落嚟。請問有玩呢隻game嘅巴打,有咩方法可以攪返佢落黎
過嚟推推
btw頭先你問重返大氣層會唔會燒著,基本上只要你個pod有隔熱,同埋re-entry角度唔好太急基本上都唔會燒著,驚嘅話就係回程嗰陣減速到Pe落到20000m左右基本上都一定安全,就算係超遠星球回程想用大氣層幫手減速都係Pe減到去40000m左右+逆噴射嚟減速

你頭先個意思唔係叫我救個太空人就算?
我以為你叫我淨係個太空人飛返地球就算
你都好,我第一次登陸 reach orbit 之後返航。
感覺一切盡在掌握中 Retrograde burn!Quick save!

然後突入大氣圈果陣發現冇帶降落傘
我都係睇個個post 買左
想問d 柒問題
1 點先可以令架火箭入軌道?上到去平行加速完佢都係會跌番落黎
2 成日想兩三條engine 痴埋一齊點火,但點set 都係唔balance 飛幾秒就側埋一邊飛落地,點先平衡到
Thanks
load返quicksave然後送多支火箭上去救人啦
1.你係咪垂直上到Ap先加速?咁飛唔係唔得不過一嚟好晒油二嚟唔夠時間俾你維持高度
通常入軌都係:
-升到15000m左右開始向090°(東邊)飛,機頭仰角慢慢扭向45度,呢個動作唔可以快,唔係火箭會頂唔住空氣阻力失控
-60000m之前保持住速度係300m/s左右,咁就可以慳油又唔會因為太快導致同空氣磨擦過熱爆炸
-過咗60000m就可以將機頭仰角扭到水平,然後踩盡油門飛,同時M掣入地圖,記得要係畫面底下click返個navball出嚟先可以係地圖mode控制火箭,呢個時候睇住軌道Ap去到100000m以上/你想要嘅高度就可以收盡油,呢個時候即刻right click Ap,set maneuver node,拉prograde mark就會出條虛線軌道,拉到虛線軌道出現Pe,同埋Pe去到你想要嘅高度
-之後你會見到navball右邊多咗條綠bar, Est. burn同埋Node in T.,將Est. burn嘅時間除2,然後當node in T倒數到呢個時間就要踩油,踩油之前記得將機頭扭去navball上面藍色mark,咁火箭就會跟住頭先set maneuver node嘅planning去飛,綠色bar係你支火箭係呢下planning要加嘅速度,基本上睇住綠bar收到0.幾m/s,佢有個綠tick俾你撳嗰下就收晒油,咁基本上就已經入晒軌,之後就係Ap/Pe試加減速控制返你嘅軌道去你想要嘅高度就得

2.係VAB(即係砌火箭嗰頁)入面,砌緊火箭嘅時候,左下角搵粒掣叫center of mass,撳咗會有粒黃黑色波係支火箭上面,睇下你砌新parts上去嗰陣粒波有冇側埋一邊
如果center of mass keep住垂直置中嘅話就應該有幾個原因:
-係VAB入面check下右邊嗰行staging,睇下你想開嘅booster係咪係晒同一個stage入面,會唔會有一條漏咗?
-火箭有一邊有parts係升空嗰陣破唔到空阻,所以空阻將火箭拉到反艇
-係未脫離大氣層嗰陣速度太高同時扭角度嘅話火箭都係會受唔到空阻失控
-你支火箭有冇裝SAS?冇嘅話最好裝一粒係火箭中間/center of mass附近,因為齋靠控制艙內置嘅SAS係唔夠用,同埋記得升空之前一定要撳T掣開著SAS
-你支火箭飛行途中會唔會好似fing J咁成條扭扭下?會嘅話即係接駁位強度唔夠,係VAB入面structure嗰頁有粒part叫strut connector,用佢係啲駁位拉實佢,咁支火箭就穩陣,或者而家有個新方法係options→settings→gameplay→advanced tweakables,開咗之後係VAB/SPH入面砌緊part嘅時候,right click砌好件part就會見到有粒新掣叫auto strut,揀返你想嗰件part點樣綁實係其他part上面就得,記得要每件part都要做呢個步驟,最後支火箭先穩陣
可唔可以教下點做rendezvous 我上YouTube 睇咗教學都唔識 之前一路都係靠autopilot
當年新玩,deorbit burn 之後先 quicksave
你係 match 唔到 orbit 定埋到去唔知點對準?
Match 唔到orbit
PISH

大家多啲入黎支持下
發現要全數享受呢隻game嘅樂趣分三部份
第一部份當然係玩game本身
第二部份係搵資料學physics
第三部份係同其他玩家一齊討論一個scenario 應該點樣處理
呢個好難解釋得清楚
你開個 sandbox,試一試擺個 target 響 100 km circular orbit,然後自己去 200 km circular orbit。
拉下線觀察一下兩者嘅互動。

留意 lower orbit 係行得快過 higher orbit。
邊只咁簡單,仲要睇兩個orbit係唔係同水平,係地圖set咗target之後睇AN/DN差幾多度,第一步就係到AN/DN嗰陣,機頭向紫色三角形(normal/anti-normal)踩油,直至AN/DN歸零
之後係Ap/Pe加速or減速,直至對面另一點同target嘅orbit大概相交,之後你會見到兩條orbit上面多咗一個橙色mark同一個紅色mark,橙mark係表示你同target係呢一圈嘅最近位置,紅mark就係下一圈,上面個mark指你個vessel,下面個mark就指target,係你嘅vessel去到你嘅橙mark就可以加/減速令到紅mark(or啱啱轉咗做橙mark)嘅距離拉近
重覆上面步驟直至個mark嘅距離去到eg:5km內,就可以出返普通畫面,click一下navball入面寫住orbit xxxx m/s嘅panel,將佢轉到講target,咁navball上面嘅mark就會show你同target相對嘅嘢,當你嘅vessel再飛到橙mark嘅時候,將機頭指向減速mark踩油,直至相對速度低過1m/s,然後指向粉紅mark輕輕踩油去一個你控制到嘅速度eg:15-20m/s,留意住target vessel上面收窄緊嘅距離,近一啲就向減速mark煞車,再向粉紅mark輕輕加速,重覆直至距離係20m左右
呢個時候如果兩邊vessel有docking port,而你嘅vessel有裝RCS,就可以係你嘅vessel嗰個port right click→control from here,然後係target vessel你想接合嘅port right click→set as target,咁navball嘅mark就會改做以兩個port嚟相對,撳R開啟RCS,IJKL掣將加速mark同粉紅mark重疊,然後HN掣控制加減速,埋到咁上下如果加速mark飄離咗粉紅mark就用IJKL修正,保持相對速度係5m/s以下,埋到5m左右就要減速去到1m/s以下,最後兩個port嘅磁力會自動吸實,完成
尋晚射咗個冬甩上低軌道,呢個係我即將起嘅低軌道太空站嘅居住艙

之後就係要幫佢裝供電同通訊塔

由於100000m以下嘅docking因為冇得較太大time wrap,所以我先將通訊塔火箭set係高啲嘅軌道,然後將Pe set到接近冬甩嘅軌道,呢個時候就會出現橙mark顯示呢一圈將會同target最近距離嘅位置

由於而家距離比較遠,呢個時候加減速只會浪費燃料,所以我入time wrap先等target用幾圈時間靠近,到差唔多距離就由我減速收細軌道等冬甩追上我(如果target係高過你嘅軌道就要你加速去追佢)

經過幾次修正之後下一個接近點嘅距離就收窄到2.8km

之後要做嘅就係將navball嘅顯示set做target,然後差唔多到接近點嗰陣,將機頭指向retrograde,慢慢減速至歸零,再將機頭指向target,然後慢慢加速到15m/s以下,因為太快嘅話就會同target擦身而過

而家我用緊6.9m/s靠近冬甩,已經可以用肉眼見到目標

之後就係等埋到一個再近啲嘅距離,減速至歸零

呢個時候我就解開推進器,再click通訊塔下面嘅docking port,set control from here,同埋click冬甩上面我想接合嘅port,set as target,之後就開RCS,用IJKL調整上下左右,HN加減速,WASD調整角度

調整多幾次之後,完成

下一步就要將研究所,溫室,燃料庫同幾個俾大型vessel泊岸嘅docking port送上去接合
btw我自己有裝幾個mod方便平時用:

Kerbal Engineer Redux - 睇唔同數值,我畫面左上角嘅資料就係佢提供,可以準確話我知例如maneuver node正式開始踩油嘅時間,對地高度,你個orbit行一圈嘅時間等等

Kerbal Alarm Clock - 如果有好多程機飛緊,又要做好多次變軌嘅話就好有用

Docking Port Alignment Indicator - 接合嗰陣睇方向同角度

Kerbal Inventory System - 加幾個新貨倉parts,可以將VAB嘅parts塞入去送上太空

Kerbal Attachment System - 加幾個新工具俾人仔,令佢地可以係做EVA嗰陣裝拆唔同物件,配合KIS用就可以直接帶parts上太空,然後用人仔幫手裝新parts,唔使下下做rendezvous

Precise Maneuver - set maneuver node嘅時候會彈個panel俾你直接控制,仲可以入數值微調,唔使下下係地圖mode入面左拉右拉靠估

Dock Rotate - 接合完發現駁歪咗?直接扭返個鍾意嘅角度就得

Tweakscale - 係砌火箭嘅時候較啲parts大細,總有啲parts係你想用但係唔啱size

Interstellar Fuel Switch - 改變某啲fuel tanks入面擺嘅嘢,總有啲油缸你覺得靚但係佢就裝啲你唔想帶嘅油

Planetary Base Inc. - 新parts,俾你係其他星球起基地,我個冬甩嘅居住艙就係用呢個mod嘅嘢砌

Astrogator - 俾你睇邊個時間邊個星球同地球啱位置可以出發,仲可以自動set埋路線

希望大家飛得開心
天然矮巴打好勁
個冬甩你整咗幾耐
好似砌咗兩粒幾鐘,睇完utube教學再trial and error咁砌,都係不外乎試扭唔同角度同埋擺位,不過而家睇落好似比想像中細好多咁
講勁我真係有排都及唔上,我睇咗好多啲教星際航行啲片都未係好知點飛同點plan路線借其他星球嘅引力輔助會慳油啲,不過已經開始design緊隻遠洋船,搞掂就可以逐part掟上軌道上面砌
不過短期內應該會係mun同minimus起採掘基地先,之前我係mun同minimus同地球已經各自set咗3粒同步衛星做通訊用,遲啲射多兩粒探測衛星就知兩粒星邊個位礦物最多可以用嚟做採掘地點
好勁 等我遲啲試下先
高手
雖然每隻字我都識但合埋一齊就唔多明
邊度唔明我可以盡能力解釋下
科技樹開得唔夠,唔夠零件用
攪到次次任務都try and error咁完成
發現自己好似金仔試射核彈咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞