[KSP] Kerbal Space Program 討論區

195 回覆
13 Like 1 Dislike
玩左都有一排
登月重返都完成過
但偏偏唔識玩手動交會對接

次次都要用auto pilot
玩得開心就好
都係棍波車同自動波嘅分別啫
唔係喎,係棍波同自動駕駛嘅分別喎
不過其實autopilot用得多好快會覺得ksp好悶,始終睇啲火箭互撞,撞落地,高空爆炸,自動解體,搞到你要瘋狂load save呢啲先係隻game嘅精髓
同埋我發覺autopilot嘅對接係比手動耗油好多,如果係手動搞掂晒軌道同步純用autopilot係幾km內埋位嘅話係差唔多嘅,但係如果由軌道同步開始已經用autopilot嘅話,我試過用半缸油可以做晒嘅動作,autopilot用晒一缸都搞唔掂
樓上果個巴打可以睇睇天然巴打較早前share 嘅YouTube link.
廣東話,我都係睇佢學識
識手動對接好玩好多。
我本身好鐘意玩到起飛前搵張紙寫低曬step. 認認真真咁好似自己就係喺NASA度做咁
呢幾日我終於的起心肝將個booster同新嘅shuttle送上軌道組裝

由於個booster重心偏咗,係試咗幾次因為重心唔啱飛飛下反艇之後終於搵到一個適合嘅擺位

中間過程都係例牌嘢,求其扔到上14xxxx m軌道擺住先

之後就到shuttle,配備6個rapier+2個nerv,一個小型ore tank,一個資源轉換機+兩支地鑽,同埋一個地面資源分佈探測儀,一共可以坐6個crew

點知呢隻垃圾用跑道係飛唔起
最後都係要砌支火箭帶佢上天

其實油缸仲有唔少油,不過又係因為重心問題,如果用油缸底個booster嘅話就會瘋狂打轉,所以都係決定扔撚咗佢

入軌完成
之後就係一連串嘅同步步驟

接合完成!隻船亦正式改名做"亞歷山大"號,嚟緊亞歷山大將會著手一系列遠洋任務,負責係唔同星球搵資源豐富嘅地點插旗,之後就可以準備大型登陸艦去負責建立基地

下次任務會先嘗試登陸minimus,同埋測試鑽探系統嘅運作,睇下有冇地方需要改良,然後再返航
同時亦會著手幫太空站設計船塢,等亞歷山大返嚟kerbin軌道之後就可以入塢補給同埋交換乘組人員
成日去到對接最後一刻就會差少少咁彈開 想死
裝個docking alignment indicator啦

個Station 圍住minmus 作用係用來加油比其他飛船 做行星間飛行
D 礦係minmus 上面開採 實行自給自足 XD

利申: 無玩mod 全手動
佢未更新1.4.3個version
係呀,不過其實仲用到冇影響

巴打試咗捉小行星未?
未XD 我仲諗緊點砌架船去火星 set space station
目標係去火星插下旗 個太空人又返到地球

大家好
我想轉移班人仔去綠色果個倉
但唔知點解話 target switching locked
請問要點攪
攪掂了
應該中咗bugs,重新入game就冇事。
話說琴晚同太空站做對接時,唔小心整爛咗幾塊太陽能板。
今朝越睇越唔順眼,決定成個太空站整過。
所以今朝整咗架運兵船運返啲人仔返來,順手將個舊站推入大氣層銷毀
整爛嘢裝個KAS同KIS,將啲新parts帶上去裝返咪得
btw我架booster同亞歷山大號有設計缺陷,睇嚟要砍掉重練
有咩實用既mods介紹同埋要裝?
除左mechjeb
kerbal engineer redux - 睇實時數據,game入面show嘅數據有時唔太準確,例如拉好maneuver node之後,in game計俾你嘅點火時間係直接將總噴射時間除2,但係如果你個stage用嘅引擎唔同/推重比唔同嘅話,其實會影響點火時間嘅遲早,engineer會幫你計埋呢啲,仲有其他好似降落嗰陣機底離地距離嗰啲都會準確好多

kerbal alarm clock - 鬧鐘,當你有好多隻船好多個flight plan進行緊嗰陣,就可以set晒啲maneuver node入鬧鐘,方便multitasking

planetshine - 美化mod,係低軌道啱啱入夜太黑睇唔到嘢咁濟但係又做緊對接怕拮錯窿嘅話,可以較光啲隻船,同埋隻船會反射返嗰個星球應有嘅顏色

kerbal inventory system/attachment system - 前者多一堆貨倉parts,俾你係VAB同SPH塞唔同嘢入去,同時kerbal身上同埋所有載人艙都會開放擺小型物件嘅位置,後者就多一支電批,一支士巴拿同一舊c4,可以俾班n展仔kerbal出艙活動嘅時候安裝/拆除/維修/炸毀船上任何嘢

astrogator - 會show去唔同星球嘅話咩時間最好,同埋可以一鍵set晒flight plan,支援alarm clock

maneuver node evolved - set maneuver node嘅時候會彈個panel出嚟,6個方向嘅向量都可以調較,唔使係map view度估估下

docking port alignment indicator - 對接嗰陣可以開個panel show兩個docking port對唔對位
我琴日銷毀完先發現有呢個方法。
不過親手毀滅太空站又有另一番快感嘅
另外仲有一個問題想請教,係docking時,要控制速度係0.1-0.2. 請問有咩方法知道架船宜家向緊邊一個方向移動?
目測XD

利申: 我真係就咁睇
其實可以睇navball嘅
將navball set去target mode,之後睇加速mark同target mark係咪重疊,係重疊就代表你隻船係向target飛緊,唔係重疊就代表向緊target某個方位角飛緊
要調整就開RCS,用IJKL移個加速mark去同target mark重疊返,咁就肯定係向住target飛
裝埋 Visual Mod

其實docking port alignment indicator唯一有度唔好就係佢會混淆你嘅上下左右,因為你嘅control係跟navball,但係個panel顯示嘅方位唔係同navball同方向,變咗控制上面就會好易搞錯,尤其是如咁啱個port係180度上下調轉咗裝嘅話,咁係navball睇同係panel睇嘅就啱啱完全相反
點解我嘅navball都係一樣上下左右有機會倒轉
我已經用左Chaos view,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞