[KSP] Kerbal Space Program 討論區

195 回覆
13 Like 1 Dislike
最易玩係火箭線啦
投降了
玩返sandbox mode 先
career太難玩
試下跟佢咁開晒啲科技先
https://youtu.be/wpfgg05Ve58

我同佢玩既方向完全相反
我先走火箭路線
最易玩係火箭線啦

係呀
不過科學技能開唔夠,令到探測儀器少咗
所以科學點存得慢
我記得之前有個mod係可以係提你你所在位置附近有咩科技點未執走,不過唔知個mod仲有冇更新
冇人玩喇已經?
六月中考埋試就玩
宜家間中偷玩幾round tutorial
仲未掌握到點樣係軌道上同其他物件會合
我記得舊登有條友擺過utube片用廣東話教,睇下搵唔搵得返先
唔該巴打。
你最近起緊乜?
幫之前架SSTO改裝,加咗採礦鑽同化油裝置,準備做遠程飛行同埋降落之後可以自動補給
另外砌咗個類似星戰2同3入面jedi star fighter用嘅warpping booster嘅簡化版,俾架SSTO係軌道同佢合體之後可以多6個核引擎同5000幾燃料用
巴打好勁 等你包膠
我起到個ISS 咁樣就好滿足了
我仲煩緊點樣送個booster上軌道上次送個冬甩上去都save load咗10幾次先搞得掂
原来仲有人玩緊

我想問巴打你係點送啲基地parts上mun?都係一支火箭放一兩個parts咁飛過去然再砌埋定係點?
我而家諗掟planetary base inc個workshop,採礦器,鑽頭同launch pad上去,然後採礦再係workshop整其他基地parts出嚟 因為要掟勁多支火箭再分勁多次降落同要較準同一個著陸點先砌到個基地出嚟真係好煩
第一次送部車去搵個靚位
第二次送基地
第三次送多部車做流動採礦車
之後都係送下物資切太陽能發電板... ETC

下一部要送佢哋去DUNA做MARTIAN
其實隔好耐先玩下
咁你啲基地組件落到地之後點砌埋一齊?每舊大嘢都加轆同遙控裝置定係搵吊臂車?
個MOD有齊轆+遙控裝置+ 推進器
埋晒位駁好再搵engineer拆轆?
無拆 收起咗
我又諗諗我啲基地應該點搞先
https://www.youtube.com/channel/UCo3ay9f766ndvhaViHK8Gxw
終於搵得返以前整KSP教學嗰個巴打嘅channel
試咗成個星期,軌道同步都開始掌握到
開始專注練習對接
等你好消息呀
見有SALE買左等WEEKEND玩
留定個名先
一開始sandbox mode攞下手感先,玩熟咗啲基本操作,試下唔同mod,之後先再玩生涯mode就易入口好多

利申:玩咁多年都仲係sandbox mode
大概掌握到個技巧
1. 一定要將相對速度清到0
2. 每次只移動一個方向
3. docking mode 幾好用,避免開錯engniee
我通常都係用staging mode
因為可以WASD+IJKLHN一齊控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞