[KSP] Kerbal Space Program 討論區

195 回覆
13 Like 1 Dislike
巴打是咪玩sandbox mode
係呀,練習夠先試career mode
尋晚嘅任務就係將新嘅module送上去上次嘅冬甩生活艙上面,分別有兩個KIS貨艙,一個放咗啲備用建築物資等遲啲送人仔上嚟之後可以EVA出去安裝,一個6面嘅docking module預備以後加其他module用,最後就係兩個溫室同兩個科研所(溫室其實而家得個樣,但係如果你有用surviving mod要照顧人仔嘅生存需要嘅話就非常有用)

照舊首先入軌,Ap set高過target軌道,Pe就同target軌道相交,等火箭飛到接近點之後就調整軌道,幾下之後下一圈嘅最近距離已經得返0.6km

重覆幾次減速,調整角度,加速之後,冬甩已經近在眼前

set返兩個docking port做control同target,調整接合角度,慢速靠近

接合完成,扔咗個噴射器,之後就係將溫室同科研所移返去合適位置

裝嵌完成

下一步應該要開始送人上嚟開工,加個船塢同埋油庫
btw我而家用緊自護軍旗

好耐之前嘅登月插旗照,自護軍成功爭取佔領月球

如果大家都想自定支旗嘅話,只需要搵任何一幅PNG,cut到比例係256x160,然後放係 Kerbal Space Program\GameData\Squad\Flags\ 入面就用得架喇,以前係舊登嘅KSP post見到有個巴打支旗係wifi旗超好笑,插到個個星球都有wifi覆蓋
幾多 parts count?
我部老爺機二百幾已經窒到仆街,docking 要對準開 time warp
暫時parts count係148
我部機用緊i5 4570 quad core,兩條8GB DDR3 RAM,display card gtx 1060 6GB DDR5
148 係兩隻太空船加埋?
我部連 USB 3.0 都冇嘅老爺 iMac 真係搞唔掂

當年遠征 Duna 隻母艦窒到要用 MechJeb 做晒啲 manoeuvre
唔係呀剩係計太空站咋,不過支火箭最後dock嗰陣都係得5個parts之嘛

我又分享下我個leo fuelling station ,玩到攰要用mj 幫手

話說有冇tg gp
一陣準時起身睇block V
大家啲太空站砌得好靚
仲記得初初玩果陣,一學識 docking 就亂 Q 咁砌。結果整左個太空版九龍城寨
我發覺我砌spaceplane係完全唔掂,頭先試咗好耐都係飛飛下就開始失速
留名完sem玩
等唔等summer sale好呢
而家睇下utube片啲高手教啲基本嘢先,之後玩就得心應手
好耐冇玩
四年前玩過
而家啲嘢同嗰陣有咩分別
有無新玩法
有career mode,可以接job賺錢升級個center,去唔同星球做研究report賺研發點數開科技樹
4年前唔記得出咗jet engine未,而家就有幾款jet engine同一款可以由jet engine轉mode做普通LFO engine,又有戰機型可以開afterburner嘅engine
最近update多咗個expansion可以幫人仔換製服,同埋加咗啲現實出現過嘅舊世代火箭parts
投降了
玩返sandbox mode 先
career太難玩
試下跟佢咁開晒啲科技先
https://youtu.be/wpfgg05Ve58
可以玩science mode 先,的科技又唔會一下開晒,可以慢慢上,又唔會太難
今日試用穿梭機運送人仔上去太空站,令太空站可以開始基本運作,同埋做一啲多餘物資嘅清理

KS-01 SSTO(Single-Stage-To-Orbit)穿梭機,可以由跑道直接入軌,可以搭載駕駛員兩個+乘客8個,用4個Rapier可變式引擎同兩個核引擎推動,rapier分別有普通jet engine mode同火箭引擎mode,係大氣層內只要部機有加吸氣口,就可以齋用液態燃料發動,直至升到上大氣層頂部空氣稀薄就可以轉返火箭mode用氧化劑+液態燃料飛行,變相帶少咗氧化劑減輕負重,而核引擎就係遠洋航行不二之選,佢只需要液態燃料就可以發動,雖然TWR(Thrust-Weight Ratio 推重比)比所有標準火箭引擎都低,但係講慳油嘅話核引擎一定係no.1,所以絕大部份玩家係砌遠洋船嗰陣都一定係用核引擎做主力

而家用超音速突破緊大氣層密度最高嘅部份,用飛機式飛行衝出大氣層最大難度莫過於因為要盡量等jet engine有足夠進氣量維持推力,所以只可以用超低角度爬升,趁佢推力仲夠嘅時候盡量加速,爬升到一定高度,就可以開火箭引擎mode,用一個高啲嘅角度將Ap提高到想去嘅高度

核引擎,太陽能板,散熱板全開

機艙內情況

之後就係例牌嘅rendezvous時間

完成

之後就係將班crew放返係相應工作位置,跟住就要叫工程人員出去站外拆除多餘零件

由於裝咗KAS同KIS兩個mod,人仔就有背囊裝物資同工具,今次工程人員就帶咗個電鑽出去,將裝係科研所同溫室上面,之前用嚟控制對接用嘅RCS fuel tank拆除,同埋回收多餘嘅RCS port返入貨倉備用

完成之後就係時候揸架機返地球喇

由於我冇刻意揀降落地點,落到嚟先發現下面係海嚟,所以就要用剩低嘅燃料飛去最近嘅陸地

臨降落先發現電力已經就乾,最後係臨touch down嗰下冇晒電,真係好彩 下次要醒目再加幾粒電池同發電機先得

安全著陸,插旗收隊
SSTO 真係砌過玩過就算,次次起飛搞好耐,降落又煩
其實我都係鍾意火箭多啲 不過試下冇壞嘅咪當學多樣嘢
得閒會試埋砌VTOL(Vertical Take-Off Landing)嚟玩
投降了
玩返sandbox mode 先
career太難玩
試下跟佢咁開晒啲科技先
https://youtu.be/wpfgg05Ve58

我同佢玩既方向完全相反
我先走火箭路線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞