[KSP] Kerbal Space Program 討論區

195 回覆
13 Like 1 Dislike
唔好望住架船嚟控制,因為係無重狀態下架船反艇到點樣都好都係可以上下左右前後行嘅
一係有個簡單啲嘅方法,就係永遠係dock之前將navball嘅地平線較返水平,同埋將向地嗰半邊較返落navball下半面
Docking 要睇個navball ?
你將你要docking 既port set as target 之後再set control from here (飛船上既port)
再set 個navball 自動指向目標

之後基本上唔洗再睇navball
就咁肉眼睇已經見到目標同自己運動方向既偏差
只要調校到目標物睇上來好似靜止唔郁咁樣
之後基本上只需要向前
*當距離目標物愈近 上下左右既偏差會愈來愈明顯
所以一路駛近目標 隔一段距離又要再adjust一下個偏差

前題 係你砌船個時 重量balance 得好 放岩啲RCS port 咁docking 又會容易好多
我啱啱發現一個好大嘅問題
就係我個冬甩啲居住艙裝錯方向
我當初嘅諗法係當佢好似嗰啲可以自轉有人工引力咁嘅居住艙,但係早兩日我發現啲居住艙天花版向晒外,即係自轉嗰陣啲人就剩係可以係天花版先活動,真係超級大傻仔
推返正佢有冇得諗
唔得,要重砌,唔係砌歪咗一舊而係成組居住艙每舊都砌錯方向
不過我都係當見唔到算再射一舊上去套麻煩
有無人知飛機要點起飛同保持stable

我廢J要用MechJeb ascending assist同auto pilot先飛得好
btw玩呢隻game一定要裝呢個CKAN (mod manager)

https://github.com/ckan/ckan

推薦既mod:
Umbra Space Industries: 起太空基地

MechJeb: 自動導航

Docking Port Alignment: 有十字cursor俾你做docking

KW Rocketry: 加火箭零件

Firespitter: 螺旋槳飛行器

Kethane Pack: 開礦場

BioDome: 起殖民地
砌飛機一定要開住center of mass同埋center of lift睇住嚟砌,最後嘅成品center of lift要後過center of mass,再穩陣啲可以係砌好之後清晒油缸睇下架機係最低負重嘅時候center of mass係唔係仲keep住係center of lift前面
如果都飛唔起就可能係推力唔夠/速度唔夠/機翼面積唔夠承托架機
點解而家咁多人負評佢,話隻game個人資料
點解而家咁多人負評佢,話隻game拎個人資料
用orbital planner

行星後方飛過係加速,前前方飛過係減速

登陸/入月軌前入會用少d油
engineer同docking port alignment都係剩係彈notice出嚟話唔得,但其實入到game都仲係正常funtion到
其他我冇記錯全部都更新咗/本身兼容新version
其實正式係應該睇粒行星嘅自轉公轉方向,如果粒星咁啱係順時針轉嘅話就所有嘢啱啱調返轉
但係ksp入面暫時全部星都係逆時針轉,所以呢個方法先成立
我都勁耐冇玩,更新咁多次都未搞好parts多就lag既問題

btw 之前專注SSTO
以前我去laythe有時會經過moon用佢加速彈到離開kerbin重力圈
但後期我都係kerbin直接加速入到laythe重力圈
用mum好似慳唔到好多
係,最快又算省油一定係直接飛去 (因為手動飛)
睇返以前既片,由起飛到入laythe軌半個鐘內就搞掂
https://www.youtube.com/watch?v=EYy8fAJ_wrA

之前飛laythe既片,當年好記得仲有段part b係飛隻運輸機去對接,再降落laythe地面既base
但play tv意外冇record
冇洗機,當時既相仲係度
呢度係laythe

新手飛唔起最明顯既原因係主起架裝錯位 (對於前3點式)
主起落架應該放起CG後少少,就好似一塊搖搖板
飛起果時可以好輕易壓低機尾/拉高機頭 (睇你用鴨翼定常規佈局)

想降低起飛速度,可以set flap

加大機翼面積係一個最差既做法

我係跑道行唔到直線炒
仲有降落正常要ILS,真實space shuttle 無動力降落真係好撚癲
起飛果時已經行唔到直線? 飛機結構太差?

真實有電腦計算,再入完落點準確,但遊戲都係估估下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞