14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike
覺得辛苦咪唔好養囉
乎合其中一條已經夠啦
你點證明一定同學業有關
無方法證明就唔好批鬥人地老母逼個仔讀書逼到佢自殺

你可以話個老母有問題
不過個問題係乜 未有人知
可以係煮嘢難食
可以係心情唔好就打仔
點解一定係逼人讀書
請講
100%同老母有責任 你兩個statement有矛盾
兩個合埋做二選一 已經係false statement
唔係and gate 係or gate
幾時有叫你二選一
明明只要有一條乎合
你就無理據100%證實到老母逼仔讀書
無就唔好生安白造
生仔唔係付出?
錯哂
因為自殺同學業有關嘅原因唔一定來自老母
可以係同學笑佢低分
老師大聲鬧佢
或者屋企入面畀壓力鬧佢嘅人係家庭其他成員唔係佢呀媽
所以依度如果要滿足“老母”因為“學業“逼死個仔
就要用同時乎合兩個條件
好 我收返
可能係大嘅可能性
不過唔好將“可能性”嘅嘢
講成係事實咁 嚟批評其他人
[black]LM[/black]
同老母無責任 = 14年無作為家長 or 14年無一齊生活

"有機會同老母無責任就夠" = false

"有機會係同學業無關" = 14年有作為家長 or 14年有一齊生活

你嘅兩個statement 都係推向"老母有責任" 呢個statement
你知唔知你自己講緊乜
or gate
依啲係老母要負責嘅嘢
佢無做到
唔代表佢有逼個仔讀書

主動用方法逼個仔讀書 係有意為之
無完美咁照顧好個小朋友 係無心之失
兩樣嘢嚟唔好混為一談

如果你講嘅嘢可以得出老母逼個仔讀書讀到自殺

咁所有畀車車死嘅人都係因為老母無教好佢哋點過馬路
common sense
"有機會係同學業無關" = "有機會同家庭有關" = 老母有責任

14年有作為家長 or 14年有一齊生活 = 老母有責任
根本就睇唔明佢個reply打緊乜
都唔知點覆
係 老母有責任你證明到
但係你證明唔到同學業有關
上面講過passive aggressive都會係成因
即係老母對仔冷漠 不聞不問
令個仔覺得要自己逼自己讀書
已經係家庭壓力
你仲話老母無責任/ 同學業無關
你係好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞